Tasarımda dijital dönüşüm: Hareketli grafik tasarım ve tipografide yaratıcı yaklaşımlar
Digital transformation in design: Creative approaches in motion graphic design and typography
- Tez No: 863829
- Danışmanlar: PROF. MEHMET REŞAT BAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Dijital Dönüşüm, Dijital Çağ, Grafik Tasarım, Hareketli Grafik Tasarım, Kinetik Tipografi, Digital Transformation, Digital Age, Graphic Design, Motion Graphic Design, Kinetic Typography
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Dünyanın dijitalleşmeyi hızla benimsemesiyle birlikte tasarım dünyası da alışılagelmiş sınırları aşarak yeni ve sürekli gelişen bir döneme girmiştir. Teknolojinin her geçen gün hızla hayatımıza daha fazla dahil olması tasarım alanında büyük bir değişim yaratarak tasarımın sürecini, sunumunu ve tüketimini temelden yeniden şekillendirmiştir. Bu çerçevede hareketli grafik tasarım ve tipografi, görsel iletişimde etkili ve bilinçli bir şekilde kullanılarak dijital dönüşümün getirdiği yaratıcı olanakları ortaya çıkarmaktadır. Bu tezde sunulan araştırma beş bölüme ayrılmıştır. İlk iki bölüm hem grafik tasarımı hem de hareketi tanımlayarak tarihsel bir bakış açısı sağlayarak hareketli grafik tasarımın kökenleri ve evrimi araştırılacaktır. İncelemede sinema tarihinin ilk dönemlerinden bugüne kadar hareketli grafik tasarımın tarihsel kullanımı ve görsel etkinliği incelenecektir. Üçüncü bölümde, hareketli grafik tasarımında dijital teknolojilerin tipografi üzerindeki etkisi incelenerek kinetik tipografi ele alınacaktır. Tipografinin bu alandaki yenilikçi uygulamalarını sergilemek için somut örnekler sunulacaktır. Tezin dördüncü ve son bölümünde öne çıkan isimler ve onların hareketli grafik tasarımın tarihsel yolculuğuna katkıları incelenecektir. Hareketli grafik tasarımın bugünki yolculuğunda yenilikçi uygulamaların önemi ve etkisi özetlenecektir. Tipografi ve hareketli grafik tasarımın müthiş bir iletişim aracı olarak sentezi vurgulanırken, aynı zamanda gelecekteki potansiyel trendlere de ışık tutulacaktır. Hareketli grafik tasarımının tarihsel gidişatını inceleyerek ve günümüzdeki oynadığı önemli role odaklanarak bu tez, hareketli grafik tasarımın ve tipografinin yenilikçi kullanımı ve yaratıcı bir ifade aracı olarak evrimleri hakkında fikir sahibi olmayı amaçlamaktadır. Amaç, tasarım estetiği ve hareketli grafik tasarımının dijital dönüşümünden kaynaklanan gelişmeleri ve yaratıcı uygulamaları kapsamlı bir şekilde analiz etmektir. Dijital dönüşüm, hareketli grafik tasarımı ve tipografi alanlarında kaydedilen ilerlemeyi araştırmak amacıyla akademik literatürün, kitapların, dergi makalelerinin ve diğer yazılı kaynakların kapsamlı bir incelemesini içeren nitel araştırma yöntemleri kullanacaktır. Sürekli gelişen tasarım ortamına ve dijital dönüşümün yaratıcı süreç üzerindeki etkisine dair fikir edinmek isteyen tasarımcılar, akademisyenler ve öğrenciler için bu araştırma önemli bir değer taşımaktadır. Aynı zamanda tasarımın gelecekteki olanaklarını ve potansiyelini anlamak isteyen profesyoneller için de değerli bir kaynak olarak hizmet verecektir. Bu tez, tasarımın dijital dönüşümünü ve yaratıcı metodolojilerini keşfederek gelecekteki tasarım projelerinin geliştirilmesinde değerli bir rol oynayacaktır.
Özet (Çeviri)
With the world's rapid adoption of digitalisation, the world of design has entered a new and ever-evolving era by transcending conventional boundaries. The fact that technology is rapidly becoming more and more involved in our lives every day has created a great change in the field of design and fundamentally reshaped the process, presentation and consumption of design. In this framework, motion graphic design and typography are used effectively and consciously in visual communication, revealing the creative possibilities brought by digital transformation. The research presented in this thesis is divided into five chapters. The first two chapters will explore the origins and evolution of motion graphic design, providing a historical perspective by defining both graphic design and motion. In the examination, the historical use and visual effectiveness of motion graphic design from the early periods of cinema history to the present day will be examined. In the third section, the impact of digital technologies on typography in motion graphic design will be examined and kinetic typography will be discussed. Concrete examples will be presented to demonstrate the innovative applications of typography in this field. In the fourth and final part of the thesis, prominent names and their contributions to the historical journey of motion graphic design will be analysed. The importance and impact of innovative practices on the current journey of motion graphic design will be summarised. The synthesis of typography and motion graphic design as a formidable communication tool will be emphasised, while also shedding light on potential future trends. By analysing the historical trajectory of motion graphic design and focusing on the important role it plays today, this thesis aims to gain insight into the innovative use of motion graphic design and typography and their evolution as a means of creative expression. The aim is to comprehensively analyse the developments and creative practices resulting from the digital transformation of design aesthetics and motion graphic design. It will utilise qualitative research methods including a comprehensive review of academic literature, books, journal articles and other written sources to investigate the progress made in the fields of digital transformation, motion graphic design and typography. This research will be of significant value to designers, academics and students seeking insight into the ever-evolving design landscape and the impact of digital transformation on the creative process. It will also serve as a valuable resource for professionals seeking to understand the future possibilities and potential of design. This thesis will play a valuable role in the development of future design projects by exploring the digital transformation of design and its creative methodologies.