Sepsis ve septik şok tanılı dahili yoğun bakım ünitesi hastalarında kan grubu ile mortalite ilişkisinin incelenmesi
Examination of the relationship between blood type and mortality in internal medicine intensive care unit patients diagnosed with sepsis and septic shock
  1. Tez No: 865491
  2. Yazar: HÜSEYİN AYDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE BEYAZAL POLAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kan grubu, Mortalite, Sepsis, Septik şok, Blood group, Mortality, Sepsis, Septic shock
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Giriş ve Amaç: Sepsis dünya genelinde ölümlerin önde gelen nedenidir. Kan grubu ile çeşitli enfeksiyonlar arasında ilişki olduğunu gösteren çalışmalar vardır. Çalışmamızda Covid-19 dışı sepsis ve septik şoklu hastalarda kan grubunun hastalık seyri ve mortaliteye etkisini incelemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 1 Ocak 2021- 31 Aralık 2023 yılları arasında Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim Araştırma Hastanesi'ne başvuran ve Dahili yoğun bakım ünitesinde sepsis/septik şok tanısı ile takip ve tedavisi yapılan, 18-100 yaş arası, kan gruplarına ulaşılabilen 145 hasta dahil edildi. Her bir hasta için, hastaların dosyaları retrospektif olarak taranarak, yaş, kan grubu, toplam hastane yatış gün sayısı, yoğun bakım yatış gün sayısı, mekanik ventilatöre bağlı kalma gün sayısı, Charlson Komorbidite İndeksi, APACHE skoru, hastaların yatışının .1-3.-5.-7.-10. günlerindeki SOFA skorları, sepsis/septik şoka sebep olan enfeksiyon odağı, sepsise sebep olan mikroorganizmanın türü ve exitus/taburculuk durumları kaydedildi. Kan gruplarının tayini tam otomatik jel santrifügasyon yöntemi ile Across Octo-M cihazıyla yapıldı. Bulgular: Çalışmamıza göre, kan grupları arasında, Covid-19 dışı sepsis ve septik şoklu A kan grubuna sahip hastaların ölüm riski 0 kan grubuna göre 0,29 kat daha az, B kan grubuna sahip hastaların ölüm riski ise, 0 kan grubuna göre 0,41 kat daha az bulunmuştur. AB kan grubuna sahip hastaların ölüm riski 0 kan grubuna göre 0,22 kat daha az olarak bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamızda, kan grupları arasında, Covid-19 dışı sepsis ve septik şoklu 0 kan grubuna sahip hastaların ölüm riskinin en yüksek olduğu ve sonrasında sağkalımın AB grubunda A'ya göre ve A grubunda B grubuna göre daha az olduğu gözlenmiştir. Çalışmamıza göre Rh faktörünün sepsis/septik şok riskini arttırmadığı gözlenmiştir. Literatür incelendiğinde Covid-19 dışı sepsis ve septik şoklu hastalarda ABO kan grubu sistemi ve Rh faktörünün sağkalım ile ilişkisini inceleyen çalışma olmadığından, kan grubu ve sepsis ilişkisini açıklayabilmek için daha fazla ve büyük hacimli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Sepsis is the leading cause of death worldwide. There are studies showing that there is a relationship between blood type and various infections. In our study, we aimed to examine the effect of blood type on the disease course and mortality in patients with sepsis and septic shock. Material and Method: The study included 145 patients between the ages of 18-100, who were admitted to Recep Tayyip Erdoğan University Faculty of Medicine Training and Research Hospital between January 1, 2021 and December 31, 2023, and were followed up and treated with a diagnosis of sepsis/septic shock in the internal intensive care unit, and whose blood groups were available. The patient files for each patient were scanned retrospectively and age, blood type, total number of days of hospitalization, number of days of intensive care hospitalization, number of days of mechanical ventilation, Charlson Comorbidity Index, APACHE score, data on the 1.-3.-5.-7.-10. days of SOFA scores, focus of infection causing sepsis/septic shock, type of microorganism causing sepsis, and discharge/discharge status were recorded. Blood groups were determined using the fully automatic gel centrifugation method using the Across Octo-M device. Result: According to our study, the death risk of patients with blood group A with non-Covid-19 sepsis and septic shock was found to be 0.29 times less than that of blood group O, and the risk of death of patients with blood group B was found to be 0.41 times less than that of blood group O. The death risk of patients with AB blood group was found to be 0.22 times less than that of blood group O. Conclusion: In our study, it was observed that among blood groups, patients with blood group 0 with non-Covid-19 sepsis and septic shock had the highest risk of death, and subsequent survival was lower in group AB than A and in group A compared to group B. According to our study, it was observed that Rh factor does not increase the risk of sepsis/septic shock. When the literature is examined, since there is no study examining the relationship between the ABO blood group system and Rh factor with survival in patients with non-Covid-19 sepsis and septic shock, more and larger studies are needed to explain the relationship between blood group and sepsis.