Polianilin (PAN) katkılı CoS-/Tio2nanotüp fotoelektrodun sentezlenmesi ve termal ve fotokatalitik aktivitelerinin incelenmesi
Synthesis of polyaniline (PAN) doped CoS-/Tio2 nanotube photoelectrode and investigation of its thermal and photocatalytic activities
  1. Tez No: 863901
  2. Yazar: NURAY UYMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DERYA TEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: TiO2, TiO2 nanotüp, CoS- TiO2 nanotüp, Fotokatalizör Nisan 2024, 110 sayfa, TiO2, TiO2 nanotube, CoS- TiO2 nanotube, Photocatalyst April 2024, 110 pages
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amaç: Yüksek etkinliğe, kimyasal stabilizeye, düşük maliyete ve yüksek yüzey alanına sahip nanotüp TiO2 fotokatalizörleri üretilmiş ve ışık absorbsiyonunu artırmak amaçlanmıştır. Yöntem:TiO2 ve CoS nanopartikülleri sılar yöntem ile sentezlenirken, kompozit yapılar kimyasal buhar biriktirme yöntemi ile sentezlenmiştir. Kompozit malzemelerin fotokatalitik aktivitesiAcid Orange 7 boyar maddesi üzerinde test edilmiştir. Bulgular: Destek malzemesi olarak kullanılan polianilin malzemesinin saf ve polimer katkılı yapılara göre daha iyi fotokatalitik aktivite gösterdiği belirlenmiştir. Çalışmadaki bulgular, gelecekteki araştırmalar için yeni yollar açabilir ve çevresel uygulamalar ile enerji dönüşümü teknolojilerinde kullanılabilecek yeni nesil malzemelerin geliştirilmesine olanak tanıyabilir. Sonuç : Bu çalışma, nanoteknoloji ve malzeme bilimi alanındaki bilgi birikimine katkıda bulunarak, iletken polimerlerin fotokatalitik malzemelerin performansını artırma potansiyelini vurgulama açısından değerli sonuç değerlerine ulaşmıştır.Bu çalışmada, anodik oksidasyon yöntemi kullanılarak yüksek etkinliğe, kimyasal stabilizeye, düşük maliyete ve yüksek yüzey alanına sahip nanotüp TiO2 fotokatalizörleri üretilmiş ve ışık absorbsiyonunu artırmak amacıyla SILAR (Sıralı İyonik Tabaka Adsorpsiyonu ve Reaksiyonu) yöntemi kullanılarak CoS katkılaması yapılarak modifiye edilmiştir. Fotokatalizörlerin yapısal özellikleriiçin TG Aanalizleri kullanılarak karakterizasyonları yapılmıştır. Fotokatalizörlerin kesikli reaktörde fotokatalitik aktivitelerini ölçmek amacıyla Acid Orange 7 boya çözeltisindeki bozunma incelenmiştir. Elde edilen veriler, nanotüp TiO2'lerinin fotokatalitik aktivitesinin CoS katkısı ile arttığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Nanotube TiO2 photocatalysts with high efficiency, chemical stability, low cost and high surface area were produced and used to increase light absorption. Method: While TiO2 and CoS nanoparticles were synthesized by the thermal method, composite structures were synthesized by the chemical vapor deposition method. The photocatalytic activity of composite materials was tested on Acid Orange 7 dyestuff. Findings: It was determined that the polyaniline material used as support material showed better photocatalytic activity than pure and polymer-doped structures. The findings in the study may open new avenues for future research and enable the development of next-generation materials that can be used in environmental applications and energy conversion technologies. Results: This study has achieved valuable results in terms of highlighting the potential of conductive polymers to improve the performance of photocatalytic materials, contributing to the knowledge in the field of nanotechnology and materials science. In this study, nanotube TiO2 photocatalysts with high efficiency, chemical stability, low cost and high surface area were produced using the anodic oxidation method and were modified by adding CoS using the SILAR (Sequential Ionic Layer Adsorption and Reaction) method to increase light absorption. Structural properties of photocatalysts were characterized using TGA analysis. In order to measure the photocatalytic activities of photocatalysts in the batch reactor, the degradation of Acid Orange 7 dye solution was examined. The obtained data showed that the photocatalytic activity of nanotube TiO2 increased with the addition of CoS.