Şizofreni hastalarında motivasyonel görüşme tekniklerinin özbakım gücü ve yaşam doyumları üzerine etkisinin incelenmesi.
The effect of motivational interviewing techniques on self-care power and life satisfaction in schizophrenia patients.
  1. Tez No: 862882
  2. Yazar: ÇİĞDEM AKPOLAT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİLİZ ERSÖĞÜTÇÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Motivasyonel Görüşme, Öz Bakım Gücü, Psikiyatri Hemşiresi, Şizofreni, Yaşam Doyumu
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu araştırma şizofreni hastalarında motivasyonel görüşme tekniklerinin öz bakım gücü ve yaşam doyumları üzerine etkinliğinin incelenmesi amacıyla yapıldı. Araştırma; kontrol gruplu, ön test-son test yarı deneysel desende yapıldı. Araştırma, Elazığ Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde Ocak 2020-Haziran 2022 tarihleri arasında yapıldı. Araştırma şizofreni tanısı almış araştırmaya alınma kriterlerini taşıyan 39 deney, 39 kontrol olmak üzere toplam 78 hasta ile tamamlandı. Araştırma süresince deney grubu hastalarına her biri 40-60 dk olan 4 oturum motivasyonel görüşme teknikleri müdahalesi uygulandı. Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu, Yaşam Doyumu Ölçeği (YDÖ) ve Öz Bakım Gücü Ölçeği (ÖBGÖ)'nden oluşan anket formları kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesinde Kolmogorow-Smirnov, Shapiro-Wilk testi, sayı, yüzde, ortalama, ki kare ve t testi kullanıldı. Bu araştırmada deney grubundaki hastaların ÖBGÖ ön test puan ortalaması 84.89±13.12 iken, son test puan ortalaması 100.94±4.25 olarak bulundu. ÖBGÖ ön test puan ortalaması ile son test puan ortalaması arasında görülen fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p< 0.05). Deney grubundaki hastaların YDÖ ön test puan ortalaması 5.28±2.15, son test puan ortalaması ise 11.38±2.48 olarak bulundu. YDÖ ön test puan ortalaması ile son test puan ortalaması arasında görülen farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptandı (p< 0.05). Deney ve kontrol grubu hastaların ÖBGÖ ve YDÖ son testlerin puan ortalamaları karşılaştırıldığında gruplar arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptandı (p< 0.05). Sonuç olarak şizofreni hastalarında motivasyonel görüşme teknikleri müdahalesi yaşam doyumu ve öz bakım gücü üzerinde olumlu etki sağladığı söylenebilir. Bu sonuçla psikiyatri hemşirelerin bütüncül bakım planına motivasyonel görüşme tekniklerini eklemeleri önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to examine the effectiveness of motivational interviewing techniques on self-care ability and life satisfaction in schizophrenia patients. Research; It was conducted in a pretest-posttest quasi-experimental study design with a control group. The research was conducted at Elazığ Psychiatric Hospital between January 2020 and June 2022. The research was completed with a total of 78 patients, including 39 experimental patients and 39 controls, who were diagnosed with schizophrenia and met the inclusion criteria. During the research, 4 sessions of motivational interviewing techniques intervention, each lasting 40-60 minutes, were applied to the experimental group patients. Survey forms consisting of the Personal Information Form, Life Satisfaction Scale and Self-Care Power Scale prepared by the researcher were used to collect the data. Kolmogorow-Smirnov, Shapiro-Wilk test, number, percentage, mean, chi-square and t test were used to evaluate the data. In this study, the mean Self-Care Power Scale pre-test score of the patients in the experimental group was 84.89±13.12, while the mean post-test score was 100.94±4.25.