Yöneticilerde narsisizm
- Tez No: 761868
- Danışmanlar: PROF. DR. RÜSTEM AŞKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Narsisizm, Narsisistik Kişilik, Lider, Narsisistik Lider, Yönetici, Narcissism, Narcissistic personality, Leader, Narcissistic Leader, Manager
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Yunan mitolojisinde adı geçen Narkissos sudaki yansımasına bakıp kendisine aşık olur ve ölüm sebebi de kendine olan hayranlığıdır. Adını Yunan mitolojisinden alan narsisizm, tarih boyu çeşitli araştırmacı ve yazarlara ilham vermiştir. Günümüzde de medyanın etkisiyle birlikte adından sıklıkla söz edilmektedir. İnsanların kendini beğenmesi, beğenilme isteği, onay ve övgüye gereksinim duyması doğal bir ihtiyaçtır. Narsisizm, her insanda belli düzeyde bulunan psikolojik esneklik sağlayan yapılanmadır. Aşırı düzeyde ve işlevselliği bozan narsisizm ise bireyin kendine yönelik aşırı ve yoğun hayranlık, ilişkilerde manipülasyon ve empati eksikliği ile karakterize olup hem ilişkilerde hem örgütsel anlamda yıkıcı etkiler göstermektedir. DSM-5'e göre büyüklenmeci ve kırılgan olarak iki kategoriye ayrılmıştır. Birçok araştırmacıya göre iki boyut da bireyin kendini değersiz görmesinden kaynaklanır. Kişilik psikolojisindeki karanlık üçlüden biri olan narsisizmin yönetici ve liderlerdeki etkileri hem liderler hem de çalışanlar için yadsınamaz haldedir. Örgütsel alanda narsisistik bireylerin mükemmeliyetçi özellikleri sebebiyle narsisizmin tamamen olumlu algılanmasına ve yansıtılmasına karşın belli riskler bulunmaktadır. Çalışma beş bölümde incelenmiştir. Birinci bölümde, narsisizmin tanımı, kavramın ortaya çıkışı ve kuramsal çerçeve ile ilgili literatür taramasına yer verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde Narsistik Kişilik Bozukluğunun büyüklenmeci ve kırılgan kısmından bahsedilmiş, bu iki kutbun kesişen ve ayrışan özelliklerine değinilmiş, Narsisistik Kişilik Bozukluğunun diğer kişilik bozukluklarıyla benzerliklerine ve farklılıklarına değinilmiştir. Üçüncü bölümde; lider kavramı, ideal liderin özellikleri, tanınmış liderlerden olumlu liderlik örnekleri, liderlerde narsisistik özelliklerin risklerinden, günümüzde ideal liderlik algısındaki değişimden, dünyaca ünlü liderler ve onların girişimlerinden, yönetici ve lider kavramlarının eş anlamlı kullanılmasına karşın farklılığından ve yöneticilerin narsisistik kişilik yapılanmasıyla ilgili literatür taramasına değinilmiştir. Çalışmanın dördüncü bölümünde ise yönetici kavramından, yöneticilerdeki narsisizm olgusundan bahsedilmiştir. Beşinci bölümde ise Narsisistik Kişilik Bozukluğu üzerine psikoterapi yaklaşımlarından söz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Narkissos, mentioned in Greek mythology, looks at his reflection in the water, thus falls in love with himself and the reason of his death is his self-admiration. Narcissism, which takes its name from Greek mythology, it has inspired various researchers and authors throughout its history. Nowadays, his name is often mentioned along with the influence of the media. It is a natural need for people to like themselves, the desire to be liked, the need for approval and compliment. Narcissism is a structure that provides a certain level of psychological flexibility found in every person. Narcissism, which is characterized by excessive and intense self-admiration, manipulation and lack of empathy in relationships, and shows destructive effects both in relationships and in organizational terms. According to the DSM-5, it is divided into two categories as grandiose and fragile. According to many researchers, both dimensions are caused by the fact that an individual considers himself worthless. As one of the dark trilogy in personality psychology, the effects of narcissism on managers and leaders are undeniable for both leaders and employees. Due to the perfectionist characteristics of narcissistic individuals in the organizational field, there are certain risks despite the completely positive perception and reflection of narcissism. The study is examined in five sections. In the first chapter, literature review on the definition of narcissism, the emergence of the concept and the theoretical framework is included. In the second part of the study, the grandiose and fragile part of Narcissistic Personality Disorder was mentioned, the intersecting and decomposition characteristics of these two poles are mentioned, the similarities and differences of Narcissistic Personality Disorder with other personality. In the third section; the concept of a leader, the characteristics of the ideal leader, positive leadership examples from prominent leaders, the risks of narcissistic traits in leaders, nowadays the change in the perception of ideal leadership from world-renowned leaders and their initiatives, manager, and leader concepts are used synonymously, although by the difference of the managers and to the literature on narcissistic personality structure are discussed. In the fourth part of the study, from the concept of manager In the fourth chapter, the concept of manager and narcissism in managers are mentioned. In the fifth section; psychotherapy approaches on Narcissistic Personality Disorder are mentioned.