Kadın tüketicilerin giyim alışverişlerindeki desen tercihleri
Pattern preferences of female consumers in clothing shopping
  1. Tez No: 863372
  2. Yazar: AYŞE NUR DEDEOĞLU TAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA GÜRSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Giyim Endüstrisi, Clothing Industry
  6. Anahtar Kelimeler: Giyim, Tüketici Tercihleri, Giysilerde Desen, Tüketicinin Satın Alma Davranışları, Clothing, Consumer Preferences, Patterns in Clothes, Consumer Purchasing Behaviors
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Sanat Eğitimi Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Giyim, bedeni her türlü çevresel ve doğal etkenlerden koruyan, vücudu istenilen ölçüde örten bir giysidir. Giyim tercihleri, giyen kişinin cinsiyetine, mesleğine, yaşadığı bölgeye, dini kimliğine, siyasi ve ideolojik eğilimlerine ve buna benzer diğer etkenlere bağlı olarak değişiklik gösterir. Giyim tercihlerinden olan renk ve desenler, eski çağlardan beri simgesel bir iletişim aracı olarak bilinmekte olup, giysilerdeki kullanım şekilleri ile kişinin karşısındaki kişiyle iletişim kurmasında yardımcı olur. Desenler insanoğlunun varoluşunu anlamlandıran en temel yollardan biri olmuştur. Giysilerde kullanılan desen tercihleri de bu etkenlere göre farklılık göstermektedir. Bu araştırmanın amacı; Türkiye'de yaşayan kadın tüketicilerin giysi kullanımlarında tercih ettikleri desen türlerini ve giysi türlerine değişen desen büyüklüğü tercihlerini ortaya koymaktır. Ayrıca, yaş, yaşanılan bölge, giysi beden numarası gibi etkenlerle desen tercihleri arasında ilişki olup olmadığı incelenmiştir. Araştırma tarama modellidir. Türkiye genelinde çeşitli bölgelerde yaşamakta olan ve giyim alışverişlerinde desenli giysileri kullanan kadınlar araştırmanın evrenini oluşturmaktadır. Bölgeler arası yakın dağılım gözetilerek araştırmacı tarafından tesadüfi yöntemle ulaşılan, 18-24 yaş, 25-44 yaş ve 45-65 yaş aralığındaki 565 kadın örneklem grubuna dahil edilmiştir. Araştırmanın verileri katılımcılara sözel ve görsel sorulardan oluşan anket formu uygulanarak elde edilmiştir. Ankette öğrencilerin yaşı, eğitim durumu, yaşadığı bölge, mesleği, üst ve alt beden numarası, giysi türlerine göre desen tercihleri, giysi türlerinde tercih edilen desen büyüklüğü tercihleri sorgulanmıştır. Nicel araştırma yöntemleri ile elde edilen araştırma bulgularının analizinde IBM SPSS İstatistiksel Veri Analizi Programı kullanılmıştır. Araştırma sonucunda giysilerde desenli kumaş kullanımının giysi türlerine göre değişkenlik gösterdiği, özellikle pantolon ve yelek için tercih farklılıklarının daha belirgin olduğu görülmüştür. Tercih edilen desen türleri genel olarak değerlendirildiğinde en çok çiçekli desenlerin tercih edildiği, geometrik desenlerin tercih edilme oranının ise en az olduğu görülmüştür. Pantolon ve yelek türündeki giysilerde ise katılımcıların hemen hemen yarısının desenli hiç tercih etmediği, kullananların ise diğerlerinde olduğu gibi küçük desenli tercih ettiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Clothing is a garment that protects the body from all kinds of environmental and natural factors and covers the body to the desired extent. Clothing preferences vary depending on the wearer's gender, profession, region of residence, religious identity, political and ideological tendencies, and other similar factors. Colors and patterns, which are clothing preferences, have been known as a symbolic means of communication since ancient times, and the way they are used in clothing helps a person communicate with the other person. Patterns have been one of the most fundamental ways to give meaning to human existence. Pattern preferences used in clothes also vary depending on these factors. The purpose of this research; The aim is to reveal the pattern types preferred by female consumers living in Turkey in their clothing use and their pattern size preferences varying according to clothing types. Additionally, it was examined whether there was a relationship between factors such as age, region of residence, clothing size number and pattern preferences. The research has a scanning model. Women living in various regions throughout Turkey and using patterned clothes in their clothing shopping constitute the population of the research. 565 women between the ages of 18-24, 25-44 and 45-65, who were reached by the researcher randomly by taking into account the close distribution between regions, were included in the sample group. The data of the research was obtained by applying a survey form consisting of verbal and visual questions to the participants. In the survey, the students' age, education level, region of residence, profession, upper and lower body numbers, pattern preferences according to clothing types, and pattern size preferences in clothing types were questioned. IBM SPSS Statistical Data Analysis Program was used to analyze the research findings obtained through quantitative research methods. As a result of the research, it was seen that the use of patterned fabrics in clothes varied according to the types of clothes, and the differences in preference were more evident, especially for trousers and vests. When the preferred pattern types are evaluated in general, it is seen that floral patterns are the most preferred and geometric patterns are the least preferred. As for clothes such as trousers and vests, it was observed that almost half of the participants did not prefer patterns at all, and those who used them preferred small patterns, as in others.