Kırılgan narsisizmde onay arayıcılık ve yordayıcısı olarak ebeveynlik stilleri
Approval seeking and parenting styles as predictors in fragile narcissizm
  1. Tez No: 862304
  2. Yazar: ZEYNEP HATİCE ÖDEMİŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEYZA NAZ DENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kırılgan Narsisizm, Ebeveynlik Stilleri, Onay Arayıcılık
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Günlük hayatta sıklıkla duyduğumuz narsisizm kelimesi, sadece büyüklenmecilik, üsttencilik anlamları ile özdeşleşmiş olup, narsisizmin diğer boyutu olan kırılgan narsisizm ile ilgili toplumun büyük çoğunluğu bir bilgiye sahip değildir ve literatür taraması yapıldığında da narsisizm'in büyüklenmeci boyutu ile ilgili çok sayıda çalışmaya rastlanmakla birlikte kırılgan boyutuna vurgu yapan çalışmalar çok sınırlı sayıdadır (Erdoğan, 2016). DSM-V (2013)'de ise narsistik kişilik bozukluğunun tanı kriterlerine değinilirken patolojik narsisizmin büyüklenmeci boyutuna aşırı vurgu yapılmış ancak diğer boyutu olan kırılgan narsisizme yeterince değinilmemiştir (Erdoğan, 2016). Alan yazın bulguları klinik açıdan incelendiği zaman, büyüklenmeci ve kırılgan narsisizm arasındaki en önemli farkın, kullanılan başa çıkma stilleri ve savunma mekanizmaları olabileceği görülmüştür. Bu çalışmada, patolojik narsisizmin kırılgan boyutu onay arayıcılık çerçevesinde ve ebeveynlik stilleri ise olası yordayıcılık çerçevesinde incelenmiştir. Bu amaç doğrultusunda patolojik narsisizm genel çerçevede ve kırılgan boyutu spesifik olarak literatürde yer alan çalışmalarda taranmış olup genel görünümü, gelişimsel kökenleri, ebeveynlik ilişkileri ile ilişkisi bakımından araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Abstract: The word narcissism, which we often hear in daily life is only identified with the meanings of grandiosity and extremism, the majority of society does not have any knowledge about the other dimension of narcissism, fragile narcissism, and when the literature is reviewed, there are many studies on the grandiose dimension of narcissism, but its fragile dimension. Studies emphasizing this are very limited (Erdoğan, 2016). In DSM-V(2013), while mentioning the diagnostic criteria of narcissistic disorder, the grandiose version of pathological narcissism is over-emphasized, but the fragile dimension is not mentioned (Erdoğan, 2016). When the findings of the literature were examined clinically, it was seen that the most important difference between grandiose and fragile narcissism could be the coping styles and defense mechanisms used. In this study, the fragile dimension of pathological narcissism was examined within the framework of approval-seek in approval and parenting styles were examined in terms of possible predictors. For this purpose, pathological narcissism in general and its fragile dimension were specifically scanned in studies in the literature, and it was investigated in terms of its general appearance, developmental origins, and relationship with parenting relationships.