Türkiye'de yerel yönetimlerin açık veri politikası
Open data policy of local governments in Türkiye
- Tez No: 864436
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELVETTİN AKMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetimler, Açık Veri, şeffaflık, Dijitalleşme, Dijital Dönüşüm, Local Governments, Open Data, Transparency, Digitalization, Digital Transformation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
Teknolojik ve kavramsal yeniliklerle birlikte kamu politikalarının oluşumunda birçok etken değişiklik göstermektedir. Dünyada gelişim gösteren dijitalleşme adımları ile şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkelerinin benimsenmesi kamu politikalarında kendisine yer bulmaktadır. Dijitalleşme ve şeffaflık adımları ile birlikte etkili bir rol oynayan açık veri uygulamaları, zamanla daha önemli bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Açık veri politikaları hem yerelde hem de küresel ölçekte geniş bir alana yayılmakta ve giderek kapasitesini artırmaktadır. Türkiye'de yerel yönetimlerin hizmet ve politika işleyişinde de değişiklikler meydana gelmektedir. Türkiye'de yerel yönetimlerin açık veri politikalarını konu edinen çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Bölümlerde açık veriye ilişkin kavramsal çerçeve, dijital dönüşümün açık veri politikalarına etkisi ve gelişimi ile yerel yönetimlerin açık veri politika ve uygulamaları kapsamlı bir şekilde ele alınmaktadır. Yerel yönetimlerde açık veri uygulamaları karşılaştırılarak çalışmaya son şekli verilmektedir. Bu kapsamda çalışma ile birlikte Türkiye'de yerel yönetimlerin açık veri politikalarındaki mevcut durumun ortaya çıkarılması amaçlanmaktadır. Tez çalışmasında açık veri uygulamalarının bulunduğu 11 büyükşehir belediyesi ile 5 ilçe belediyelerinin politikaları ele alınmıştır. Literatür tarama yönteminin kullanılması neticesinde birincil ve ikincil kaynaklara dayanılarak açık veri portallarında yer alan bilgiler üzerinden nitel ve betimleyici analizler yapılmıştır. Yapılan araştırmalarla birlikte Türk yerel yönetimlerde açık veri politikalarının istenilen seviyede olmadığı tespit edilmiştir. Açık verinin geliştirilmesine yönelik teknik, hukuki ve yönetimsel adımların atılmasına ihtiyaç duyulduğu saptanmış ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The formation of public policies're undergoing various changes with technological and conceptual innovations. The adoption of transparency and accountability principles with advancing digitization worldwide finds its place in public policies. Alongside digitization and transparency initiatives, open data practices have emerged as increasingly significant factors over time. Open data policies spread across both local and global scales, increasing their capacity. In Türkiye, changes're also occurring in the service and policy functioning of local governments. A study focusing on the open data policies of local governments in Türkiye consists of three parts. In the chapters, the conceptual framework of open data, the impact and development of digital transformation on open data policies and the open data policies and practices of local governments are comprehensively examined. Comparing open data applications in local governments concludes the study. In this context, the study aims to reveal the current situation in the open data policies of local governments in Türkiye. In the thesis study, the policies of 11 metropolitan municipalities and 5 district municipalities where open data applications are available're discussed. As a result of using the literature scanning method, qualitative and descriptive analyzes're conducted on the information available in open data portals, based on primary and secondary sources. As a result of the research, it's been determined that open data policies in Turkish local governments aren't at the desired level. It's been determined that technical, legal and managerial steps need to be taken for the development of open data and suggestions have been presented.