Bipolar bozukluk tanılı hastalarda psikolojik dayanıklılığın metabolik sendrom ve suisidalite ile ilişkisinin araştırılması
The relationship between psychological resilience, metabolic syndrome and suicidality in patients with bipolar disorder
  1. Tez No: 864577
  2. Yazar: EYLÜL YERAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ KULACAOĞLU ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Bipolar Bozukluk, Metabolik Sendrom, Psikolojik Dayanıklılık, Suisidalite, Bipolar Disorder, Resilience, Suicidality, Metabolic Sydrome
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
BİPOLAR BOZUKLUK TANILI HASTALARDA PSİKOLOJİK DAYANIKLILIĞIN METABOLİK SENDROM VE SUİSİDALİTE İLE İLİŞKİSİNİN ARAŞTIRILMASI AMAÇ: Bu çalışmanın amacı Bipolar bozukluk (BPB) tanılı hastalarda, metabolik sendromu olan ve olmayan hasta gruplarında psikolojik dayanıklılık ve suisidaliteyi karşılaştırmaktır. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmamıza Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin psikiyatri polikliniklerine başvuran, DSM-5-TR'ye göre“Bipolar Bozukluk”tanı grubundan tanı almış, dahil edilme ve dışlama kriterlerini karşılayan 87'i MetS olan 87 MetS olmayan toplamda 174 hasta dahil edildi. Çalışmaya katılan hastalara Sosyodemografik ve Klinik Veri Formu, Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği, Young Mani Derecelendirme Ölçeği, Columbia İntihar Şiddetini Derecelendirme Ölçeği (CİŞDÖ) ve Yetişkinler için Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği (PDÖ) uygulandı. Hastaların bel çevresi, tansiyon değerleri ve son 6 ay içerisindeki LDL, HDL, Total kolesterol, AKŞ, TG değerleri kaydedildi, MetS tanısı alan hastalar not edildi. BULGULAR: MetS olan grupta MetS olmayan gruba göre yaş ortalaması ve mani dönemi sayısı istatistiksel olarak anlamlı ölçüde yüksek saptandı. Tüm hastalarda PDÖ alt ölçeklerinden kendilik algısı, gelecek algısı, sosyal yeterlilik ve PDÖ toplam skorları ÇİŞDÖ intihar düşüncesi ve intihar düşünce yoğunluğu toplam skorları ile negatif yönde ilişkili bulundu. MetS olan grupta AKŞ ve PDÖ toplam skorları arasında pozitif yönde, AKŞ ve CİŞDÖ intihar düşüncesi skorları arasında negatif yönde ilişki saptandı. MetS olan grupta intihar girişimi olanlarda intihar girişimi olmayanlara göre LDL değerleri anlamlı ölçüde yüksek saptandı. Lojistik regresyon analizinde PDÖ yapısal stil alt ölçek puanlarındaki yüksekliğin tüm hastalarda hayat boyu intihar düşüncesi ve girişimini öngördüğü saptandı. İki grupta da lojistik regresyon analizinde tüm modellerde geçirilen mani dönemi sayısının hayat boyu spesifik olmayan aktif intihar düşüncesi riskini anlamlı ölçüde öngördüğü saptandı. Hiyerarşik doğrusal regresyon modelinde araştırmaya dahil edilen tüm vakalarda PDÖ toplam skorlarının CİŞDÖ intihar düşünce yoğunluğunu istatistiksel olarak anlamlı ölçüde açıkladığı bulundu. Metabolik değişkenler içerisinde AKŞ değerlerindeki artışın tüm hastalarda intihar düşüncesi riskini azaltmada anlamlı derecede etkili olduğu bulundu. SONUÇ: Araştırmamızda BPB tanılı hastalarda PDÖ skorlarındaki düşüşün intihar düşüncesi, intihar girişimi ve intihar düşünce yoğunluğu riskini öngördüğünün saptanması BPB tanılı hastalarda intihar riskinin azaltılmasına yönelik girişimlerde PD'nin arttırılmasını hedefleyen müdahalelerin de yer almasının önemini ortaya koymaktadır. Ayrıca yüksek AKŞ'nin aktif intihar düşüncesini istatistiksel olarak anlamlı ölçüde azalttığının; MetS olanlarda LDL seviyesindeki yüksekliğin intihar girişimi ile pozitif ilişkili olduğunun saptanması bu hasta grubunda intihar riski değerlendirmesinde metabolik parametrelerin de göz önünde bulundurulmasının faydalı olacağını düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
THE RELATIONSHIP BETWEEN PSYCHOLOGICAL RESILIENCE, METABOLIC SYNDROME AND SUICIDALITY IN PATIENTS WITH BIPOLAR DISORDER AIM: The objective of this study was to compare psychological resilience and suicidality in patients with bipolar disorder (BPD), with and without MetS. MATERIAL AND METHODS: A total of 174 patients, 87 with MetS and 87 without MetS, who admitted to the Psychiatric Outpatient Department of Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Mental Health and Neurological Diseases Training and Research Hospital with a diagnose of“Bipolar Disorder”according to DSM-5-TR and who met the inclusion and exclusion criteria were included in our study. Sociodemographic and Clinical Data Form, Hamilton Depression Rating Scale, Young Mania Rating Scale, Columbia Suicide Severity Rating Scale (CSSRS) and Resilience Scale for Adults (RSA) were administered to the patients. Waist circumference, blood pressure, and LDL, HDL, total cholesterol, fasting blood glucose(FBG), and TG levels in the previous 6 months were recorded and patients diagnosed with MetS were identified. RESULTS: The group with MetS had a statistically significantly higher mean age and number of manic episodes compared to the group without MetS. There were no statistically significant differences between the two groups in terms of lifetime suicide attempts, suicidal ideation, and suicidal ideation intensity. Although all RSA subscale scores, except social resources, were lower in the group with MetS compared to the group without MetS, this difference was not statistically significant. In all patients, the total scores of suicidal ideation and suicidal ideation intensity of the CSSRS were negatively correlated with perception of self, perception of future, social competence, and total RSA scores. In the group with MetS, there was a positive correlation between FBG and RSA total scores, and a negative correlation between FPG and CSSRS suicidal ideation scores. Furthermore, in the MetS group, those with suicide attempts had significantly higher LDL levels comparing to patients without suicide attempts.Logistic regression analysis revealed that higher scores on the structural style subscale of the RSA predicted lifelong suicidal ideation and attempts in all patients. Additionally, the number of mania episodes significantly predicted the lifetime risk of non-specific active suicidal ideation in both groups. The study found that RSA total scores statistically significantly explained CSSRS suicidal ideation intensity in all cases included in the hierarchical linear regression model. Furthermore, among the metabolic parameters, an increase in FBG scores significantly reduced the risk of suicidality in all patients. CONCLUSION: Our study emphasises the importance of interventions to enhance resilience in patients with BPD, in order to reduce the risk of suicide. Specifically, we found that a decrease in RSA scores predicts the risk of suicidal ideation, suicide attempt, and suicidal ideation intensity in these patients. Additionally, our study discovered a positive correlation between elevated LDL levels in patients with MetS and suicide attempts. Furthermore, it was found that elevated FBG levels significantly reduced active suicidal ideation in all patients. These results suggest that it would be beneficial to consider metabolic parameters when assessing suicide risk in this patient population.