Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi hastanesi çocuk yoğun bakım ünitesinde yatan hastaların retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of patients in the pediatric intensive care unit of Çanakkale Onekiz Mart University hospital
- Tez No: 863006
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH BATTAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: mekanik ventilasyon, mortalite skoru, risk faktörleri, retrospektif, Pediatric intensive care, mechanical ventilation, mortality score, risk factors, retrospective
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Çocuk Yoğun Bakım Üniteleri (ÇYBÜ), yaşamı tehlikesi altındaki 1 ay-18 yaş arası çocuk hastaların kesintisiz bakım ve tedavisinin sağlandığı kritik birimlerdir. Güney Marmara Bölgesi'nde üçüncü basamak bir klinik olarak hizmet veren yoğun bakım ünitemizde yürüttüğümüz çalışmanın amacı, dört yıllık veri setini kullanarak hastalarımızın yoğun bakımda kalış süreleri, mekanik ventilasyon kullanımı, komplikasyonlar, mortalite oranları ve etkileyen risk faktörlerini araştırmaktır. Yöntem: Çalışmamızda 519 hasta retrospektif olarak incelenmiş olup, arşiv kayıtları üzerinden hasta bilgi formu verileri analiz edilmiştir. Analizlerde istatistiksel paket programı kullanılmış, değişkenlerin normal dağılımı incelenmiş ve anlamlı bulunan parametreler için lojistik regresyon analizi yapılmıştır. Bulgular: Hastalarımızın 232'si kız (%44,7) ve 287'si erkek (%55,3) olarak kaydedilmiştir. Hastaların yaş aralığına göre dağılımı incelendiğinde, en fazla hasta 1-48 ay arasındadır (%47). Hastaların %84,7'si servise devredilmiş, %6,5'i taburcu edilmiş, %4,6'sı ileri merkeze sevk edilmiş ve %4,2'si eksitus olmuştur. YBÜ'ye daha önce yatan hastalarda mortalite riski artmaktadır, özellikle birden fazla yatan hastalarda bu risk daha yüksektir. Kronik hastalık öyküsü olan hastaların YB'de kalış süresi anlamlı olarak daha uzundur. En sık görülen yatış nedenleri enfeksiyon hastalıkları, nörolojik hastalıklar ve zehirlenmelerdir. Hastane enfeksiyonu tanısı alan hastalarda mortalite oranı yaklaşık 2.474 kat artmaktadır. Kan ürünü replasmanı yapılan hastalardan %22,2'si eksitus olmuştur. Pozitif inotrop desteği alan hastaların %41'i eksitus olmuştur. Hastaların dörtte birine invaziv ve non-invaziv mekanik ventilasyon uygulanmıştır. Çalışmamız PRISM, PIM ve PELOD gibi skorlama sistemlerinin mortalite tahmininde güvenilir bir parametre olduğunu desteklemektedir. Sonuç: Araştırmamızda elde ettiğimiz veriler, Güney Marmara Bölgesi'ndeki çocuk yoğun bakım alanında hizmet veren üniteler için değerli bilgiler sunmaktadır. Bu verilerin, bölgemizdeki çocuk yoğun bakım ünitelerinin eksikliklerinin tespit edilmesine ve hizmetlerin geliştirilmesine katkı sağlayabileceğine inanıyoruz. Bölgemizdeki hastaların verilerinin ilk kez araştırılması, çalışmamızın önemini artırırken elde edilen verilerin gelecekteki çalışmalara referans olabileceğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Objective: Pediatric Intensive Care Units (PICUs) are critical units where uninterrupted care and treatment are provided for children aged 1 month to 18 years who are at risk of life-threatening conditions. The aim of our study, conducted at a tertiary care clinic serving in the Southern Marmara Region, is to investigate the duration of stay, utilization of mechanical ventilation, complications, mortality rates, and influencing risk factors among patients using a four-year dataset. Method: In our study, 519 patients were retrospectively examined, and data from patient information forms were analyzed using archived records. Statistical package software was utilized for analysis, examining the normal distribution of variables, and logistic regression analysis was conducted for parameters found to be significant. Findings: Of the patients, 232 were female (44.7%) and 287 were male (55.3%). Upon examining the distribution of patients by age range, the majority fell within the 1-48 month age group (47%). 84.7% of patients were discharged to the ward, 6.5% were discharged home, 4.6% were transferred to advanced centers, and 4.2% expired. Mortality risk increases in patients with previous admissions to the PICU, particularly in those with multiple admissions. Patients with a history of chronic illness had a significantly longer stay in the PICU. The most common reasons for admission were infectious diseases, neurological disorders, and intoxications. The mortality rate was approximately 2.474 times higher in patients diagnosed with hospital-acquired infections. Among patients receiving blood product replacement, 22.2% expired. 41% of patients receiving positive inotropic support expired. One-fourth of the patients underwent invasive and non-invasive mechanical ventilation. Our study supports the reliability of scoring systems such as PRISM, PIM, and PELOD in predicting mortality. Result: The data obtained from our research provide valuable insights for pediatric intensive care units (PICUs) operating in the Southern Marmara Region. We believe that these findings can contribute to identifying deficiencies in PICUs in our region and improving services. The investigation of patient data in our region for the first time enhances the significance of our study, and we believe that the data obtained can serve as a reference for future studies.