Mavisel Yener'in 'Dolunay Dedektifleri' roman serisinin kök değerler açısından incelenmesi
Mavisel Yener's 'Full Moon Detectives' novel investigation of the series in terms of root values
  1. Tez No: 862857
  2. Yazar: ZEYNEP UYSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN BAĞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk Edebiyatı, Değerler Eğitimi, Kök Değerler, Mavisel Yener, Children's Literature, MaviselYener, Root Values, Values Education
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler ve Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Değerler toplumun rehberi niteliğindedir. Bu sebeple değerlerini benimsemiş, içselleştirmiş ve yaşam biçimi haline getirmiş bireyler toplum düzeninin sağlanması için oldukça önemlidir. Değerler eğitimi ile alakalı 2017 yılında, Millî Eğitim Bakanlığı bir yenileme çalışması yapmıştır. Bakanlık tarafından yayımlanan çalışmada öğretim programlarına“kök değerler”başlığı altında“adalet, dostluk, dürüstlük, öz denetim, sabır, saygı, sevgi, sorumluluk, vatanseverlik, yardımseverlik”kavramlarından oluşan on kök değer eklenmiştir. Bu araştırmanın amacı Türk çocuk edebiyatında önemli bir yere sahip olan Mavisel Yener'in kaleme aldığı altı kitaplık Dolunay Dedektifleri serisini kök değerler açısından incelemektir. Araştırma kapsamında:“Dolunay Dedektifleri-1/ İz Peşinde, Dolunay Dedektifleri-2 / Dehşet Mektuplar, Dolunay Dedektifleri-3 / Mumya Dükkânı, Dolunay Dedektifleri-4 / Korkunç Satranç, Dolunay Dedektifleri-5 / Ölüler Ormanı, Dolunay Dedektifleri-6 / Yarasa Yarışları”olmak üzere altı kitapta nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi yöntemi kullanılmıştır. Kitaplar detaylı şekilde okunduktan sonra içerikleri kök değerleri barındırma durumlarına göre analiz edilmiştir. Her kitap için frekans ve yüzdelik oranının gösterildiği kök değerler tablosu hazırlanmıştır. Kitapların başlığı altında çalışmanın geçerliğini artırması amacıyla tespit edilen değerleri içeren bölümlerden alıntılar yapılmıştır. Araştırma sonucunda altı kitabın her birinde on kök değerin tamamının varlığına ulaşılmıştır. En çok işlenen kök değerlerin saygı, sorumluluk, sevgi; en az işlenen kök değerlerin ise sabır, vatanseverlik ve dürüstlük kök değeri olduğu saptanmıştır. Buna göre Dolunay Dedektifleri serisinin çocuğun seviyesine uygun, çocuk edebiyatı ilkelerini karşılayan, değerler eğitimi sürecinde kullanılabilecek materyaller olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Values are a guide for society. For this reason, individuals who have adopted, internalized and turned their values into a way of life are very important for ensuring social order. In 2017, the Ministry of National Education conducted a renewal study on values education. In the study published by the Ministry, ten root values consisting of the concepts of“justice, friendship, honesty, self-control, patience, respect, love, responsibility, patriotism, and benevolence”were added to the curriculum under the title of“root values”. The aim of this study is to analyze the six-book Full Moon Detectives series written by Mavisel Yener, who has an important place in Turkish children's literature, in terms of root values. Within the scope of the research:“Full Moon Detectives-1/ On the Trail, Full Moon Detectives-2/ Terrible Letters, Full Moon Detectives-3/ Mummy Shop, Full Moon Detectives-4/ Horrible Chess, Full Moon Detectives-5/ Forest of the Dead, Full Moon Detectives-6/ Bat Races”, document analysis method, one of the qualitative research methods, was used. After the books were read in detail, their contents were analyzed according to their root values. For each book, a table of root values showing frequency and percentages was prepared. In order to increase the validity of the study under the title of the books, quotations were made from the chapters containing the values identified. As a result of the research, it was found that all ten root values were present in each of the six books. It was found that the root values most frequently covered were respect, responsibility and love, while the root values least frequently covered were patience, patriotism and honesty. Accordingly, it was concluded that the Full Moon Detectives series are materials that are suitable for the child's level, meet the principles of children's literature, and can be used in the values education process.