A psychoanalytic approach to female protagonists's behaviour in The Life and Loves of a She-Devil by Fay Weldon and I Do Not Sleep by Ihsan Abdel Quddous
Fay Weldon ve I Do Not Sleep İhsan Abdel Quddous adlı kitaptaki Dişi Şeytanın Hayatı ve Aşklarındaki kadın kahramanların davranışlarına psikanalitik bir yaklaşım
  1. Tez No: 862430
  2. Yazar: ROUDİNA ASHRAF ABDELMONEIM MOAHMED
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAZİLA HEIDARZADEGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Elektra kompleksi, Fay Weldon, İhsan Abdel Quddous. Psikanaliz, İntikam, Electra complex, Fay Weldon, Ihsan Abdel Quddous. Psychoanalysis, Revenge
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Mevcut araştırma, İngiliz Yazar Fay Weldon'un yazdığı Dişi Şeytanın Hayatı ve Sevgisi ve Mısırlı İhsan Abdel Quddous'un Uyumuyorum adlı iki edebi eserinin psikanalitik okumasına odaklanıyor. Tez, psikanaliz teorisini romanlardaki farklı kategorilerdeki ana karakterler Ruth ve Nadia'ya farklı psikanaliz perspektiflerinden uygulayan karşılaştırmalı bir yaklaşıma odaklanmaktadır. Ayrıca tezde iki karakter olan Ruth ve Nadia'nın farklı durumlara verdikleri tepkilere göre bilinçli ve bilinçsiz davranışları incelenecektir. Ancak tez, Ruth ve Nadia'nın çoklu tutumlarındaki farklı durumların çocukluk deneyimlerine, karmaşık kişiliklerine ve travmalarına bağlı olduğunu ileri sürüyor. Ancak her iki karakterin de kıskançlık ve intikam gibi düşünce ve duyguları benzerdir. Tezin son bölümünde psikanalitik teorinin araştırmaya nasıl katkıda bulunduğu tartışılacak ve psikanalizin karakterlerin kişiliğini anlamak için nasıl uygulandığı sonucuna varılacaktır.
Özet (Çeviri)
The current research focuses on the psychoanalytic reading of the two literary works The Life and Love of She-Devil by Fay Weldon an English Writer and I Do Not Sleep by Ihsan Abdel Quddous the Egyptian. The thesis concentrates on a comparative approach that applies the theory of psychoanalysis to the main characters, Ruth and Nadia, in different categories in the novels from different perspectives of psychoanalysis. In addition, the thesis will study the conscious and unconscious behaviour of the two characters, Ruth and Nadia, according to their reactions to different situations. However, the thesis argues that different situations in multiple attitudes of Ruth and Nadia, is attached to their childhood experiences, complex personalities, and traumas. However, both characters have similar of thoughts and feelings of jealousy, and revenge. The thesis will take the last part to debate how psychoanalytic theory contributed to the research and conclude how psychoanalysis was applied to understand the personality of the characters.