Narration as dealing with trauma in art Spiegelman's Maus and Dennis Lehane's Shutter Island
Art Spiegelman'ın Maus'unda ve Dennis Lehane'nın Shutter Island'ında travmayı ele alan bir anlatım
- Tez No: 865871
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARYA ARYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: savaş sonrası, travma, Holokost'tan sağ kurtulanlar, parçalanmış benlik, anlatım, Maus, Shutter Island, post-war, trauma, Holocaust survivors, fragmented self, narration, Maus, Shutter Island
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışma, Art Spiegelman'ın Maus'u ve Dennis Lehane'nin Shutter Island'ının geleneksel, birleşik hümanist benlik kavramına nasıl meydan okuduğunu, bunun yerine savaş sonrası benliğin doğası gereği parçalanmış olduğunu öne sürdüğünü araştırıyor. Bu parçalanma, özellikle Maus'taki Holokost'tan sağ kurtulan kişinin ve Shutter Island'daki benzer şekilde travma geçirmiş bir karakterin merceğinden incelenerek, savaş sırasında ve sonrasında yaşanan aşırı deneyimlerin bireyi nasıl bozduğu ve parçaladığı ortaya çıkıyor. Çalışma aynı zamanda travma mağdurlarının kendi benliklerinin parçalanmış yönlerini bulma ve uzlaştırma çabalarında hikaye anlatımı ve anlatımın nasıl önemli araçlar olarak hizmet ettiğini de inceliyor. Hikaye anlatımı yoluyla kahramanlar, deneyimlerini ve anılarını dile getirerek hayatta kalmanın bir yolunu bulurlar. Bu çalışma, Holokost travması ve benzeri derin deneyimlerin doğrudan bir sonucu olarak insan ruhunun parçalanmasını vurguluyor ve anlatının, kahramanların travmalarıyla başa çıkmaları için nasıl bir araç olarak hareket ettiğini inceliyor. Bu kahramanların hikayeleri aracılığıyla romanlar, savaş sonrası benliğin karmaşıklığına, travmanın kalıcı yaralarına ve anlatının travmayla başa çıkmada yardımcı olma potansiyeline dair içgörüler sunarak, Holokost travması ve parçalanmış benliğe dair daha derin bir anlayış sağlar.
Özet (Çeviri)
This study explores how Art Spiegelman's Maus and Dennis Lehane's Shutter Island challenge the traditional, unified humanist concept of the self, proposing instead that post-war self is inherently fragmented.This fragmentation is particularly examined through the lens of Holocaust survivor in Maus and a similarly traumatized character in Shutter Island, exploring how extreme experiences of the war disrupt and fracture individual.The study also examines how storytelling and narration serve as crucial tools for the trauma survivors in their efforts to navigate and reconcile the fractured aspects of their selves.Through storytelling, the protagonists find a means of survival, by articulating their experiences and memories.This study highlights the fragmentation of the human psyche as a direct consequence of Holocaust trauma and similar profound experiences, examining how narrative acts as a medium for the protagonists to deal with their trauma. Through the stories of these protagonists, the novels offer insights into the complexities of post-war self, the enduring scars of trauma, and the potential of narrative to aid in coping with trauma, providing a deeper understanding of the fragmented self in the context of Holocaust trauma.