4-6 yaş dönemindeki çocukların anne-baba-çocuk iletişiminin, çocukların sosyal davranışlarına etkisi
The impact of parent-child communication on the social behaviors of childrenaged 4-6
  1. Tez No: 864163
  2. Yazar: SALİHA SAYIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSAMETTİN ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Sosyoloji, Education and Training, Psychology, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: 4-6 yaş dönemi, anne baba çocuk iletişimi, sosyal davranışlar, 4-6 years old period, parent-child communication, social behaviors
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: KTO Karatay Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu araştırmanın amacı; 4-6 yaş dönemi çocuklarda bazı değişkenler bakımından ebeveyn çocuk iletişiminin çocukların sosyal davranışları arasındaki ilişkinin ortaya konmasıdır. Çalışma, ilişkisel tarama modelinde hazırlanmıştır. Araştırmanın örneklemi Konya'nın Akşehir ilçesindeki Akşehir Müftülüğüne bağlı kuran kurslarında öğrenim gören 4-6 yaş arası 183 çocuk, ebeveyn ve öğretmenlerinden oluşan toplam 386 katılımcıdır. Araştırmada araştırmacının oluşturduğu kişisel bilgi formu, 4-6 Yaş Sosyal Davranış Ölçeği ve Anne-Baba-Çocuk İletişim Aracı(ABÇİDA) uygulanmıştır. Verilerin çözümü ve yorumu için SPSS 22 paket programı kullanılmıştır. Verilerin normal dağılıma uygunluğu ve homojenliğine bakılmış ardından T Testi ve Anova Testi uygulanmıştır. Ayrıca Pearson Korelasyon Testi, ilişkinin yönü ve gücü için uygulanmıştır Araştırma sonucunda ABÇİDA için çocuğun cinsiyetine göre konuşma, yaşına göre konuşma, sözsüz iletişim alt boyutlarının ve iletişim ölçeği toplam puanları arasında anlamlı ilişki saptanmıştır. 4- 6 yaş sosyal davranış ölçeği için çocuğun yaşı ile saldırganlık ve liderlik, babanın yaşı, destek, anne eğitim durumu ile iş birliği ve uyum alt boyutlarında anlamlı ilişki tespit edilmiştir. ABÇİDA sözsüz iletişim alt boyutuyla, 4-6 yaş sosyal davranış ölçeği alt boyutu liderlik arasında pozitif yönde ilişki tespit edilmiştir. ABÇİDA toplam puanıyla 4-6 yaş sosyal davranış ölçeği alt boyutu çekingenlik arasında negatif yönde bir anlamlı ilişki saptanmıştır. Son olarak ABÇİDA toplam puanı ile 4- 6 yaş sosyal davranış ölçeği toplam puanı arasında ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research; The aim of the study is to reveal the relationship between parent-child communication and children's social behavior in terms of some variables in children aged 4-6 years. The study was prepared in the relational screening model. The sample of the research consists of 183 children aged 4-6 years old and their parents, studying in Quran courses affiliated with Akşehir Mufti's Office in Akşehir district of Konya. In the study, a personal information form created by the researcher, 4-6 Year Old Social Behavior Scale and Mother-Father-Child Communication Tool (ABÇİDA) were applied. SPSS 22 package program was used to analyze and interpret the data. The suitability and homogeneity of the data for normal distribution were checked, then the T test and Anova test were applied. Additionally, the Pearson correlation test was applied to determine the direction and strength of the relationship. As a result of the research, a significant relationship was found between the speech according to the child's gender, speech according to age, non-verbal communication sub-dimensions and the total scores of the communication scale for ABCIDA. For the 4-6 year old social behavior scale, a significant relationship was found between the age of the child and the subscales of aggression and leadership, the age of the father in support, and the education level of the mother in the subscales of cooperation and harmony. A positive relationship was found between the ABCIDA Nonverbal communication sub-dimension and the leadership sub-dimension of the 4-6 year old social behavior scale. A negative significant relationship was found between the ABCIDA total score and the shyness subscale of the 4-6 year old social behavior scale. Finally, no relationship was found between the ABCIDA total score and the 4-6 year old social behavior scale total score.