Pipetle suya fonasyon egzersizinin vokal fold nodülü olan ve kas gerilim disfonisi olan vakalardaki etkililiğinin incelenmesi
Investigation of the efficacy of water through a straw on patients with vocal fold nodules and muscle tension dysphonia
  1. Tez No: 862570
  2. Yazar: ALMİLA SOYLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EREN BALO
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Pipetle Suya Fonasyon Egzersizi, Yarı Tıkalı Ses Yolu Egzersizleri, Kas Gerilim Disfonisi, Vokal Fold Nodülü, Ses Terapisi, Straw Phonation On Water Exercise, Semi-occluded Vocal Tract Exercises, Muscle Tension Dysphonia, Vocal Fold Nodule, Voice Therapy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmanın amacı etkililiği kanıtlanmış yarı tıkalı ses yolu egzersizlerinden (YTSYE) pipetle suya fonasyon egzersizinin vokal fold nodülü ve kas gerilim disfonisi (KGD) olan katılımcıların hangisinde daha etkili olduğunu araştırmaktır. Araştırma ön test son test yarı deneysel araştırma modeli kullanılarak desenlenmiştir. Çalışmada KGD'si (n=5) ve vokal fold nodülü (n=5) olan katılımcılarla pipetle suya fonasyon egzersizinden oluşan 6 seans terapi yapılmıştır. Seanslarda alanyazındaki çalışmalar referans alınarak 25 cm uzunluğunda ve 7 mm çapında plastik pipetler kullanılmıştır. Terapi sürecine başlamadan önce ve sonra katılımcılardan ön test ve son test ölçümleri alınmıştır. Ölçümlerde CAPE-V skorları, maksimum /a/ fonasyonu, Ses Handikap İndeksi-10 (SHİ-10) skorları ve akustik parametrelere ait değerler kullanılmıştır. Veri analizlerinde Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi, Mann Whitney U Testi ve betimsel analizler kullanılmıştır. Çalışmanın sonuçlarına bakıldığında katılımcılarla yapılan terapilerden sonra katılımcıların seslerinde alanyazındaki çalışmalara benzer şekilde anlamlı değişimlerin olduğu bulunmuştur. İki grup arasında terapinin etkililiği anlamlı olarak farklı bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate in which patient population (vocal fold nodules and muscle tension dysphonia (MTD) is straw into water exercise more effective. The study was designed with pre-test post-test quasi-experimental research model. In the study, 6 sessions of therapy consisting of phonation exercises in water with a straw were performed with participants with MTD (n=5) and vocal fold nodules (n=5). In the sessions, plastic straws with a length of 25 cm and a diameter of 7 mm were used with reference to the studies in the literature. Pre-test and post-test measurements were taken from the participants before and after the 6 sessions. CAPE-V scores, maximum phonation time, Voice Handicap Index-10 (VHI-10) scores and acoustic parameters were used as variables. Wilcoxon Signed Rank Test, Mann Whitney U Test and descriptive analyses were used in data analyses. In the data analyses, it was found that there were significant changes in the voices of the participants after the therapies, which is similar to the studies in the literature. The effectiveness of the therapy was not found to be significantly different between the two groups.