Explaining the impact of extremist groups in UK after 9/11
11 Eylül sonrasında İngiltere'deki aşırı grupların etkisini açıklamak
- Tez No: 863297
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET CEM OĞULTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Aşırılık, Cihatçılık, El Kaide, 11 Eylül, Aşırı Sağ, Extremism, Jihadism, Al-Qaeda, 9/11, Far-Right
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu çalışma, aşırıcılığın tanımlarını, şekillerini, toplumlarda ortaya çıkış nedenlerini ve ayrıca aşırıcılığın üç dindeki (Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslam) kökenlerini tespit etmeyi amaçlamıştır. Modern tarihte bir dönüm noktası olarak ABD'ye yönelik 11 Eylül saldırılarının rolünü ve etkilerini ve aşırılık, şiddet ve küresel cihat arasındaki bağlantıyı, bir paradigma olarak El Kaide'yi inceliyor. Çalışma, İslami aşırıcılığın özelliklerini ve kökenlerini tanımlamak için betimleyici anlatım yöntemini kullanıyor ve bir çalışma vakası olarak Birleşik Krallık'taki aşırı sağcı İngiliz aşırılıkçı grupların niteliklerini inceliyor. Anlatı yaklaşımının seçilmesinin nedeni genellikle bireyleri ve grupları daha iyi anlamak ve bir olguyu tanımlamak için kullanılmasıdır. Araştırma, aşırılığın toplumları ve bireyleri doğrudan ne ölçüde etkilediğini ortaya koydu. Ayrıca aşırılığın genellikle sosyal ve ekonomik eşitsizlikler, siyasi istikrarsızlık, ideolojik kutuplaşma ve demokratik olmayan hükümetlerle karakterize edilen ortamlarda geliştiğini de ortaya çıkardı. Üstelik camiler ve dini vaazların yanı sıra elektronik platformlar ve sosyal paylaşım sitelerinin de oynadığı rol aşırılığın yayılmasını kolaylaştırıyor. Dahası, aşırılıkçı ideolojiler endişe verici bir çağdaş sorun olarak ortaya çıkıyor. Bu nedenle bu tez, hükümetler, sivil toplum ve teknoloji sağlayıcıları arasındaki işbirliği ihtiyacını vurgulayarak aşırılıkla mücadelede kesin ve bağlama özgü stratejilerin önemini vurgulamaktadır. Mevcut araştırma aşırılığın akademik anlayışına katkıda bulunmakta, bunun motivasyonları hakkında genel bir bilgi sağlamakta ve bununla yüzleşmek için öneriler vermektedir. Aşırıcılığın temel nedenlerini ve tezahürlerini kapsamlı bir şekilde ele alarak, aşırılıkçı ideolojilerin küresel toplum üzerindeki etkisini azaltmada temel bileşenler olarak katılımı, eğitimi ve sosyal uyumu teşvik eden bütünsel yaklaşımları savunur.
Özet (Çeviri)
The present thesis examined the concept of extremism: its definitions, forms, and the causes behind its appearance in societies. The study also traces the origins of extremism in Judaism, Christianity, and Islam. It examines how the 9/11 incident affected the US as a pivotal moment in contemporary history and draws a connection between radicalism, violence, and the worldwide jihad using Al Qaeda as an example. The descriptive narrative method was employed to explain the features and roots of Islamic extremism and review the characteristics of far-right British extremist groups in the UK as a case study. The narrative technique was chosen because it is frequently employed to describe a phenomenon and gain a deeper understanding of people and communities. The study demonstrated the extent to which extremism has a direct impact on both individuals and societies. It also showed that social and economic inequality, political unpredictability, ideological division, and autocratic administrations are common contexts in which extremism thrives. Furthermore, mosques, religious lectures, social networking sites, and electronic platforms all contribute to the propagation of extremism. Furthermore, radical ideologies become a concerning modern threat. This thesis also highlights the significance of detailed and context-specific measures as well as the necessity of cooperation between governments, civil society, and technology suppliers to counter extremism. The current study adds to the body of information about extremism in academia, explains its reasons in general, and offers strategies for countering it. It advocates for holistic measures that promote inclusiveness, education, and social cohesion as crucial elements in reducing the impact of extremist ideology on global society by thoroughly addressing the underlying causes and manifestations of extremism.