İlkokul birinci sınıf öğrencilerinin okuma motivasyonlarının incelenmesi
An investigation of reading motivation of primary school first grade students
  1. Tez No: 865655
  2. Yazar: MERVE NUR TEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SABRİ SİDEKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: okuma, motivasyon, okuma motivasyonu, ilkokul birinci sınıf öğrencileri, reading, motivation, reading motivation, first grade primary school students
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Hayatın her alanında yeni öğrenmeler sağlamanın en etkili yollarından biri okumadır. Okuma bireyde sürekli olmalı ya da sürdürülebilir beceri haline gelmelidir. Bu becerinin yaşam boyu devam etmesi okuma alışkanlığı kazanmaya bağlıdır. Okuma alışkanlığının kazanılmasında da en temel etmenlerden birisi motivasyondur. Bu nedenle araştırmanın amacı, ilkokul birinci sınıf öğrencilerini okumaya motive eden ya da motivasyonlarını bozan iç ve dış motivasyon etkenlerini ortaya çıkarmaktır. Araştırmada nitel çalışma desenlerinden olgu bilim çalışması kullanılmıştır. Toplanan veriler nitel veri analiz yaklaşımlarından içerik analizi ile çözümlenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu 2022,- 2023 eğitim öğretim yılı merkezi ve köy okullarında öğrenim görmekte olan birinci sınıf öğrencileri oluşturmuştur. Farklı şartlarda öğrenim gören öğrencilerin bu şartların okuma motivasyonlarını nasıl etkilediği incelenerek belirlenmiştir. Veriler tam yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak toplanmıştır. Elde edilen bulgulara göre öğrencileri motive eden içsel ve dışsal etmenler ve öğrencilerin motivasyonlarını bozan içsel ve dışsal etmenler olarak incelenmiştir. Araştırma sonucunda öğrencilerin okumaya yönelik motivasyonlarını yüksek tutmak ya da geliştirmek için belirlenen motivasyon kaynaklarından yararlanılması ve motivasyonlarını bozan değişkenlerin engellenmesine yönelik çalışmaların yapılması için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Reading is one of the most effective ways to provide new learning in all areas of life. Reading should be continuous or become a sustainable skill for the individual. Continuing this skill throughout life depends on gaining the habit of reading. One of the most basic factors in gaining the habit of reading is motivation. Therefore, the aim of the research was to reveal the internal and external motivation factors that motivate or demotivate first grade primary school students to read. A phenomenological study, one of the qualitative study designs, was used in the research. The collected data were analyzed with content analysis, one of the qualitative data analysis approaches. The study group of the research consisted of first grade students studying in central and village schools in the 2022-2023 academic year. It was determined by examining how these conditions affected the reading motivation of students studying under different conditions. Data were collected using a fully structured interview form. According to the findings, internal and external factors that motivate students and internal and external factors that demotivate students were examined. As a result of the research, suggestions were made to benefit from the motivation sources determined to keep or improve students' motivation for reading and to work on preventing variables that disrupt their motivation.