Geri Dön

Tarsus yöresinde kadim uygarlıklardan günümüze kadar gelen sembollerin takıya yorumlanması (Uyarlanması)

The interpretation (Adaptation) of symbols from ancient civilizations in Tarsus region to the present

  1. Tez No: 863583
  2. Yazar: SULTAN ÖZÇÜRÜMEZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LEYLA ULUSMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Takı Tasarımı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114

Özet

Tarsus tarihi birçok kadim uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Hititlerden günümüze kadar geçen süreçte pek çok farklı topluluk Tarsus'ta yaşamıştır. Her yaşayan topluluk ise bu kıymetli topraklara değerli hazine sayılabilecek kültür parçaları bırakmıştır. Bu kültür parçaları semboller ve ritüeller aracılığı ile çağlar boyu nesilden nesile aktarılmıştır. İnsanlar; bu aktarım sürecinde kendilerine anlatılan ya da eskiden gelen tabletlerde gördüğü resimler, heykeller ve tasvirleri kendi sanatlarına yansıtmışlardır. Bir marangoz yaptığı bir kapıya bir kuyumcu ise tasarladığı bir takıya bu geçmişin izlerini işlemişlerdir ya da bir mimar yaptığı bir bina da bu kültür aktarımına dikkat etmektedir. Bu çalışmada, miras olan bilgileri geleceğe aktarmak için takıların kullanılması amaçlanmaktadır. Bu aktarımın bilimsel bir tabana oturtmak için ve takıları tasarlarken ve üretimlerini yaparken etkilenildiği bu bilgilere geniş kapsamlı olarak tezin giriş kısmında yer verilmiştir. Tezin giriş kısmında Tarsus'un; tarihi, tarihi sembolleri, ritüelleri, geleneksel örf ve adetlere ilişkin tarihin taşıdığı ritüeller incelenmiştir. Bu bilgileri aktarma aracı olarak belirlenen takı ile ilgili bilgilerde geniş kapsamlı olarak incelenmiştir. Tarsus ile ilgili bilgiler ve takı ile ilgili bilgiler harmanlanarak, yeni takılar tasarlanmıştır. Bu takılarda; ahşap (akça ağaç), kurşun, kösele deri, ipek ip, doğal taşlar, miyuki boncukları, tunç, gümüş, bakır, kemik, doğal taşlar, ipek kordon, pamuk ipler, kâğıt ip, güpür, püskül, bakır para vb. malzemeler ile ahşap oymacılığı teknikleri, iğne oyası tekniği, peyote tekniği, bez ayağı, kilim dokuma tekniği kullanılmıştır. Tasarlanan bu takıların bazıları sadece tasarım olarak çizimde kalmış bazıları ise üretilmiştir. Bütün tasarımların takı kimlikleri (künyeleri) oluşturulmuş ve takının tasarımı ile detaylı bilgi verilmesi sağlanmıştır. Bu bilgiler doğrultusunda hazırlanan tez ile kadim bilgilerin gelecek nesle aktarılması amaçlanmıştır.

Özet (Çeviri)

Tarsus history has hosted many ancient civilizations. In the period from the Hittites to the present, many different groups have lived in Tarsus. Every living community has left cultural pieces that can be considered valuable treasures on these precious lands. These cultural pieces have been transferred from generation to generation through the ages through symbols and rituals. People; In this process, they reflected the pictures, sculptures and descriptions that were told to them or that they saw on the old tablets into their own art. A carpenter has embroidered the burden of this past on a door he has made, a jeweler has embroidered the burden of this past on a jewelery he designed, or a building made by an architect also pays attention to this cultural work. In this study, it is aimed to use jewelry to transfer inherited information to the future. In order to put this transfer on a scientific basis, and while designing and producing jewelry, this information is comprehensively included in the introduction part of the thesis. In the introduction part of the thesis, Tarsus; history, historical symbols, rituals, rituals related to traditional customs and traditions were examined. The information about jewelry, which is determined as a means of conveying this information, has been extensively studied. New jewelry was designed by blending information about Tarsus and information about jewelry. In these jewelry; wood (maple), lead, leather, silk thread, natural stones, miyuki beads, bronze, silver, copper, bone, natural stones, silk cord, cotton threads, paper thread, guipure, tassel, copper money, etc. Materials and wood carving techniques, needle lace technique, peyote technique, rag weaving technique were used. Some of these designed jewelries were only drawn as designs and some were produced. Jewelry identities of all designs were created and detailed information was provided about the design of the jewelry. With this thesis prepared in line with this information, it is aimed to transfer ancient knowledge to the next generation.

Benzer Tezler

  1. Mersin yöresi'nde Ixodid cinsi kenelerde Anaplasma phagocytophilum'un moleküler yöntemle araştırılması

    Investigation of anaplasma phagocytophilum by molecular method in Ixodid ticks in Mersin region

    OSMAN SEZER

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    MikrobiyolojiMersin Üniversitesi

    Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. NURAN DELİALİOĞLU

  2. Tarsus yöresinde yetiştirilen misket üzümünün tatlı şaraba işlenmesi üzerinde bir araştırma

    A Study on the suitabilty of muscat variety grown in Tarsus region of Turkey for the production of dessert wine

    BANU ŞANLI

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1999

    Gıda MühendisliğiÇukurova Üniversitesi

    Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. AHMET CANBAŞ

  3. Tarsus (Mersin) yöresinde odun kömürü yapımında kullanılan türler ve bunun odun kömürü kalitesi üzerine etkileri

    In the Mersin (Tarsus) region charcoalused in the construction of the species and that the charcoal on the quality of the effects of

    SERCAN KIZILEL

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2014

    Ormancılık ve Orman MühendisliğiSüleyman Demirel Üniversitesi

    Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. İSMAİL DUTKUNER

  4. Tarsus yöresi fıstıkçamı (pinus pinea l.) meşcereleri için genelleştirilmiş çap-boy modellerinin geliştirilmesi

    Development of generalized diameter- height models for stone pine (pinus pinea l.) stands in Tarsus region

    AYDIN AKIŞ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    Ormancılık ve Orman MühendisliğiIsparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi

    Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. SERDAR CARUS