Spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin beslenme bilgi düzeyleri, beslenme-egzersiz davranışları ve benlik saygıları arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Investigation of the relationships between nutrition knowledge levels, nutrition exercise behaviors and their self-esteem of sport sciences students
- Tez No: 862913
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL KARATAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Sağlık, beslenme, egzersiz, benlik saygısı, spor bilimleri, öğrenci, Health, nutrition, exercise, self-esteem, sports science, student
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bayburt Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu araştırma, spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin beslenme bilgi düzeyleri, beslenme-egzersiz davranışları ve benlik saygıları arasındaki ilişkilerin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu bağlamda nicel olarak yürütülen çalışmanın amacıyla tutarlı olarak ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma grubu, 150 kadın ve 255 erkek olmak üzere toplam 405 spor bilimleri fakültesi öğrencisinden oluşmaktadır. Bu araştırma grubunun seçiminde kolayda örnekleme yönteminden faydalanılmıştır. Veri toplama aracı olarak anket formu kullanılmış olup bu form dört bölümden oluşmaktadır. Bu anket formunun birinci bölümünü“Kişisel Bilgi Formu”, ikinci bölümünü“Yetişkinler İçin Beslenme Bilgi Düzeyi Ölçeği”, üçüncü bölümünü“Beslenme-Egzersiz Davranışları Ölçeği”ve dördüncü bölümünü“İki Boyutlu Benlik Saygısı Ölçeği”oluşturmaktadır. Bu form aracılığıyla elde edilen ham verilerin ilk olarak veri türü gözetilerek tanımlayıcı istatistikleri hesaplanmıştır. Araştırmada elde edilen verilere ilişkin farklılık ve korelasyon analizleri yapılmıştır. Buna göre cinsiyet ve bölüm değişkeni bağlamında katılımcıların beslenme bilgi düzeylerinde, beslenme-egzersiz davranışlarında ve benlik saygılarında anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir. Sınıf değişkene göre katılımcıların beslenme bilgi düzeylerinde anlamlı farklılıklar bulunmuştur ancak beslenme-egzersiz davranışları ve benlik saygılarında anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir. Aktif olarak spor yapma değişkeni bağlamında katılımcıların beslenme-egzersiz davranışlarında anlamlı farklılıklar bulunmuştur; fakat beslenme bilgi düzeyleri ve benlik saygılarında anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir. Katılımcıların yaş, BKİ ve aylık kişisel gelir değişkenleri ile katılımcıların beslenme bilgi düzeyleri, beslenme-egzersiz davranışları ve benlik saygıları arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmemiştir. Aylık aile geliri (kişisel gelir dahil) değişkenine göre katılımcıların öz yeterlikleri arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur; ancak beslenme bilgi düzeyleri, beslenme-egzersiz davranışları ve kendini sevme düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmemiştir. Katılımcıların beslenme bilgi düzeyleri ile beslenme egzersiz davranışları arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmemiştir. Fakat katılımcıların beslenme bilgi düzeyleri ile benlik saygıları arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Ayrıca katılımcıların beslenme-egzersiz davranışları ile benlik saygıları arasında da anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Bu doğrultuda katılımcıların beslenme bilgi düzeyleri yükseldikçe ve beslenme-egzersiz davranışları iyileştikçe benlik saygılarının da yükseldiği ileri sürülebilmektedir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to examine the relationships between nutrition knowledge levels, nutrition-exercise behaviors and self-esteem of faculty of fports sciences students. In this context, the relational screening model was used, consistent with the purpose of the quantitative study. The research group consists of a total of 405 faculty of sports sciences students, 150 women and 255 men. Convenience sampling method was used in the selection of this research group. A survey form was used as a data collection tool and this form consists of four parts. The first part of this survey form consists of“Personal Information Form”, the second part is“Nutrition Knowledge Level Scale for Adults”, the third part is“Nutrition-Exercise Behavior Scale”and the fourth part is“Two-Dimensional Self-Esteem Scale”. First, descriptive statistics of the raw data obtained through this form were calculated, taking into account the data type. Difference and correlation analyzes were conducted on the data obtained in the study. Accordingly, no significant difference was detected in the participants' nutritional knowledge levels, nutrition-exercise behaviors and self-esteem in the context of gender and department variables. Significant differences were found in the nutrition knowledge levels of the participants according to the class variable, but no significant differences were detected in their nutrition-exercise behaviors and self-esteem. Significant differences were found in the nutrition-exercise behaviors of the participants in the context of the active sports variable; However, no significant difference was detected in nutrition knowledge levels and self-esteem. No significant relationship was detected between the participants' age, BMI and monthly personal income variables and the participants' nutritional knowledge levels, nutrition-exercise behaviors and self-esteem. Significant relationships were found between participants' self-efficacy according to the variable monthly family income (including personal income); however, no significant relationship was found between nutritional knowledge levels, nutrition-exercise behaviors and self-love levels. No significant relationship was detected between the participants' nutritional knowledge levels and nutrition-exercise behaviors. However, significant relationships were found between the participants' nutritional knowledge levels and their self-esteem. Additionally, significant relationships were found between the participants' nutrition-exercise behaviors and self-esteem. In this regard, it can be claimed that as the participants' nutritional knowledge levels increase and their nutrition-exercise behaviors improve, their self-esteem also increases.