8. sınıf Türkçe ders kitabındaki tema değerlendirme ve metne hazırlık sorularının PISA kriterlerine göre incelenmesi
Theme evaluation and pre-text questions in the 8th grade Turkish textbook according to PISA criterias
  1. Tez No: 862399
  2. Yazar: BETÜL BÜYÜKELÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Türkçe, PISA, Ders kitabı, 8. Sınıf, Turkish, PISA, Textbook, 8th Grade
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
PISA OECD tarafından düzenlenen bir eğitim projesidir. Üç yılda bir uygulanan bu proje 2000 yılından bu yana OECD ülkeleri başta olmak üzere dünyada yürütülmektedir. PISA, zorunlu eğitimini tamamlamış 15 yaş grubu öğrencilerin okulda edindikleri bilgileri günlük hayatta ne kadar kullanmaya hazır olduklarını ölçmeyi hedefler. PISA sonuçları genellikle bir ülkenin eğitim sisteminin gücünü, öğrenci başarısını etkileyen faktörleri ve eğitim politikalarının etkinliğini değerlendirmede bir gösterge olarak kullanılır. Türkiye'de PISA sınavları Türkçe olarak yapılmakta ve öğrencilerin okuduğunu anlama becerilerini ölçmek amacıyla kullanılmaktadır. MEB yayınları tarafından 2022-2023 eğitim - öğretim yılı için tasarlanan 8. sınıf Türkçe ders kitabının içeriğinde yer alan tema değerlendirme ve metne hazırlık soruları PISA okuma becerileri yeterlik düzeylerine göre değerlendirilerek kapsamlı bir çalışma ile incelenmiş olup PISA kriterleri doğrultusunda analiz edilmiştir. 8. sınıf öğrencilerinin sınav öğrencileri olması sebebiyle bu sınıf basamağının ders materyalini inceleme gereği duyulmuştur. Araştırmanın problem durumları temel alınarak ders kitabında ele alınan soruların bulguları ve bu bulgulara yönelik yapılan yorumlar detaylı bir şekilde açıklanmıştır. Sonuç ve tartışma kısmında elde edilen sonuçlar derinlemesine incelenerek, tartışmanın merkezine konulmuş ve bu sonuçlar doğrultusunda önerilere yer verilerek çalışma tamamlanmıştır. Çalışma, tarama modeli kullanarak gerçekleştirilen betimsel araştırma yöntemine dayanan nitel bir çalışmadır. Araştırma verileri, doküman incelemesi adı verilen nitel araştırma tekniği kullanılarak toplanmıştır. Elde edilen verilerin çözümlenmesi aşamasında, betimsel analiz adı verilen bir nitel veri analizi tekniği kullanılarak çözümlenmiştir.
Özet (Çeviri)
PISA is an educational project organized by the OECD Implemented every three years, this project has been conducted worldwide since the year 2000, with primarily on OECD member countries. PISA aims to measure how well 15-year-old students who have completed compulsory education are prepared to apply the knowledge they acquire in school to their daily lives. PISA results are often used as an indicator to assess the strength of a country's education system, factors influencing student achievement, and the effectiveness of education policies. In Turkey, the PISA exams are administered in Turkish, and they are used to assess students' reading comprehension skills. The content of the 8th-grade Turkish language textbook designed for the 2022-2023 academic year by the Ministry of National Education (MEB) has been comprehensively examined by evaluating theme assessments and text preparation questions based on PISA reading proficiency levels. The content has been analysed in accordance with PISA criteria. Due to the fact that 8th-grade students are examination candidates, there was a need to examine the course materials for this grade level. The findings of the questions addressed in the textbook, based on the problem situations identified in the research, and the comments made regarding these findings are explained in detail. My study is a qualitative research based on the descriptive research method using a survey model. Research data were collected using a qualitative research technique called document analysis. In the analysis phase of the obtained data, a qualitative data analysis technique called descriptive analysis was used.