Üniversite öğrencilerinde kötümserlik ve yetersizlik duygusu arasındaki ilişkide uyumsuz mükemmeliyetçiliğin aracı rolü
The mediating role of maladaptive perfectionism i̇n the relationship between pessimism and feelings of i̇nadequacy i̇n university districks
  1. Tez No: 863844
  2. Yazar: SERAY TOPÇU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANDE TASA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: uyumsuz mükemmeliyetçilik, kötümserlik, yetersizlik duygusu, maladaptive perfectionism, pessimism, feelins of inadequacies
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmanın amacı, üniversite öğrencilerinin kötümserlik ve yetersizlik duygusu arasındaki ilişkide uyumsuz mükemmeliyetçiliğin aracı rolünün incelenmesidir. Bunun yanında çalışma değişkenlerinin aralarındaki ilişki ve değişkenlerin cinsiyete gelir düzeyine ve sınıf düzeyine göre farklılaşma durumu da ele alınmıştır. Çalışmanın evreni Türkiye'de yaşamakta olan 18-31 yaş arasındaki üniversite öğrencilerini kapsamaktadır. Çalışmanın örneklemi ise kolayda örnekleme yöntemi ile ulaşılan 357 kişiden oluşmaktadır. Katılımcılardan kişisel bilgi formu, Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği, Yetersizlik Duygusu Ölçeği ve İyimserlik-Kötümserlik ölçeği aracılığı ile çevrimiçi anket aracılığı ile veriler toplanmıştır. Gerçekleştirilen analizler sonucunda, Uyumsuz mükemmeliyetçilik, yetersizlik duygusu ve kötümserlik arasında pozitif yönde anlamlı ilişkilerin bulunduğu, kötümserlik ve yetersizlik duygusu arasındaki ilişkide uyumsuz mükemmeliyetçiliğin aracı bir rolünün olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the mediating role of maladaptive perfectionism in the relationships between pessimism and feelings of inadequacies in universities. In addition, the relationship between the study variables and the differentiation of the variables according to gender, income level and class level were also discussed. The population of the study covers university students between the ages of 18-31 living in Turkey. The rules of the study consist of 357 items that can be easily accessed by conveinance method. Data were collected from the participants through an online survey with personal information formula, multidimensional perfectionism behavior, sense of inadequacy performance and optimism-pessimism behaviors. As a result of the analyses, there were significant packages in terms of positive aspects between maladaptive perfectionism, sense of inadequacy, and pessimism, the mediator of maladaptive perfectionism did play a role in the relationship between pessimism and sense of inadequacy.