İnşâ-i talebî yapılardaki belâgî unsurların anlama etkisi -Kehf Sûresi örneği-
The effect of rhetorical elements in inshaî-talabî structures on the meaning in the context of Surah al-Kahf
- Tez No: 864829
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER KARA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tefsir, Kehf sûresi, Belâgat, Meânî, İnşâ, İnşâ-i Talebî, Tafsir, Surah al-Kahf, Rhetoric, Meânî, Insha, Inshai-Talabî
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 393
Özet
Talebî inşâ, belâğatin üç ana ilminden biri olan meânînin önemli ve hacimli bir konusudur. Alt başlıkları olan emir, nehiy, istifham, temennî ve nidâ üslupları Kur'ân-ı Kerîm ve Arapça edebî metinlerde hem hakîkî hem de mecâzî anlamları ile yoğun olarak kullanılagelmiştir. Talebî inşâdaki üslûplar, temel anlamlarının dışında bağlamdan anlaşılan pek çok yan anlam ifade etmektedir. Dolayısıyla daha iyi anlaşılabilmesi için çalışmamızda öncelikle Arap dili ve belâgatı çerçevesinde bu üslûpların belâgat alanındaki yönleri ortaya konulmaya çalışılmış, ardından ilgili konunun Kehf sûresindeki bütün örnekleri toplanarak tek tek âyet düzleminde hangi anlamda kullanıldıkları belâgat ve tefsir kaynaklarından hareketle tespit edilmeye; âyetlerin kullanıldığı bağlamlardaki anlamları netleştirilmeye çalışılmıştır. Talebî inşânın sözkonusu beş üslubunun Kehf sûresindeki bütün örneklerinde kaynaklarından tespit edilen temel ve yan anlamların, Türkçe meal çalışmalarında ne derece manaya yansıtıldığı, bu meallerden örnekler verilerek ortaya konulmaya gayret edilmiştir. Böylece çalışmamız, âyetler anlamlandırılırken bu beş temel belâgat unsurunun dikkate alınması halinde Kur'ân'ın evrensel mesajının daha doğru yansıtılacağı temel tezini taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Talab al insha is an important and voluminous subject of meânî, which is one of the three main sciences of rhetoric. The subheadings command, prohibition, question, wish and cry are used extensively in the Quran and Arabic literary texts, with both literal and connotative meanings. Apart from their literal meanings, the styles in the Talab al insha have many connotative meanings that can be understood from the context. Therefore, in order to be understood them better, in our study we first tried to reveal the rhetorical aspects of these styles within the framework of the Arabic language and rhetoric. Then we collected all the examples found in the Surah Al-Kahf regarding the subject and determined one by one in which sense they were used at the verse level, based on rhetorical and exegetical sources; We tried to clarify the meanings of the verses in the contexts in which they were used. We have tried to reveal to what extent the basic and connotative meanings determined from the sources of all the examples of the five styles of Talab al insha in the Surah al-Kahf are reflected in the meanings of the Turkish meal studies carried, by giving examples from these meals. Thus, our study carries the basic thesis that the universal message of the Quran will be reflected more accurately if these five basic rhetorical elements are taken into account when interpreting the verses.