An investigation into EFL instructors' self-efficacy beliefs and their self-reported practices during mandatory online teaching in Turkey
Türkiye'de zorunlu çevrim içi öğretim sırasında yabancı dil eğitmenlerinin öz yeterlik inançları ve kendi bildirdikleri uygulamaları üzerine bir araştırma
- Tez No: 832947
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLDEN TÜM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: ELT, Covid-19, Öz-yeterlilik, Kendi-bildirimli öğretim uygulamaları, Çevrim içi eğitim, ELT, Covid-19, Self-efficacy, Self-reported teaching practices, Online Teaching
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
2019'un başında tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını, eğitim de dahil olmak üzere hayatın her alanını etkiledi. Salgının yayılmasına karşı önlem olarak dünya genelinde ve Türkiye'de eğitim kurumları çevrim içi eğitime yöneldi. Türkiye'deki üniversitelerin çoğu yüz yüze eğitimden vazgeçerek çevrim içi eğitime geçti. Zorunlu online eğitim dönemi, eğitmenleri ve üniversiteleri hazırlıksız yakaladı. Kuşkusuz bu durum dikkatleri; kurumların ve eğitmenlerin sadece salgından bağımsız olarak her ülkede öngörülemez farklı felaketler olabilme ihtimali nedeniyle çevrimiçi eğitime hazırlıklı olmaları noktasına çekti. Bu bilgiler ışığında, bu çalışmanın amacı, İngilizce öğretim elemanlarının zorunlu çevrimiçi eğitim sırasında öğrenci katılımı, öğretim stratejileri, sınıf yönetimi ve bilgisayar kullanımı konularında öz-yeterlilik düzeylerini belirlemek ve kendi bildirdikleri etkinliklerin öz-yeterlilik düzeyleriyle örtüşüp örtüşmediğini tespit etmektir. Ayrıca, öğretim elemanlarının bu süre zarfında ne tür zorluk, yük ve sorunlarla karşılaştıklarını belirlemeyi amaçlamaktadır. Bu çalışmanın amacı aynı zamanda yeni öğretim yöntemleriyle nasıl başa çıkacaklarını veya tekrar tamamen çevrimiçi eğitime geçmeleri halinde neleri farklı uygulayacaklarını belirlemek içindir. Bu çalışmada karma araştırma yöntemi kullanılmıştır. Türkiye'deki çeşitli üniversitelerde ELT öğretim elemanı olarak çalışan 274 katılımcı nicel veri sağlarken, 15 ELT öğretim elemanı gönüllülük esasına dayalı çevrimiçi yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla nitel veri sağlamıştır. Toplanan veriler tematik analiz ve SPSS 22.0 kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuçlar, öğretim elemanlarının öz-yeterliliklerinin öğrenci katılımı konusunda en düşük, bilgisayar ve dijital araçların kullanımı konusunda ise en yüksek olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca, çoğu öğretim elemanının zorunlu online eğitim döneminde çevrimiçi eğitim konusunda herhangi bir pedagojik eğitim almadığını, öğrenci katılımını artırmak için mücadele ettiğini, çevrimiçi pedagoji konusunda kendilerini yetersiz algıladıklarını ve yaşadıkları sorunların üstesinden gelmek için kendi çabalarına güvendiklerini ortaya çıkarmıştır. Aynı zamanda, öğretim elemanları olası çevrim içi eğitim deneyimlerinde, Covid-19 salgını dönemindekinden daha farklı bir ders anlatım stratejisi izleyeceklerini, derslerinde daha fazla Web2 araçları kullanacaklarını ve ders katılımının zorunlu tutulması gerektiğini düşündüklerini belirtmiştir.
Özet (Çeviri)
The Covid-19 pandemic, which hit the entire world at the start of 2019, impacted every aspect of life, including education. As a precaution against the spread of the disease, educational institutions worldwide and in Turkey have shifted to online instruction. Most universities in Turkey have abandoned face-to-face instruction in favor of online education. The mandatory online education period took instructors and universities off guard. Doubtless, this situation drew attention to another point: institutions' and instructors' preparedness for online education, regardless of merely the pandemic, the fact that different unforeseen catastrophes could happen in any country. In light of this information, this study aims to determine ELT instructors' self-efficacy levels in student engagement, instructional strategies, classroom management, and use of computers during mandatory online education and to determine whether their self-reported activities correspond with their self-efficacy levels. In addition, it aims to identify the types of challenges, burdens, and problems instructors face during this time. This is also to determine how they would cope with new teaching methods or what they would apply differently if they switched to fully online education again. In this study, a mixed research methodology was employed. 274 participants who worked as ELT instructors at various universities in Turkey provided quantitative data, and 15 ELT instructors provided qualitative data through online semi-structured interviews based on volunteerism. Using thematic analysis and SPSS 22.0, the gathered data were analyzed. The results unveiled that instructors' self-efficacy was the lowest in student engagement and greatest in using computers and digital tools. Moreover, it was determined that most teachers had yet to receive any training on online education, struggled to increase student participation, perceived themselves as incompetent in online pedagogy, and relied on their efforts to tackle the problems they experienced. Simultaneously, instructors expressed their intention to adopt an alternative pedagogical approach in possible online education activities, distinct from that employed during the Covid-19 pandemic. Specifically, they plan to incorporate more Web2 tools into their lessons and think of enforcing compulsory attendance in the classroom.