Anneden algılanan narsisizm, narsisistik kişilik özellikleri ve partnere ilişkin obsesif kompulsif belirtiler arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between perceived maternal narcissism, narcissistic personality traits and obsessive-compulsive symptoms in relationships
- Tez No: 862297
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAYDEH FARAJİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Narsisistik Kişilik Özellikleri, Partnere İlişkin Obsesif Kompulsif Belirtiler, Annesel Narsisizm, Narcissistic Personality Traits, Partner-Related Obsessive-Compulsive Symptoms, Maternal Narcissism
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışmanın amacı; anneden algılanan narsisizm, narsisistik kişilik özellikleri ve partnere ilişkili obsesif-kompulsif belirtiler arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmada, ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini 18-30 yaş aralığında romantik ilişkisi olan, evli veya en az bir kere romantik ilişki deneyimi olmuş 255'i kadın (%62,3) ve 154'ü (%37,7) erkek olmak üzere 409 gönüllü katılımcıdan oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemi, kolayda örnekleme yöntemi ile oluşturulmuştur. Araştırma kapsamında sosyodemografik form, Beş Faktör Narsisizm Ölçeği-Kısa Form, Partnere İlişkin Obsesif-Kompulsif Belirti Ölçeği ve Anneden Algılanan Narsisistik Özellikler Ölçeği kullanılarak katılımcılardan veriler toplanmıştır. Araştırmanın analizleri, SPSS 27 yazılımı kullanılarak yapılmıştır. Ölçekler arasındaki ilişkiyi belirlemek için Pearson Korelasyon analizi, demografik değişkenlere göre farklılıkları anlamak için Bağımsız Gruplar T-testi ve ANOVA testleri, yordayıcılık analizi için ise Hiyerarşik Regresyon kullanılmıştır. Araştırma sonuçları, anneden algılanan narsisistik özellikler ile narsisistik kişilik özellikleri ve partnere ilişkin obsesif kompulsif belirtiler arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğunu göstermiştir. Anneden algılanan narsisizm, narsisistik kişilik özellikleri ile partnere ilişkin obsesif kompulsif belirtiler arasındaki ilişkide aracılık etmemiştir. Mevcut araştırmadan elde edilen bulgular doğrultusunda narsisistik kişilik özelliklerin ve romantik ilişkilerde partnerine yönelik obsesif kompulsif belirtilerin gelişiminde narsisistik özelliklere sahip annen ile büyümenin risk faktörü olabileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The This study aims to examine the relationship between perceived maternal narcissism, narcissistic personality traits and partner-related obsessive-compulsive symptoms. In the research, a relational scanning model has been employed. The sample of the research consists of a total of 409 volunteer, 255 female (%62,3) and 154 (%37,7) male, between the ages of 18-30, who are in a romantic relationship, married or had at least one romantic relationship experience. The sample of the study was formed using convenience sampling method. In the scope of the research, data were collected from participants using sociodemographic forms, Five Factor Narcissism Scale-Short Form, Partner-Related Obsessive Compulsive Symptoms Inventory, and the Perceived Maternal Narcissistic Characteristics Scale. The analyses of the study were conducted using the SPSS 27 software. Pearson correlation analysis was used to determine the relationship between scales, Independent Samples T-tests and ANOVA tests were employed to understand differences among demographic variables, and Hierarchical Regression was utilized for predictive analysis. The research results showed that there was a significant positive relationship between narcissistic traits perceived from the mother with narcissistic personality traits and partner-related obsessive-compulsive symptoms. However, perceived narcissism from the mother did not mediate the relationship between narcissistic personality traits and partner-related obsessive-compulsive symptoms. In line with the findings of the current study, it has been determined that growing up with a mother with narcissistic characteristics may be a risk factor in the development of narcissistic personality traits and obsessive-compulsive symptoms towards the partner in romantic relationships.