Böbrek nakli olan hastalarda inflamasyon göstergesi olarak apelin-13
Apelin-13 as an indicator of inflammation in kidney transplant pati̇ents
- Tez No: 863268
- Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR KAHVECİOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, İç Hastalıkları, Nephrology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Apelin-13, Böbrek nakli, İnflamasyon, Apelin-13, Kidney transplantation, Inflammation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Araştırmamızda literatürde daha önce böbrek nakli öncesi ve sonrası olarak karşılaştırılmamış olan Apelin-13 düzeylerinin karşılaştırılmasını ve bu gruptaki hastalarda Apelin-13 molekülünün inflamasyondaki rolünü belirlemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif klinik araştırmaya gönüllü 32 böbrek nakil hastası dahil edildi. Katılımcılardan boy-kilo bilgileri öğrenilerek malnutrisyon ve obezite durumu ekarte edildi. Ek olarak Diyabetes Mellitus (DM), bilinen malignensi ve aktif enflamasyon durumu sorgulanarak ve tetkikler incelenerek ekarte edildi. Çalışmaya dahil edilen böbrek nakil hastalarının son 6 ayda yapılan rutin laboratuvar tetkiklerinden faydalanıldı. Hastalardan hem böbrek nakli öncesi hem böbrek naklinden sonraki 3. ayda venöz kan alınarak ayrılan serum etiketlenerek -80 derecede çalışılacağı zamana kadar muhafaza edildi. Muhafaza edilen bu örneklerden Apelin-13 çalışıldı. Elde edilen veriler istatistiksel olarak karşılaştırılarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamıza toplam 32 hasta dahil edildi. Katılımcıların medyan yaşı 45 yıl olarak hesaplandı. Yaş ve BMI ile nakil öncesi ve sonrası Apelin-13 ölçümleri arasında ters yönlü istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunurken değişim değerleri ile anlamlı ilişki bulunmadı. Cinsiyet dağılımına göre kadın ve erkek grupları arasında istatistiksel açıdan anlamlı farklılık bulunmadı. Nakil öncesi ve nakilden 3 ay sonraki Apelin-13 düzeyleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı fark bulunmadı. Nakil öncesi ve sonrası CRP, Total Kolesterol, Trigliserid, HDL ve LDL ölçümleri açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmazken BUN, Kreatinin, GFR ve Albumin ölçümleri açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur. Nakil sonrasında BUN ve Kreatinin ölçümlerinde düşüş gözlenirken GFR ve Albumin ölçümlerinde ise artış gözlemlenmiştir. Nakil öncesi Apelin-13 ile kreatinin değerleri arasında pozitif korelasyon bulunmuş olup nakil sonrası Apelin-13 değeriyle diğer parametreler arasında anlamlı farklılık bulunamamıştır. Sonuç: Çalışmamızda böbrek nakli öncesi ve sonrası Apelin-13 değerinde istatistiksel açıdan anlamlı bir değişiklik olmamıştır. Çalışmamız baz alındığında Apelin-13'ün böbrek nakil hastalarında renal yetmezlikte ortaya çıkan enflamasyonun göstergesi olarak kullanılmasının uygun olmadığı gösterilmiştir. Örneklem sayısı arttırılarak bu konuyla ilgili ileri çalışmaların yapılması Apelin-13 ve diğer adipokinler ile renal yetmezlikteki inflamasyon ilişkisinin daha iyi aydınlatılmasında yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this study is to compare Apelin-13 levels, which have not been previously compared in the literature before, before and after kidney transplantation, and to determine the role of the Apelin-13 molecule in inflammation in this group of patients. Materials and Methods: A total of 32 kidney transplant patients were included in this prospective clinical study. Participants' height and weight information were obtained to rule out malnutrition and obesity. Additionally, conditions such as Diabetes Mellitus (DM), known malignancy, and active inflammation were assessed and excluded based on medical history and laboratory tests. Routine laboratory tests conducted in the last 6 months for the kidney transplant patients included in the study were utilized. Venous blood samples were collected from the patients both before kidney transplantation and 3 months after kidney transplantation, and the serum was labeled and stored at -80°C until further analysis. Apelin-13 levels were measured from the preserved samples. The obtained data were statistically compared and evaluated. Results: A total of 32 patients were included in our study. The median age of the participants was calculated as 45 years. A statistically significant inverse relationship was found between age and BMI with pre-transplant and post-transplant Apelin-13 measurements, while no significant relationship was found with change values. No statistically significant difference was found between female and male groups in terms of gender distribution. No statistically significant difference was found between Apelin-13 levels before transplantation and 3 months after transplantation. While no statistically significant difference was found in terms of CRP, Total Cholesterol, Triglyceride, HDL and LDL measurements before and after transplantation, a statistically significant difference was found in terms of BUN, Creatinine, GFR and Albumin measurements. A decrease was observed in BUN and Creatinine measurements after transplantation, while an increase was observed in GFR and Albumin measurements. A positive correlation was found between pre-transplant Apelin-13 and creatinine values, while no significant difference was found between post-transplant Apelin-13 value and other parameters. Conclusions: In our study, there was no statistically significant change in Apelin-13 value before and after kidney transplantation. Based on our study, it has been shown that it is not appropriate to use Apelin-13 as an indicator of inflammation that arises in renal insufficiency in kidney transplant patients. Increasing the sample size and conducting further studies on this subject will help to better illuminate the relationship between Apelin-13 and other adipokines with inflammation in renal insufficiency.