Özel yetenek tanısı almış öğrencilerin utangaçlık, sosyal kaygı ve yalnızlık düzeylerinin incelenmesi
Investigation of shyness, social anxiety and loneliness levels of gifted students
  1. Tez No: 863594
  2. Yazar: FATMA NUR GÖRÜR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞULE GÜÇYETER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Özel yetenek, Özel yetenekli, Utangaçlık, Sosyal Kaygı, Yalnızlık, Gifted, Special Ability, Shyness, Social Anxiety, Loneliness
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Biruni Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Eğitim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu araştırmada özel yetenek tanısı almış ortaokul öğrencilerinin utangaçlık, sosyal kaygı ve yalnızlık düzeylerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden olan ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmaya 2023-2024 eğitim-öğretim yılında özel yetenek tanısı almış 5.,6.,7., ve 8. sınıfa giden, İstanbul'da bulunan BİLSEM'lerde eğitim gören 609 özel yetenekli öğrenci katılmıştır. Öğrencilere araştırmacı tarafından oluşturulan Demografik Bilgi Formu, Çocuklar İçin Utangaçlık Ölçeği, Çocuklar için Sosyal Anksiyete Ölçeği-Yenilenmiş Biçim (ÇSAÖ-Y) ve Çocuklar İçin Okul Temelli Yalnızlık Ölçeği (ÇOYTÖ) uygulanmıştır. Araştırma bulgularına göre özel yetenekli öğrencilerin utangaçlık, sosyal kaygı ve yalnızlık düzeylerinin yüksek olmadığı bulunmuştur. Özel yetenekli öğrencilerin utangaçlık, sosyal kaygı ve yalnızlık toplam puanlarında sınıf düzeyleri arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Bunun yanında kız öğrencilerin utangaçlık ve sosyal kaygı toplam puanları erkek öğrencilerden istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek iken; yalnızlık toplam puanları arasında cinsiyete göre anlamlı fark bulunmamıştır. Ayrıca yapılan korelasyon analizi sonucuna göre utangaçlık, sosyal kaygı ve yalnızlık puanları arasında istatistiksel açıdan pozitif yönde anlamlı ilişkiler bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the shyness, social anxiety and loneliness levels of middle school students diagnosed with special ability. Correlational survey model, which is one of the quantitative research methods, was used in the study. In the 2023-2024 academic year, 609 gifted students in the 5th, 6th, 7th, and 8th grades who were diagnosed with special talent and who were studying at Science and Art Centers in Istanbul participated in the study. The students were administered the Demographic Information Form, Shyness Scale for Children, Social Anxiety Scale for Children-Revised Version (SASC-R) and School-Based Loneliness Scale for Children (SBLSC). According to the research findings, it was found that shyness, social anxiety and loneliness levels of gifted students were not high. No significant difference was found in the total scores of shyness, social anxiety and loneliness of gifted students between grade levels. In addition, while shyness and social anxiety total scores of female students were statistically significantly higher than male students, there was no significant difference between loneliness total scores according to gender factor. In addition, according to the results of the correlation analysis, statistically significant positive relationships were found between shyness, social anxiety and loneliness scores.