EMDR terapinin psikosomatik semptomlar ve erken dönem uyum bozucu şemalar üzerinde etkisinin incelenmesi: 5 olgu
Investigation of the effect of EMDR therapy on psychosomatic symptoms and early maladaptive schemas: 5 cases
- Tez No: 862276
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KAHRAMAN GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: EMDR, Psikosomatik Semptom, Erken Dönem Uyum Bozucu Şemalar, Psikosomatizasyon, EMDR, Psychosomatic Symptom, Early Maladaptive Schemas, Psychosomatization
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Yapılan bu çalışmada EMDR Terapinin psikosomatik belirtiler ve erken dönem uyum bozucu şemalar üzerinde etkisi incelenmiştir. Araştırmanın örneklemi 18 yaş ve üzeri 5 gönüllü katılımcıdan oluşmaktadır. Örneklem grubu oluşturulurken basit seçkisiz yöntem kullanılmıştır. Ön test son test uygulamalı yarı deneysel tasarımı ile oluşturulan çalışmada veri toplamak hedefiyle“Demografik Bilgi Formu”,“Young Şema Ölçeği”ve“Somatizasyon Ölçeği”kullanılmıştır. Ölçeklerden elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS 27 yazılımı kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırmanın sonucunda 5 katılımcıda da EMDR Terapi uygulamasından sonra psikosomatik semptomlarının ve erken dönem uyum bozucu şema düzeylerinin azaldığı ortaya koyulmuştur. Bu bağlamda EMDR terapinin ampirik olarak da psikosomatik semptomlar ve erken dönem uyum bozucu şemalar üzerinde etkili olduğu saptanmış ve alanyazında yer alan çalışmalar ile desteklenmiştir. Elde edilen sonuçlar ruh sağlığı uzmanlarına EMDR Terapinin erken dönem uyum bozucu şemalar ve psikosomatik semptomlar ile ilişkilendirip klinik ortamda kullanılabileceğini göstererek bu amaçla literatüre katkı sağlayacağı umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of EMDR Therapy on psychosomatic symptoms and early maladaptive schemas was examined. The sample of the research consists of 5 volunteer participants aged 18 and over. A simple random method was used when creating the sample group.“Demographic Information Form”,“Young Schema Scale”and“Somatization Scale”were used to collect data in the study, which was created with a quasi-experimental design with pre-test post-test application. The data obtained from the scales were evaluated in a computer environment using SPSS 27 software. As a result of the research, it was revealed that psychosomatic symptoms and early maladaptive schema levels decreased in all 5 participants after EMDR Therapy application. In this context, EMDR therapy has been empirically found to be effective on psychosomatic symptoms and early maladaptive schemas and has been supported by studies in the literature. It is hoped that the results obtained will contribute to the literature for this purpose by showing mental health professionals that EMDR Therapy can be used in a clinical setting by associating it with early maladaptive schemas and psychosomatic symptoms.