Gebelikte batıl inançların yaşam kalitesi ve gebelik uyumuna etkisi
The effect of superstitious beliefs during pregnancy on quality of life and pregnancy adjustment
- Tez No: 862858
- Danışmanlar: DOÇ. BİHTER AKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Gebelik Uyumu, Batıl İnanç, Yaşam Kalitesi, Pregnancy Adjustment, Superstition, Life quality
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu araştırma, gebelerin batıl inançlarının değerlendirilmesi, batıl inançların yaşam kalitesi ve gebelik uyumuna etkisinin değerlendirilmesi amacıyla tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tipte yapılmıştır. Çalışmanın örneklemini, İç Anadolu Bölgesi'nde yaşayan toplam 342 gebe oluşturmuştur. Veriler; Tanıtıcı Özellikler Soru Formu, Prenatal Kendini Değerlendirme Ölçeği, Batıl İnanç Ölçeği ve SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Anketler surveyy.com adresinde oluşturulmuş ve Aralık 2022-Mayıs 2023 tarihlerinde araştırmacıların sosyal medya hesaplarından paylaşılmıştır. Verilerin istatistiksel analizinde SPSS 27 (Statistical Package for Social Science) kullanılmıştır. Çalışmadaki gebelerin toplam yaş ortalaması 27,78±5,09 yıl ve gebelik haftası ortalaması 25,35±9,78 haftadır. Araştırma sonucunda gebelerin batıl inanç puan ortalamasının 32,73±11,18 olduğu bulunmuştur. Herhangi bir işte çalışan, eğitim düzeyi yüksek, gebelik sayısı az ve geliri giderinden fazla olan gebelerin batıl inanç düzeylerinin daha düşük olduğu saptanmıştır. Geniş ailede yaşayan ve köyde yaşayan kadınların batıl inanç düzeylerinin daha yüksek olduğu saptanmıştır. Araştırmamıza göre gebelerin gebeliğe uyumunun yüksek olduğu bulunmuştur. Ancak gebelerin batıl inanç düzeyi arttıkça gebeliğe uyumsuzluğu artmaktadır. Araştırmamızda gebelerin Batıl İnanç Ölçeği puanı arttıkça SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeğinin enerji, ruhsal sağlık ve genel sağlık algısı alt boyut puanlarının azaldığı belirlenmiştir. Gebelik döneminde kadınlar, fiziksel, psikolojik, sosyal ve kültürel boyutun da dahil olduğu bütüncül bir yaklaşımla değerlendirilmelidir. Gebelikte batıl inanç düzeyleri ve zararlı batıl inançlar belirlenerek ebeler tarafından bu davranışlar ve anne-bebek davranışları belirlenmelidir. Ayrıca ebeler tarafından bu davranışların anne-bebek sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri hakkında eğitim verilmelidir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted descriptively and relationally to assess pregnant women's superstitions and the impact of superstitions on quality of life and adjustment to pregnancy. The study sample consisted of a total of 342 pregnant women living in the Central Anatolia region. Data; The questionnaire on descriptive characteristics was collected using the 'Prenatal Self-Assessment Scale, Superstition Scale and SF-36 Quality of Life Scale'. The questionnaires were created on surveyy.com and shared on the researchers' social media accounts between December 2022 and May 2023. SPSS 27 (Statistical Package for Social Science) was used to statistically analyze the data. The average total age of pregnant women in the study is 27.78±5.09 years and the average gestational age is 25.35±9.78 weeks. As a result of the study, it was found that the average superstition of the pregnant women was 32.73±11.18. Pregnant women who work in any occupation, have a high level of education, have a low number of pregnancies and whose income exceeds their expenses were found to have lower levels of superstition. Women living in extended families and women living in villages were found to have higher levels of superstition. Our research found that pregnant women have high levels of adaptation to pregnancy. However, as the superstitions of pregnant women increase, their incompatibility with pregnancy also increases. Our study found that as pregnant women's superstitions increased, their scores on the energy, mental health and general health perception subscales of the SF-36 quality of life scale decreased. During pregnancy, women should be evaluated with a holistic approach, including physical, psychological, social and cultural dimensions. Superstition levels and harmful superstitions during pregnancy should be determined and these behaviors and mother-baby behaviors should be determined by midwives. Additionally, midwives should be educated about the negative effects of these behaviors on mother and baby health.