Farklı metal braket sistemlerinin kompresyon kuvvetlerine direncinin karşılaştırılması
Comparison of compressive strength of different metal bracket systems
  1. Tez No: 863132
  2. Yazar: ÇAĞAN ERKMAN ŞAYLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET BİROL ÖZEL
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Plastik deformasyon, Akma noktası, Ortodontik debonding, Plastic deformation, Yield point, Orthodontic debonding
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Araştırmamızda farklı metal braket sistemlerinin tedavi devam ederken ve tedavi sonunda sökümleri esnasında uygulanan kompresyon kuvvetlerine karşı dirençlerinin karşılaştırılması ve plastik deformasyonlarının başlangıç noktasını tespit etmek amaçlanmıştır. Yöntem: Seksen beş adet santral kesici dişe, beş farklı grup metal braket (BioQuick, Damon Q, Experience, Mini Diamond, Mini Sprint II) aynı tip adeziv sistemle (Transbond XT) yapıştırılmıştır. İlgili numuneler daha sonra Weingart pensi ile meziodistal yönde tutulup, Shimadzu Universal test cihazının Weingart pensine uyguladığı kuvvet ile kompresyon (basma) testine tabi tutulmuşlardır. Kuvvet, kopma ya da düşme gerçekleşene kadar devam etmiştir. Elde edilen verilerde farklı gruplara ait sonuçlarının karşılaştırması için Kruskall-Wallis analizi yapılmıştır. Gruplar arası farklılığın ikili karşılaştırmaları için Mann-Whitney U testi kullanılmıştır. Bulgular: Ortalamalarda en yüksek akma noktası değeri (549,35 N), en yüksek maksimum dayanıklılık değeri (764,50 N) ve en yüksek kopma/düşme noktası değeri (721,89 N) Damon Q grubuna ait bulunmuş olup, en düşük akma noktası değeri (211,73 N), en düşük maksimum dayanıklılık değeri (224,07 N) ve nihayet en düşük kopma/düşme noktası değeri (121,71N) Mini Diamond grubuna ait bulunmuştur. Kopma ile sonuçlanan tüm numunelerin Adeziv Kalıntı İndeksi (Adhesive Remnant Index: ARI) skoru 3 bulunmuştur. Sonuç: Test edilen gruplar arasında, araştırmamızın limitasyonları dahilinde; Damon Q braketlerin plastik deformasyona, Mini Diamond, BioQuick ve Mini Sprint II braketlerinden daha dirençli olduğu sonucuna ulaşılmıştır (p0,05). Damon Q ve Experience braketlerinin maksimum dayanıklılık noktası değerleri, Mini Diamond, BioQuick ve Mini Sprint II braketlerine göre daha yüksek bulunmuştur (p0,05).
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of our study is to compare the resistance of different metal bracket systems against compressive forces applied during both ongoing treatment and removal at the end of the treatment. Additionally, we seek to identify the initiation point of plastic deformation in these metal bracket systems. Method: Five different groups of metal brackets (BioQuick, Damon Q, Experience, Mini Diamond, Mini Sprint II) were bonded to eighty-five central incisors with the same type of adhesive system (Transbond XT). The relevant samples were then held in the mesiodistal direction with a Weingart forceps and subjected to compression test with the force applied to the Weingart forceps by the Shimadzu Universal tester. The force continued to be applied until debonding or forceps dropped the sample due to plastic deformation. Kruskall-Wallis analysis was performed to compare the results of different groups in the obtained data. The Mann-Whitney U test was used to compare the differences between the groups. Results: The highest yield point value (549,35 N), the highest ultimate strength value (764,50 N) and the highest breaking/falling point value (721,89 N) were observed in the Damon Q group on average, and the lowest yield point value (211,73 N), the lowest ultimate strength value (224,07 N) and finally the lowest breaking/falling point value (121,71 N) were observed in the Mini Diamond group. The Adhesive Remnant Index (ARI) score of all samples that resulted in debonding was found to be 3. Conclusion: Within the limitations of our research Damon Q brackets are more resistant to plastic deformation than Mini Diamond, BioQuick and Mini Sprint II brackets among the tested groups (p0,05). The ultimate strength point values of Damon Q and Experience brackets are higher compared to Mini Diamond, BioQuick and Mini Sprint II brackets (p0,05).