The price markup and elasticity of substitution in German firms
Alman endüstrilerinde fiyat marjı ve ikame esnekliği
- Tez No: 865987
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT DONDURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Markup, Fiyat Markup, İkame Esnekliği, Piyasa Gücü, CES, Markup, Price Markup, Elasticity of Substitution, Competition, CES
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Son yıllarda markup ve ikame esnekliğine dair birçok çalışma yapılmıştır. Bu çalışmalar, piyasa işleyişine ve rekabet gücüne ışık tutacak potansiyele sahip olması neeniyle önem arz etmektedir. Markup, bir malın fiyatı ile marjinal maliyeti arasındaki farkın bir ölçüsü iken ikame esnekliği ise farklı girdiler arasındaki ikame edilebilirlik düzeyini gösterir. Markup ve ikame esnekliği arasında negatif yönlü bir ilişki olduğu belirtilmiştir. Bu nedenle, yüksek kâr marjına sahip bir pazar veya endüstrinin ikame edilebilirliği düşük düzeydedir; Öte yandan, daha düşük kâr marjına sahip pazarlarda veya sektörlerde ikame edilebilirliğin daha yüksek düzeyde olduğu görülmektedir. Bu çalışmanın ilk amacı markup ve ikame esnekliğinin temelini oluşturan teorik çerçeveye genel bakış sağlayarak Almanya'da ki çeşitli sektör ve endüstrilerdeki ölçümlere yönelik bir analiz sunmaktır. Araştırılan sektörler arasında imalat sanayi, tarım, toptan ve perakende sektörü ile inşaat sektörü bulunmaktadır. Bunlara ek olarak, toplam endüstiri ve bazı sektörlerin ayrı tutulduğu piyasaya bakılmılştır. Avrupa Birliğinin sermaye, emek, enerji, materyal ve hizmet (KLEMs) girdi düzeylerini veren EU-KLEMS veri seti araştırma için kullanılmış olup ikame esnekliği ile markup arasındaki bağlantıyı tahmin etmek için R programı aracılığıyla veritabanı analizi gerçekleştirilmiştir. Araştırmada lineer olmayan ve daha gerçekçi sonuçlar verdiği düşünülen CES üretim fonksiyonu kullanılarak sektörlerin ikame esnekliği analizi gerçekleştirilmiştir. Yapılan analizler sonucunda, sektörler arası markup ve ikame esnekliklerinin farklılık gösterdiğini ortaya koymuş özellikle topta ve perakende gibi bazı sektörlerde markup oranının diğerlerine göre daha fazla olduğunu göstermiştir. Girdiler arası ikame edilebilirlik oranı en yüksek inşaat sektöründe görülürken, beklenildiği gibi en düşük tarım sektöründe görülmüştür. Markup oranlarına yıllık grafiklerine bakıldığında ise genel olarak 2007 yılında en yüksek oranlara ulaşıldığı gözlenerek sebebi araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years, there has been a lot of research on markup and substitute flexibility. These studies are essential because they have the potential to shed light on market operation and competitiveness among industry companies. Markup measures the difference between a good's price and marginal cost, whereas elasticity of substitution indicates the degree of substitutability between different inputs. Markup and flexibility of substitution are negatively related. Thus, a market or industry with a high markup rate has a low level of substitutability; on the other hand, there appears to be a higher level of substitutability in markets or sectors with a lower markup. The purpose of this study is to provide an overview of the theoretical foundation behind markup and elasticity of substitution, as well as a review of the empirical literature on these measures in various sectors and industries across Germany. The investigated sectors include manufacturing, agriculture, wholesale and retail, and construction. In addition, the overall industry and market, with some sectors segregated, were investigated. The EU-KLEMS data collection, which contains the European Union's capital, labor, energy, materials, and services (KLEMs) input levels, was used in the study, and database analysis was performed using the R software to evaluate the relationship between the elasticity of substitution and markup. The CES production function, which is supposed to be non-linear and produces more realistic findings, was used in the study to analyze the sectors' elasticity of substitution. The investigation indicated that when comparing different sectors in Germany, some, such as wholesale and retail, have a higher markup than others. At the same time, the elasticity of substitution varies significantly among sectors; the substitutability rate across inputs was highest in the construction industry, as expected, but lowest in the agriculture sector. Examining the annual graphs of markup rates, it was determined that the highest rates were generally attained in 2007, and the reason was investigated.