İzole koroner arter bypass cerrahisi uygulanan hastalarda operasyon sırasında yapılan kardiyak denervasyonun postoperatif atriyal fibrilasyoninsidansına etkisi
  1. Tez No: 862797
  2. Yazar: FATMA AKÇA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BAHADIR İNAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Atriyal fibrilasyon, koroner bypass cerrahisi, kardiyak denervasyon, postoperatif atriyal fibrilasyon, Atrial fibrillation, coronary bypass surgery, cardiac denervation, postoperative atrial fibrillation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: Kardiyak cerrahi sonrasında atriyal fibrilasyon %10-53 sıklığında görülen ve genellikle mortalite ve morbiditeyi artıran, hasta kliniğinin bozulmasına ve hastanede kalış süresinin uzamasına neden olan bir klinik problemdir .Bu önemli sağlık problemini önleme çalışmaları giderek önem kazanmaktadır . Koroner bypass cerrahisi sırasında yapılan kardiyak denervasyon işleminin postoperatif atriyal fibrilasyon insidansını azaltıp azaltmayacağını araştırmayı amaçladık. Metod: Ankara Üniversitesi Kalp ve Damar Cerrahisi kliniğinde 2020-2023 yılları arasında koroner bypass cerrahisi yapılan 62 hastanın bir kısmına rutin cerrahiye ek olarak kardiyak denervasyon işlemi de yapıldı. Hastaların preoperatif demografik özellikleri ve postoperatif ritmleri , elektrolit değerleri gibi bazı veriler kayıt altına alınıp istatiksel analizler eşliğinde yorumlandı. Koroner bypass cerrahisine ek olarak yapılan cerrahi kardiyak denervasyon işleminin postoperatif atriyal fibrilasyon insidansını azaltmaya katkısı olup olmayacağı erken dönem takip sonuçları ile değerlendirildi . Bulgular: Hastaların yaş , sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu , total pompa süresi , cross klemp süresi , postoperatif elektrolit değerleri t testi aracılı normallik incelesinde ortalamaya uygun görüldü . Koroner arter lezyonu sayısı ile postoperatif ritm arasındaki ilişkide Fisher's analizi kullanıldı . Koroner arter lezyonu değişkeni ile postoperatif ritm arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki ortaya konulamadı.(p >0.05).Denervasyon yapılan gruptakilerin %25.8 i; kontrol grubunun ise %16,1 i postoperatif atriyal fibrilasyon ritmine sahipti.Denervasyon işlemi ile ameliyat sonrası ritm arasında anlamlı ilişki bulunamadı.(p >0.05) Sonuç : Koroner bypass cerrahisine ek olarak yapılacak kardiyak denervasyon işlemi postoperatif atriyal fibrilasyon insidansı üzerinde anlamlı etkiye sahip bulunmamıştır . Bu çalışma tek merkezli ve küçük bir hasta popülasyonunda olup denervasyon işleminin atriyal profilaksisine etkisi için daha geniş çalışma grupları ile çok merkezli çalışmalarla desteklenmesi gerekmektedir .
Özet (Çeviri)
Objective: Atrial fibrillation is a clinical problem that occurs on 10-53% of the patients that underwent cardiac surgery and deteriorates the patient's clinical condition, prolongs hospital stay and generally increases morbidity and mortality. Prevention of this significant health problem is becoming increasingly important. We aim to investigate whether prophylactic intraoperative cardiac denervation during coronary bypass surgery would reduce the incidence of postoperative atrial fibrillation. Prevention of this significant health problem is becoming increasingly important. We aim to investigate whether intraoperative cardiac denervation during coronary bypass surgery would reduce the incidence of postoperative atrial fibrillation. Method: Cardiac denervation was performed on 31 of the patients out of 62 who underwent coronary bypass surgery between 2020 and 2023 at Ankara University Cardiovascular Surgery Clinic. The patients' preoperative demographic characteristics, postoperative cardiac rhythm and electrolyte values were recorded and interpreted with statistical analysis. It was evaluated with early follow-ups whether intraoperative cardiac denervation during coronary bypass surgery would contribute to the occurrence of postoperative atrial fibrillation. Results: Components such as age, left ventricular ejection fraction, total pump time, cross clamp time, and postoperative electrolyte values of the patients were found to be within normal range via t test. Fisher's analysis was used to indicate the relation between the number of coronary artery lesions and the postoperative cardiac rhythm. No statistically significant relationship was found between the coronary artery lesion variable and the postoperative cardiac rhythm. (p >0.05) 25.8% of those in the denervated group; 16.1% of the control group had postoperative atrial fibrillation rhythm. No significant relationship was found between the denervation process and postoperative cardiac rhythm. (p >0.05) Conclusion: Cardiac denervation in addition to coronary bypass surgery does not have a significant effect on the incidence of postoperative atrial fibrillation. This study is single-center and has a small patient population, and it needs to be supported by multi-center studies with larger study groups to determine the effect of cardiac denervation on prophylaxis of post operative atrial fibrillation.