Betimleyici yazma uygulamalarının gezi yazısı yazma becerisine etkisi
The effect of descriptive writing practices on travel writing skills
- Tez No: 865409
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELCEN ÇİFCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Betimleyici Yazma, Gezi Yazısı, Yazmaya Yönelik Tutum, Yazma Becerisi, Descriptive Writing, Travel Writing, Attitude Towards Writing, Writing Skill
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 277
Özet
Bu araştırmada betimleyici yazma uygulamalarının 7. sınıf öğrencilerinin gezi yazısı yazma becerisine ve yazmaya yönelik tutumlarına etkisini belirlemek amaçlanmıştır. Araştırma nitel ve nicel veri toplama yöntemlerinin ve veri analizlerinin bir arada olduğu karma yöntem deseniyle yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubu, 2023- 2024 eğitim- öğretim yılında yedinci sınıfta öğrenim gören öğrencilerinden seçilmiştir. Çalışma grubundaki öğrenciler belirlenirken uygun örnekleme tekniğinden yararlanılmıştır. Çalışmanın etkinliklerinin oluşturulmasında uzmanların görüşlerinden yararlanılmıştır. Araştırma sürecinde öğrencilere uygulama öncesinde gezi yazısı yazdırılmış ve öğrencilerden yazmaya yönelik tutum ölçeği formunu doldurmaları istenmiştir. Daha sonra betimleyici yazma uygulamaları yapılmıştır. Uygulama süreci boyunca gözlemci öğretmen ve araştırmacı tarafından notlar tutulmuştur. Uygulama sürecinin ardından öğrencilere tekrar gezi yazısı yazdırılmış ve öğrencilerden yazmaya yönelik tutum ölçeği formunu doldurmaları istenmiştir. Bu sürecin ardından öğrencilerle yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmış ve öğrencilerin betimleyici yazma uygulamaları ile ilgili görüşleri alınmıştır. Uygulama sürecinden dört hafta geçtikten sonra öğrencilere tekrar gezi yazısı yazdırılmış ve uygulamanın kalıcılığına bakılmıştır. Araştırmanın nicel verilerinin analiz edilmesinde gezi yazısı yazma ölçeği ve yazmaya yönelik tutum ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın nitel verilerinin analizinde ise içerik analizinden yararlanılmıştır. Öğrencilerin betimleyici yazma uygulamaları öncesinde yazdıkları gezi yazıları ile betimleyici yazma uygulamaları sonrasında yazdıkları gezi yazıları performans açısından kıyaslandığında betimleyici yazma uygulamalarının gezi yazısı yazma becerisini olumlu yönde etkilediği sonucuna varılmıştır. Ayrıca araştırmada elde edilen bir başka sonuç ise betimleyici yazma uygulamalarının gezi yazısı yazma becerisinin kalıcılığına olumlu etkisinin olmasıdır. Araştırmanın sonuçlarından bir diğeri de betimleyici yazma uygulamalarının öğrencilerin yazmaya yönelik tutumlarını olumlu etkilemesidir. Araştırmanın gözlem sonuçlarına göre betimleyici yazma uygulamalarının öğrencilerin gezi yazısı yazma becerisini geliştirici etkisinin olduğu görülmüştür. Yarı yapılandırılmış görüşmelerden elde edilen verilerin analizi sonrasında ise öğrencilerin betimleyici yazma uygulamaları ile ilgili olumlu düşüncelere sahip oldukları sonucuna varılmıştır. Sonuç olarak betimleyici yazma uygulamaları gezi yazısı yazma becerisinin geliştirilmesinde ve yazmaya yönelik olumlu tutum oluşturulmasında etkilidir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the effect of descriptive writing practices on 7th grade students' travel writing skills and attitudes towards writing. The research was conducted with a mixed method design, combining qualitative and quantitative data collection methods and data analysis. The study group of the research was selected from seventh grade students in the 2023-2024 academic year. Appropriate sampling technique was used when determining the students in the study group. Experts' opinions were used in creating the activities of the study. During the research process, students were asked to write a travel article before the application and they were asked to fill out the attitude scale form towards writing. Then, descriptive writing practices were carried out. Notes were taken by the observer teacher and the researcher throughout the application process. After the application process, the students were asked to write a travel article again and they were asked to fill out the attitude scale form towards writing. Following this process, semi-structured interviews were held with the students and their opinions about descriptive writing practices were obtained. After four weeks of the application process, the students were asked to write a travel report again and the permanence of the application was checked. Travel writing scale and attitude towards writing scale were used to analyze the quantitative data of the research. Content analysis was used to analyze the qualitative data of the research. When the travel writings written by the students before the descriptive writing practices and the travel writings they wrote after the descriptive writing practices were compared in terms of performance, it was concluded that the descriptive writing practices positively affected the travel writing skills. In addition, another result obtained in the research is that descriptive writing practices have a positive effect on the permanence of travel writing skills. Another result of the research is that descriptive writing practices positively affect students' attitudes towards writing. According to the observation results of the research, it was seen that descriptive writing practices had an improving effect on students' travel writing skills. After analyzing the data obtained from semi-structured interviews, it was concluded that the students had positive thoughts about descriptive writing practices and thought that they improved their travel writing skills. As a result, descriptive writing practices are effective in developing travel writing skills and creating a positive attitude towards writing.