Akut kalp yetmezliği sebebiyle acil servise başvuran hastalarda mortalite belirteci olarak laktat düzeyi/serum albümin oranının kullanılması
The use of lactate level/serum albumin ratio as a mortality indicator in patients presenting to the emergency department due to acute heart failure
- Tez No: 862861
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASIM ENES ÖZBEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Acil servisler, kalp yetmezliği, laktat, albümin, mortalite, Emergency departments, heart failure, lactate, albumin, mortality
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Kocaeli Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Kalp yetmezliği (KY), küresel olarak ölüm, hastaneye yatış ve tekrar başvurunun önemli bir sebebidir. Acil servisten bu hastaların taburculuğu ile ilgili net bir kriter bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amacı acil servise kalp yetmezliği semptomları ile başvuran hastalarda laktat düzeyi/ serum albümin (L/A) oranının hastaların 30 ve 90 günlük mortalitesini ve 30 gün içinde hastaneye tekrar başvurusunu öngörmedeki etkinliğinin belirlenmesidir. Gereç ve Yöntem: Prospektif, kesitsel kohort çalışması şeklinde tasarlandı. Acil serviste kalp yetmezliği saptanan hastalar sırasıyla çalışmaya dahil edildi ve serum laktat albümin düzeyleri çalışma formlarına kaydedildi. Hastaların 30-90 günlük mortaliteleri ve 30 gün içinde hastaneye tekrar başvuru oranları ile L/A oranı arasındaki ilişki değerlendirildi. Değerlendirmede ROC analizi uygulandı. Bulgular: KY semptomları ile başvuran 1492 hasta değerlendirildi. 410 başvuru çalışmaya dahil edildi. Yüksek L/A oranını ile 30 günlük mortalite ilişkisi incelendiğinde sonuçların istatiksel olarak anlamlı olduğu saptandı. Laktat, serum albümin ve L/A oranlarının 30 günlük mortaliteyi öngörmesindeki başarıları ROC eğrisi ile değerlendirildi. L/A oranının 30 günlük mortaliteyi tahmin etmede tek başına laktat ve serum albümin düzeyine göre daha anlamlı olduğu saptandı. L/A oranı ile 90 günlük mortalite arasındaki ilişki incelendiğinde; sonuçların 30 günlük mortalite ile ilişkisine benzer şekilde istatiksel olarak anlamlı olduğu saptandı. 30 gün içinde hastaneye tekrar başvuru oranı ile L/A oranı arasındaki ilişki incelendiğinde sonuçlar anlamlı değildi. Sonuç: Bu çalışma sonuçları acil serviste değerlendirilebilen serum L/A oranının; KY semptomları ile acil servise başvuran hastaların 30 günlük ve 90 günlük mortalitesini öngörebileceğini, sonuçlara göre hastaların Tedavi planı ve takibinin düzenlenmesinde göz önünde bulundurulabileceğini göstermiştir. Buna karşın hastaların 30 gün içinde hastaneye tekrar başvurusunu öngörmede yetersizdir.
Özet (Çeviri)
Aim of the Study: Heart failure (HF) is a significant cause of global mortality, hospital admissions, and readmissions. There is no clear criterion for discharge of these patients from the emergency department. The aim of this study is to determine the effectiveness of lactate level/serum albumin (L/A) ratio in predicting 30 and 90-day mortality and hospital readmission within 30 days in patients presenting to the emergency department with symptoms of heart failure. Material and Methods: The study was designed as a prospective, cross-sectional cohort study. Patients diagnosed with heart failure in the emergency department were consecutively included in the study, and serum lactate and albumin levels were recorded on study forms. The relationship between 30-90 day mortalities, hospital readmission rates within 30 days, and the L/A ratio was evaluated. ROC analysis was performed for assessment. Results: A total of 1492 patients presenting with symptoms of heart failure were evaluated. Among them, 410 admissions were included in the study. When examining the relationship between high L/A ratio and 30-day mortality, the results were found to be statistically significant. The success of lactate, serum albumin, and L/A ratio in predicting 30-day mortality was evaluated using ROC curves. It was found that the L/A ratio alone was more significant in predicting 30-day mortality compared to lactate and serum albumin levels. When examining the relationship between L/A ratio and 90-day mortality, the results were found to be statistically significant similar to the relationship with 30-day mortality. However, the relationship between hospital readmission rate within 30 days and L/A ratio was not found to be significant. Conclusion: The results of this study indicate that the serum L/A ratio, which can be assessed in the emergency department, can predict the 30-day and 90-day mortality of patients presenting to the emergency department with symptoms of heart failure. According to the findings, this information can be considered in the management and follow-up of patients' treatment plans. However, it is insufficient in predicting hospital readmission within 30 days.