Yenidoğan döneminde ilerleyici hidrosefali tanısı alan hastalarda nedenlerin incelenmesi ve tedavilerin değerlendirilmesi
Examination of causes and evaluation of treatments in patients diagnosed with progressive hydrocephalus during the newborn period
- Tez No: 863036
- Danışmanlar: PROF. DR. CÜNEYT TAYMAN, DOÇ. DR. HARUN DEMİRCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Hidrosefali, Meningomyelosel, Yenidoğan, Folik Asit, Evans İndeksi, Hydrocephalus, Meningomyelocele, Newborn, Folic acid, Evans Index
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yenidoğan Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amaç: Hidrosefali, sinir sistemini etkileyen karmaşık bir bozukluktur ve erken tanı ve tedaviye rağmen ciddi sonuçlara yol açabilir. Tanı ve tedavi açısından önemli gelişmeler olmasına rağmen, hidrosefalinin yönetimi hala zordur. Nöral tüp defektleri genellikle hidrosefaliye yol açan en yaygın nedenlerdir ve prenatal tanı önemlidir. Hidrosefalinin tedavisi karmaşıktır ve cerrahi girişim gerektirebilir. Tanı ve tedavide görüntüleme ve gerektiğinde erken cerrahi müdahaleler önemlidir. Bu çalışma, hidrosefali tanısı almış yenidoğanların risk faktörleri, nedenleri ve tedavi sonuçlarını incelemeyi amaçlamaktadır. Hidrosefali tanısı almış yenidoğanlar ve ailelerinin risk faktörleri, nedenleri ve prognozları retrospektif olarak incelenerek tedavi sonuçları değerlendirilmektedir. Elde edilen bulgular, hidrosefali epidemiyolojisi, tanı ve tedavi süreci için yeni öneriler geliştirmeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntemler: 2019-2023 yılları arasında Ankara Bilkent Şehir Hastanesi'nde takip edilen hidrosefali tanısı almış yenidoğanlar dahil edilmiştir. Hidrosefali tanısı almış yenidoğanlar ve ailelerinin risk faktörleri, nedenleri ve prognozları retrospektif olarak incelenerek tedavi sonuçları değerlendirilmektedir. Doğum salonunda veya transfer esnasında hayatını kaybeden, dosya bilgilerine ulaşılamayan ve aileleri ile iletişim kurulamayan bebekler dahil edilmedi. Bulgular: Çalışma süresinde taranan 115' hastanın 104 tanesi kriterlere uygun bulundu. Çalışmaya dahil edilen 104 hastanın %42'si prematüre doğmuştu. Konjenital hidrosefali oranı %74, post hemorajik hidrosefali oranı %24,1 ve post enfeksiyöz hidrosefali oranı %1,9 olarak tespit edildi. Hastaların %58,7'si kız cinsiyetindeydi. Bebeklerin %87,5'i sezaryen ile doğmuştu. Gebelikte folik asit kullanan annelerin %42,5'inde, kullanmayanların %24,4'ünde hidrosefali saptandı. Hastaların %24,5'inin anne-babasında akrabalık mevcuttu. Hastaların %74'ünde ek anomali bulunmaktaydı. Hastaların %67,3'ü antenatal tanı almıştı. Hastaların %36,5'inde epilepsi vardı ve bu hastaların %39,9'u antiepileptik tedavi almaktaydı. VP şant takılan hastaların %44,7'sinde şant revizyonu yapıldı, revizyon nedeni en sık %33,7 şant enfeksiyonu idi. Başka merkezden sevk edilen hastaların %17,3'ü posthemorajik hidrosefali tanısı almıştı. Post hemorajik hidrosefali olan hastaların %72'sinde epilepsi görüldü ve bu hastaların %25,3'ünde antiepileptik tedavi başlanmıştı. Sonuçlar: Çalışmamızda; antenatal dönemde gelişen veya postnatal dönemde farklı nedenlerle ortaya çıkan ilerleyici hidrosefalinin; epidemiyolojisi ve ailelerdeki risk faktörlerini belirleyebilmek; nedenleri, prognozu ve tedavi sonuçlarını değerlendirilmesini amaçladık. Elde edilen sonuçlarla bu duruma sahip olan hastalarla ilgili hem tanı hem de tedavi konusunda alınacak önlemler ve uygulamalar için yeni öneriler oluşturulması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: Hydrocephalus is a complex disorder that affects the nervous system and can lead to serious consequences despite early diagnosis and treatment. Although there have been significant advancements in the diagnosis and treatment of hydrocephalus, its management remains challenging. Neural tube defects are commonly the leading causes of hydrocephalus, and prenatal diagnosis is crucial. The treatment of hydrocephalus is complex and may require surgical intervention. Imaging for diagnosis and early surgical interventions when necessary are important in the management. This study aims to examine the risk factors, causes, and treatment outcomes of newborns diagnosed with hydrocephalus. The risk factors, causes, and prognosis of newborns diagnosed with hydrocephalus and their families are being evaluated retrospectively to assess treatment outcomes. The findings aim to develop new recommendations for the epidemiology, diagnosis, and treatment process of hydrocephalus. Materials and Methods: Newborns diagnosed with hydrocephalus followed at Ankara Bilkent City Hospital between 2019 and 2023 were included. The risk factors, causes, and prognosis of newborns diagnosed with hydrocephalus and their families are being retrospectively examined to evaluate treatment outcomes. Babies who died in the delivery room or during transfer, those for whom file information could not be accessed, and those for whom communication with their families could not be established were not included. Results: Out of 115 patients screened during the study period, 104 met the criteria. %42 of the 104 included patients were born prematurely. The rate of congenital hydrocephalus was 74%, post-hemorrhagic hydrocephalus was 24.1%, and post-infectious hydrocephalus was 1.9%. %58,7 of the patients were female. %87,5 of the babies were born via cesarean section. Hydrocephalus was detected in 42.5% of mothers who used folate during pregnancy and 24.4% of those who did not. %24,5 of the patients had consanguinity in their parents. %74 of the patients had additional anomalies. %67,3 of the patients received antenatal diagnosis. %36,5 of the patients had epilepsy, and 39.9% of these patients were receiving antiepileptic treatment. Shunt revision was performed in 44.7% of patients with VP shunt, with shunt infection being the most common reason at 33.7%. %17,3 of patients referred from another center were diagnosed with post-hemorrhagic hydrocephalus. %72 of patients with post-hemorrhagic hydrocephalus had epilepsy, and 25.3% of these patients had started antiepileptic treatment. Conclusions: In our study, we aimed to determine the epidemiology and family risk factors of progressive hydrocephalus developing during the prenatal or postnatal period for various reasons, and to evaluate its causes, prognosis, and treatment outcomes. The results aim to create new recommendations for both diagnosis and treatment measures and practices for patients with this condition.