Tilda Elmaçekirdeği kitap serisinin değerler eğitimi açısından incelenmesi
Examination applesed book series terms values education
- Tez No: 864778
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PELİN METE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Tilda Elmaçekirdeği, değer, değerler eğitimi, çocuk kitapları, kök değerler, Tilda Appleseed, value, concept of value, values education, children's books, root value
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Alman yazar Andreas H. Schmachtl tarafından kaleme alınan ve arka arkaya yeni serileri yayımlanan“Tilda Elmaçekirdeği Benim İçin Çok Değerlisin, Tilda Elmaçekirdeği Biz Ayrılamayız, Tilda Elmaçekirdeği Doğum Günün Kutlu Olsun, Tilda Elmaçekirdeği Ne Kadar Cesursun, Tilda Elmaçekirdeği İyi ki Geldin, Tilda Elmaçekirdeği Herkes Çok Şanslı”Kitap serisindeki değerleri tespit etmek ve tespit edilen değerlerin değerler eğitimine katkısını ortaya koymaktır. Yöntem: Bu çalışma nitel araştırma yöntemlerinden doküman inceleme ile gerçekleştirilen bir araştırmadır. Çalışmanın veri kaynaklarını Alman yazar Andreas H. Schmachtl'ın 2010 - 2021 yılları arasında kaleme aldığı altı adet çocuk kitabı oluşturmaktadır. Yazarın yaşamı ve çalışmaları hakkındaki bilgilere ilgili kaynaklardan ulaşılmış ve kullanılan kaynaklar kaynakça kısmında gösterilmiştir. Çalışmada kullanılan eserler Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2019 Türkçe dersi öğretim programlarında belirlenen kök değerler (vatanseverlik, sabır, adalet, öz denetim, sevgi, dostluk, saygı, dürüstlük, yardımseverlik, sorumluluk) ve 2018'de yayımlanan Sosyal Bilgiler Öğretim Programı'nda belirlenen (barış, bilimsellik, estetik, aile birliğine önem verme, eşitlik, dayanışma, duyarlılık, tasarruf, bağımsızlık, özgürlük, çalışkanlık) değerler ele alınarak incelenmiştir. Analizlerde betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Tespit edilen değerler doğrudan alıntılama yöntemiyle gösterilmiştir. Bulgular: Yapılan çalışmada bulgular incelendiğinde Andreas H. Schmachtl'ın araştırmada kullanılan eserlerinde toplam 181 adet değer tespit edilmiştir. Bu değerlerden en çok bulunan değerin“dostluk”(49 kez) değeri olduğu tespit edilmişken yardımseverlik (33 kez) ve sevgi değerleri de (29 kez) öne çıkan diğer değerlerdir. Eserlerde“adalet, bağımsızlık, barış, dürüstlük, eşitlik ve özgürlük”değerlerine ise hiç rastlanmamıştır. Tilda Elmaçekirdeği – Ne Kadar Cesursun! Eseri en çok değer barındıran (37 kez) eser olarak göze çarpmaktadır. Sonuçlar: Çalışma sonucunda Alman Edebiyatı'ndan dilimize çevrilen Tilda Elmaçekirdeği kitap serisinin değer aktarma sürecine olumlu katkılar sunan zengin bir içeriğe sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is“Tilda Appleseed, You Are So Precious to Me, Tilda Appleseed, We Cannot Be Parted, Tilda Appleseed, Happy Birthday, Tilda Appleseed, How Brave Are You, Tilda Appleseed, I'm Glad You Came,”written by the German writer Andreas H. Schmachtl and whose new series have been published one after the other. Tilda Appleseed Everybody is Very Lucky“ is to identify the values in the book series and to reveal the contribution of the identified values to values education. Method: This study is research conducted by document review, one of the qualitative research methods. The data sources of the study consist of six children's books written by German author Andreas H. Schmachtl between 2010 and 2021. Information about the author's life and work was obtained from relevant sources and the sources used are shown in the bibliography section. The works used in the study are the root values determined in the primary education programs prepared by the Ministry of National Education (patriotism, patience, justice, self-control, love, friendship, respect, honesty, helpfulness, responsibility) and the values determined in the Social Studies Curriculum published in 2018 (peace, values (scientificity, aesthetics, giving importance to family unity, equality, solidarity, sensitivity, savings, independence, freedom, diligence) were examined. Descriptive analysis method was used in the analyses. The determined values are shown by direct quotation method. Findings: When the findings of the study were examined, a total of 181 values were identified in Andreas H. Schmachtl's works used in the research. While it has been determined that the most frequently found value among these values is ”friendship“ (49 times), helpfulness (33 times) and love values (29 times) are other prominent values. The values of ”justice, independence, peace, honesty, equality and freedom" were never found in the works. Tilda Appleseed – How Brave You Are! His work stands out as the work with the most value (37 times). Conclusions: As a result of the study, it was concluded that the Tilda Appleseed book series, translated from German Literature into our language, has a rich content that contributes positively to the value transfer process.