Adölesan ve genç erişkinlerde meme MR görüntülemenin yeri
The role of breast MR imagng in adolescents and young adults
  1. Tez No: 863055
  2. Yazar: RUKİYE AYSU REVANLI SAYGILI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜREYYA BURCU GÖRKEM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: adölesan, genç erişkin, meme, meme MRG, meme USG, fibroadenom, adolescent, young adult, breast, breast MRI, breast ultrasound, fibroadenoma
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Adölesan ve Genç Erişkinlerde Meme MR Görüntülemenin Yeri Amaç: Çocukluk ve adölesan çağda meme lezyonları nadir görülmekte olup, bu yaş grubundaki meme kitleleri erişkinlerdeki meme kitlelerinden farklı özellikler gösterir. Araştırmamızın amacı adölesan ve genç erişkinlerde (14-25 yaş) Meme Manyetik Rezonans ile saptanan lezyonların sıklığının ortaya konması ve bu lezyonların Meme Manyetik Rezonans görüntüleme özelliklerinin Meme Ultrasonografi bulguları ve histopatolojik verilerle kıyaslanması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda T.C. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyoloji Kliniği'nde 2017-2022 yılları arasında çeşitli endikasyonlar ile Meme ultrasonografi ve Meme Manyetik Rezonans Görüntüleme tetkiki yapılan 14-25 yaş aralığındaki (ortalama yaş) 186 hasta retrospektif olarak çalışmaya dahil edildi. Bu hastaların 124'üne daha sonra biyopsi yapıldı. Meme MR incelemeleri 3 T MR cihazında (Philips, İngenia, 2017, Eindhoven, Netherlands) yapıldı ve görüntüler Philips iş istasyonunda değerlendirildi. Meme USG ve Meme MR görüntüleme raporları ve Meme MR görüntüleri 4 yıllık Radyoloji Asistanı (R.A.R.S.) ve 11 yıllık Pediatrik Radyoloji uzmanı (S.B.G.) tarafından aynı anda ve birlikte tekrar değerlendirildi. Bulgular: Çalışmada yaş aralığı 14 ila 25 arasında olan 186 vaka dahil edildi. Histopatolojik inceleme 118 hastada yapıldı. Çalışmamıza dahil edilen adölesan ve genç erişkin hastalarda histopatolojik incelemelerde en çok görülen lezyon fibroadenomdu (s:71 (%60,1)). Mastit (s:16 (%13,5)); adenozis (s:4 (%3,3)); papillom (s:3 (%2,5)); apse (s:3 (%2,5)); filloides (s:2 (%1,7)); hematom (s:2 (%1,7)); kist (s:2 (%1,7)) ve galaktosel (s:1 (%0,8)) görülen diğer lezyonlardı. Malign meme lezyonları (invaziv duktal karsinom) nadirdi (s:4 (%3,3). Çalışmamızda meme USG'nin %98,99 sensitivite, %31,58 spesifisite ile patolojik tanıyı öngördüğü bulunmuştur. Lezyonların MRG ön tanılarının ise %98,15 sensitivite, %33,33 spesifisite ile patolojik tanıyı öngördüğü bulunmuştur. Çalışmamızda lezyonların ADC değerinin 0,94 ve altında olmasının %100,0 sensitivite, % 93,69 spesifisite ile biyopsi sonucunu öngörebilmesi istatistiksel açıdan anlamlı bulundu. Sonuç: Adolesan ve genç erişkinlerde meme lezyonlarının tanımlanmasında meme USG ve MRG gibi görüntüleme yöntemleri önemli bir yer tutmaktadır. Bu yaş grubunda USG'nin daha kolay ulaşılabilir yüksek sensitivite ve spesifisiteye sahip bir yöntem olduğu göz önüne alındığında ilk seçenek olarak USG yöntemi önerilebilir. Meme MRG, ek olarak lezyon karakteristiğinin ortaya konması, lezyonların benign-malign ayırıcı tanısının yapılması ve biyopsi alınacak lezyonun belirlenmesi konusunda tanı ve tedaviye önemli katkılar sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The Role of Breast MR Imagng In Adolescents and Young Adults Objective: Breast lesions are rare during childhood and adolescence, and those occurring in this age group may exhibit different characteristics from those in adults. The aim of our study was to determine the frequency of lesions detected by breast magnetic resonance imaging (MRI) in adolescents and young adults (aged 14-25 years), and to compare the imaging features of these lesions with breast ultrasound findings and histopathological data. Materials and Methods: A total of 186 patients aged 14-25 years (mean age) who underwent breast ultrasound and breast MRI examinations for various indications at the Department of Radiology, Adana City Training and Research Hospital, University of Health Sciences, between 2017 and 2022, were retrospectively included in our study. Biopsies were performed on 124 of these patients. Breast MRI examinations were performed using a 3 Tesla MRI device (Philips, Ingenia, 2017, Eindhoven, Netherlands), and the images were evaluated on a Philips workstation. Breast ultrasound and breast MRI reports, as well as breast MRI images, were re-evaluated simultaneously by a 4-year Radiology Resident (R.A.R.S.) and an 11-year Pediatric Radiology specialist (S.B.G.). Results: The study included 186 cases aged between 14 and 25 years. Histopathological examination was performed in 118 patients. The most common lesion observed in adolescents and young adults included in our study was fibroadenoma (n:71 (60.1%)). Other lesions observed were mastitis (n:16 (13.5%)), adenosis (n:4 (3.3%)), papilloma (n:3 (2.5%)), abscess (n:3 (2.5%)), phyllodes tumor (n:2 (1.7%)), hematoma (n:2 (1.7%)), cyst (n:2 (1.7%)), and galactocele (n:1 (0.8%)). Malignant breast lesions (invasive ductal carcinoma) were rare (n:4 (3.3%)). In our study, breast ultrasound showed 98.99% sensitivity and 31.58% specificity in predicting pathological diagnosis. MRIs of the lesions showed 98.15% sensitivity and 33.33% specificity in predicting pathological diagnosis. In our study, an ADC value of 0.94 or lower had 100.0% sensitivity and 93.69% specificity in predicting biopsy results, which was statistically significant. Conclusion: Imaging methods such as breast ultrasound and breast MRI play an important role in identifying breast lesions in adolescents and young adults. Considering that ultrasound is more easily accessible and has high sensitivity and specificity in this age group, ultrasound may be recommended as the first choice. Additionally, breast MRI provides significant contributions to diagnosis and treatment by revealing lesion characteristics, differentiating between benign and malignant lesions, and determining the lesion to be biopsied.