Müzik öğretmeni adaylarının piyano eserlerini yorumlama becerilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the skills of music teacher candidates in interpreting piano pieces
- Tez No: 865247
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLAY EKİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Müzik Öğretmeni Adayı, Piyano Eğitimi, Yorum, Yorumlama Becerisi, Music Teacher Candidate, Piano Education, Interpretation, Interpretation Skill
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırmanın amacı, müzik öğretmeni adaylarının piyano eserlerini yorumlama becerilerini etkileyen etkenlerin belirlenmesi ve bu doğrultuda, yorumlama becerilerinin geliştirilmesine yönelik önerilerin sunulmasıdır. Araştırmada, literatür taraması yapılmış ve nitel araştırma yöntemlerinden görüşme tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu; Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi, Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi, Bursa Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi, Adnan Menderes Üniversitesi Eğitim Fakültesi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı'nda piyano eğitimi veren 15 öğretim elemanı oluşturmuştur. Öğretim elemanlarına uygulanan yarı yapılandırılmış görüşme formu ile elde edilen verilerin analizinde, betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonunda, müzik öğretmeni adaylarının piyano eserlerini yorumlama becerilerini etkileyen etkenler belirlenmiş ve elde edilen bulgular doğrultusunda öneriler sunulmuştur. Müzik Eğitimi Anabilim Dalı lisans programında yer alan piyano eğitimi derslerinin daha nitelikli bir hale getirilebilmesi açısından önemli olduğu düşünülen bu çalışmanın, piyano eğitmenleri ile öğrencilere, genç akademisyenlere ve yapılacak yeni araştırmalara ışık tutacağı umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the factors affecting the interpretation skills of music teacher candidates and to present suggestions for the development of interpretation skills. In the study, literature search was done and interview technique, one of the qualitative research methods, was used. The participants in the study are fifteen piano lecturers from Dokuz Eylül University Faculty of Education, Gazi University Faculty of Education, Marmara University Atatürk Faculty of Education, Bursa Uludağ University Faculty of Education, Pamukkale University Faculty of Education, Balıkesir University Necatibey Faculty of Education, Adnan Menderes University Faculty of Education and Çanakkale Onsekiz Mart University Faculty of Education. Descriptive research method was used in the analysis of the data obtained from the semi-structured interview form, applied to the instructors. At the end of the research, the factors affecting the competence of music teacher candidates to interpret piano pieces were determined and suggestions were presented in line with the findings. It is hoped that this study, which is thought to be important in terms of making the piano education courses in the undergraduate program of the Department of Music Education more qualified, will shed light on piano instructors and students, young academicians, and new research to be carried out.