Ehrlichiosis ile doğal enfekte köpeklerde ekokardiyografik ve hematolojik değişimlerin incelenmesi
Investigation of echocardiographic and hematological changes in naturally infected dogs with Ehrlichiosis
  1. Tez No: 861998
  2. Yazar: ZEYNEP USTAER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Anemi, Kanin Ehrlichiosis, Ekokardiyografi, cTnI, Anaemia, Canine Ehrlichiosis, Echocardiography, cTnI
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Amaç: Anemi ve kardiyovasküler hastalıklar arasında temelde hipoksi nedenli gelişen bir ilişki görülmektedir. Bu kapsamda belirtilen tez projesi ile Kanin Monositik Ehrlichiosis (KME) ile enfekte köpeklerde gelişen aneminin kalpte meydana getireceği değişimlerin ekokardiyografik olarak belirlenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: KME ile enfekte olduğu tespit edilen 38 köpek ve sağlıklı olduğu belirlenen 9 köpek olmak üzere toplamda 47 hayvan değerlendirildi. Hasta hayvanlar anemi şiddetlerine göre değerlendirilerek beş alt gruba ayrıldı. Anemi şiddetine göre gruplandırılan KME'li ve sağlıklı köpekler ekokardiyografik muayeneye alınarak kardiyak fonksiyonları değerlendirildi. Ayrıca hayvanların cTnI, demir, demir bağlama kapasitesi ve transferrin satürasyonları belirlendi. Bulgular: KME ile enfekte hayvanların anemi şiddetlerine göre gruplara dağılımında non-anemik, hafif, orta, şiddetli ve çok şiddetli anemik olgular tespit edildi. Bu gruplar arasında cTnI seviyelerinde anlamlı bir değişimin olmadığı buna karşın yapılan ekokardiyografik değerlendirmede orta şiddetli anemik grupta IVSd ve IVSs ölçümlerinin sırası ile sağlıklı kontrol ve non-anemik gruplara kıyasla anlamlı derecede yüksek seyrettiği tespit edildi. Şiddetli anemik gruptaki köpeklerin FS yüzdesinin ise hafif anemik gruba göre anlamlı derecede yüksek olduğu tespit edildi. Sonuç: KME ile enfekte hayvanlarda anemi şiddetlerine göre cTnI seviyelerinde anlamlı değişimler olmadığı ve hastaların genelinde miyokard hasarının şekillenmediği ancak aneminin, kompanzasyon mekanizmaları dahilinde sol ventrikül hipertrofisine yol açtığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: There is a relationship between anaemia and cardiovascular diseases mainly due to hypoxia. In this context, the aim of this thesis project was to echocardiographically determine the changes in the heart caused by anaemia in dogs infected with Canine Monocytic Ehrlichiosis (CME). Material and Methods: A total of 47 animals, including 38 dogs found to be infected with CME and 9 dogs found to be healthy, were evaluated. Sick animals were evaluated according to anaemia severity and divided into five subgroups. The dogs with CME and healthy dogs grouped according to anaemia severity were subjected to echocardiographic examination and their cardiac functions were evaluated. Results: The distribution of CME-infected animals into groups according to the severity of anaemia revealed non-anaemic, mild, moderate, severe and very severe anaemic cases. Although there was no significant change in cTnI levels between these groups, IVSd and IVSs measurements were significantly higher in the echocardiographic evaluation performed in the moderately anaemic group compared to the healthy control and non-anaemic groups, respectively. The FS percentage of dogs in the severe anaemic group was found to be significantly higher than the mild anaemic group. Conclusion: It can be said that there were no significant changes in cTnI levels according to the severity of anaemia in animals infected with CME and myocardial damage was not formed in most of the patients, but anaemia caused left ventricular hypertrophy within compensation mechanisms.