Fen bilimleri dersi öğretim programının sağlık okuryazarlığı bağlamında incelenmesi
Examination of science curriculum in the context of health literacy
- Tez No: 863618
- Danışmanlar: PROF. DR. DİDEM KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Okuryazarlığı, Fen Bilgisi Eğitimi, Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı Eylül, 2024, 72 sayfa, Health Literacy, Science Education, Science Course Curriculum September, 2024, 72 pages
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Sağlık okuryazarlığı, sağlığın korunması ve sürdürülmesi için bireyin sağlık bilgisine ulaşma, anlama, değerlendirme ve kullanma becerilerini ifade eder. Fen bilimleri dersi öğretim programı hedefleri incelendiğinde bireylere sağlık okuryazarlığının kazandırılabilmesi için uygun özellikte olduğu görülmektedir. Bu çalışmanın amacı 2018 fen bilimleri dersi öğretim programında sağlık okuryazarlığına ilişkin kavram ve ifadelere ne düzeyde yer verildiğini tespit etmektir. Araştırmanın veri kaynağını 2018 fen bilimleri dersi öğretim programı (3-8. sınıflar) oluşturmaktadır. Doküman analizi ile elde edilen veriler, betimsel analiz yaklaşımı ile çözümlenmiştir. Sağlık okuryazarlığının kavramsal çerçevesi dikkate alınarak gerçekleştirilen analiz sonucunda sağlık okuryazarlığı boyutlarından;“tedavi ve hizmet”boyutunda 3,“hastalıklardan korunma”boyutunda 10,“sağlığın geliştirilmesi”boyutunda 37 kazanım olduğu belirlenmiştir. Analiz sonuçları sağlık okuryazarlığı süreçlerine göre incelendiğinde kazanımlardan 2 tanesinin“sağlıkla ilgili bilgiye ulaşma”sürecine, 23 tanesinin“sağlıkla ilgili bilgiyi anlama”sürecine, 14 tanesinin“sağlıkla ilgili bilgiyi değerlendirme”sürecine ve 11 tanesinin“sağlıkla ilgili bilgiyi kullanma/uygulama”sürecine uygun olduğu görülmüştür. Sağlık okuryazarlığının geliştirilmesi için fen bilimleri dersi öğretim programının sağlık okuryazarlığının tüm boyut ve süreçlerini geliştirici yönde kazanımlar içermesinin önemli olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Health literacy refers to an individual's ability to access, understand, evaluate and use health information to protect and maintain health. When the science course curriculum objectives are examined, it is seen that it is suitable for providing individuals with health literacy. The aim of this study is to determine to what extent concepts and expressions related to health literacy are included in the 2018 science curriculum. The data source of the research is the 2018 science course curriculum (7th-8th grades). The data obtained through document analysis was analyzed with descriptive analysis approach. As a result of the analysis carried out by taking into account the conceptual framework of health literacy, the dimensions of health literacy are; It was determined that there were 3 achievements in the“treatment and service”dimension, 10 in the“protection from diseases”dimension, and 37 achievements in the“health promotion”dimension. When the analysis results are examined according to health literacy processes, 2 of the achievements are suitable for the process of“accessing health-related information”, 23 of them are suitable for the process of“understanding health-related information”, 14 of them are suitable for the process of“evaluating health-related information”and 11 of them are suitable for the process of“using/applying health-related information”. In order to improve health literacy, it is thought that it is important for the science course curriculum to include achievements that improve all dimensions and processes of health literacy.