Maddi duran varlıkların Türk muhasebe sistemi kapsamında yeniden değerlemesi ile finansal tablolar üzerindeki etkisi ve bir uygulama
Revaluation of tangible assets within the scope of Turkish accounting system and its impact on financial statements and an application
- Tez No: 865959
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İREM ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Değerleme, Maddi Duran Varlık, Değerlemenin Etkileri, Valuation, Tangible Assets, Effects of Valuation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe-Denetim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Günümüzde ekonominin her geçen gün hızla gelişmesi ve küreselleşmenin etkisiyle faaliyette bulunan işletmelerin finansal durum tablolarının ve bu tablolarda yer alan bilgilerin önemi artırmıştır. İşletmelerin finansal durum tablolarında yer alan bilgilerin gerçeğe uygun ve tam olması gerekmektedir. İşletmelerin finansal durum tablolarında yer alan maddi duran varlıkların gerçek değerinin tespit edilebilmesi için değerleme işlemlerinin gerçekleşmesi gerekmektedir. Böylelikle işletmelerin finansal durum tablolarının da en doğru bilgilerle hazırlanması mümkün olacaktır. Bu kapsamda gerçekleştirilen çalışmanın ilk bölümünde değerleme kavramı incelenmiş olup, izleyen bölümde maddi duran varlıklar detaylı olarak ele alınmıştır. Son bölümde ise değerleme işlemlerinin finansal durum tabloları üzerindeki etkileri ele alınarak örnek uygulamalara yer verilmiştir. Sonuç bölümünde ise, çalışmanın genelinde tespit edilen bulgulara göre elde edilen veriler özetlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, with the rapid development of the economy and the effect of globalization, the importance of financial statements of companies and the information contained in these tables has increased. The information in the financial statements of businesses must be realistic and complete. Valuation procedures must be carried out in order to determine the real value of tangible fixed assets included in the financial statements of businesses. In this way, it will be possible to prepare the financial statements of businesses with the most accurate information. In the first part of the study carried out in this context, the concept of valuation was examined, and in the following part, tangible fixed assets were discussed in detail. In the last section, the effects of valuation transactions on the financial statements are discussed and sample applications are given. In the conclusion section, the data obtained according to the findings of the study in general are summarized.