Böbrek nakli yapılan hastalarda kadercilik anlayışının ve immünsupresif tedaviye uyumun incelenmesi
Investigation of the understanding of fatalism and adherence to immune suppressive therapy in kidney transplant patients
  1. Tez No: 862739
  2. Yazar: GANİME YİRMİBEŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NESLİHAN TEKE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nefroloji, İç Hastalıkları, Nursing, Nephrology, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Böbrek Transplantasyonu, Kadercilik Eğlimi, İmmünsupresif Tedavi, Tedaviye Uyum, Kidney Transplant, Fatalism Tendency, Immunosuppressive Treatment, Compliance with treatment
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Çalışmanın amacı böbrek nakli yapılan hastalarda kadercilik anlayışı ve immünsupresif tedaviye uyumun incelenmesidir. Araştırmanın türü tanımlayıcı ve kesitseldir. Araştırmanın evrenini İstanbul ve Kastamonu illerindeki seçilen hastanelerin nefroloji polikliniğinde takipli 117 böbrek nakli yapılan hasta oluşturmaktadır. Veriler, hastalardan yüz yüze görüşme tekniği ile toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak,“Tanıtıcı Bilgi Formu”,“İmmünsupresif İlaç Kullanımına Uyum Ölçeği'' ile ”Kadercilik Eğilimi Ölçeği'' kullanılmıştır. Hastaların %62'isi erkek olup yaş ortalaması 47,55 ± 13,14'dür ve %76'sı evlidir. Hastaların %66'dan fazlası bir yıldan daha kısa sürede böbrek nakli olmuştur. Hastaların kullandığı ilaç sayısının ortalaması 6,96 ± 3,35'tir. İmmünsupresif İlaç Kullanımına Uyum Ölçeği'nin ortalaması 46,34±6,14'dir. Kadercilik Eğilimi Ölçeği'nden alınan değerlerin toplam ortalaması ise 75,37±9,51'dir. İmmunsupresif ilaç kullanımına uyum ölçeği puan ortalamaları ile kadercilik ölçeği puan ortalamaları arasındaki korelasyon analizi yapılmıştır. Katsayılara bakıldığında -0,246 korelasyon katsayısı ve 0,013 anlamlılık değeri tespit edilmiştir. Buna göre iki ölçek puan ortalamaları arasında anlamlı bir korelasyon olmakla beraber ters yönlü bir korelasyon olduğu görülmektedir. Araştırmada kadercilik eğilimi yüksek olan hastaların tedaviye uyumlarının düşük olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to explain an understanding of fatalism and adherence to immune suppressive therapy in kidney transplant patients. The type of research is cross-sectional. The study population consists 117 kidney transplant patients who were followed up in the nephrology polyclinics of chosen hospitals in Istanbul and Kastamonu provinces. Data were collected from patients using face-to-face interview technique. As data collection tools, the“Personal Information Form”, and“Immunosuppressive Medication Adherence Scale ”and the“Fatalism Tendency Scale”were used. % 62 of the patirents are men. The average of the patients is 47,55 ± 13,14 years and %76 are married. More than %66 of patients received transplants in less than a year. The average number of medications used by patients is 6.96 ± 3.35. The mean of The Immunosuppressive Medication Adherence Scale is 46.34±6.14. The average of the values taken from the Fatalism Tendency Scale is 75.37±9.51. Correlation analysis was conducted between the immunosuppresive drug use compliance scale mean scores and the fatalism scale score mean points. Looking at the coefficients, a correlation coefficients of -0.246 and a significance value of 0.013 were determined. As a result, the study found that patients with a high tendency towards fatalism had low compliance with treatment.