Öğrencilerin öykü tamamlama süreçlerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
Examination of students' story completion processes in terms of various variables
- Tez No: 866010
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEHİCE VARIŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yazma Becerisi, Öykü Tamamlama, Öykü Başlama Unsurları, Öykü Başlama Şekilleri, Öykü Bitiriş Şekilleri, Writing Skill, Story Completion, Story Initiation Elements, Story Initiation Styles, Story Conclusion Styles
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmada; ortaokul kademesinde 5. ve 8. sınıf, lise kademesinde 9. ve 12. sınıf, üniversite kademesinde ise 1. ve 4. sınıf olmak üzere üç ayrı kademede eğitim gören öğrencilerin, tamamlanmamış bir öyküye başlama ve öyküyü bitirme süreçleri incelenmiş; cinsiyet, yaş ve sınıf düzeyi değişkenlerinin başlama ve bitirme süreçlerine etkisi araştırılmıştır. Araştırma verileri nitel yöntemlerden betimsel analiz ve içerik analizi kullanılarak çözümlenmiştir. Çalışma Tokat ilinde bulunan devlet okullarında yapılmış olup 90 kız 60 erkek olmak üzere toplam 150 öğrenci ile yürütülmüştür. Öğrencilerin tamamlanmamış bir öyküye başlama süreçleri, öykü unsurları ile başlama (zaman, mekân, kahraman ve olay) ve öykü başlama şekilleri (dramatik başlangıç, durgun/durağan başlangıç, umutlu başlangıç ve belirsiz başlangıç) olmak üzere iki farklı açıdan değerlendirilmiştir. Öğrencilerin öyküyü bitirme süreci ise öykü bitiriş şekilleri (başlangıç durumuna dönüş, mutlu son, umutsuz acıklı son, acıklı ama umutlu son, devamı olanaklı son, düşündürücü son) olmak üzere tek yönlü değerlendirilmiştir. Araştırma verilerinin incelenmesi sürecinde, öykü unsurları ile başlama, öykü başlama ve bitirme şekilleri kategorilerinden oluşan bir değerlendirme rubriği hazırlanmış ve veriler bu rubriğe göre incelenmiştir. Daha sonra elde edilen bu bulgular ki-kare analizi ile yeniden çözümlenmiştir. Yapılan analiz ile öykü başlama unsurları, öykü başlama ve bitirme şekillerinin cinsiyet, yaş ve sınıf düzeyi değişkenleri açısından dağılımlarının nasıl olduğu ve bu üç değişken ile öykü unsurları ile başlama, öykü başlama ve bitirme şekilleri arasında anlamlı bir farkın olup olmadığı incelenmiştir. Analiz sonucunda cinsiyet değişkeni ile öykü unsurları ile başlama ve öykü başlama şekilleri arasında anlamlı bir fark bulunmazken bu değişken ile öykü bitiriş şekilleri arasındaki farkın anlamlı olduğu bu anlamlı farkın da acıklı ama umutlu sonla bitirme lehine olduğu tespit edilmiştir. Yaş ve sınıf düzeyi değişkenlerinde ise öykü unsurlarıyla başlama, öykü başlama ve bitirme şekilleri olmak üzere üç kategoride de anlamlı bir fark olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the initiation and conclusion processes of incomplete stories by students at three different educational levels 5th and 8th grades in middle school, 9th and 12th grades in high school, and 1th and 4th years in university were examined. The impact of gender, age, and grade level variables on the initiation and conclusion processes was investigated. Research data were analyzed using descriptive analysis and content analysis, qualitative methods. The study was conducted in state schools in Tokat, with a total of 150 students, including 90 girls and 60 boys. Students' initiation processes for incomplete stories were evaluated from two perspectives: starting with story elements (time, place, character, and event) and starting styles (dramatic, stagnant/static, hopeful, and ambiguous). The process of students completing the story was evaluated unilaterally in terms of story conclusion styles (returning to the initial state, happy ending, hopeless tragic ending, tragic yet hopeful ending, continuation-possible ending, thought-provoking ending). During the examination of research data, an evaluation rubric consisting of categories for story initiation elements, story initiation and conclusion styles was prepared, and the data were analyzed according to this rubric. Subsequently, these findings were reanalyzed using chi-square analysis. The analysis aimed to determine the distribution of story initiation elements, initiation and conclusion styles concerning gender, age, and grade level variables and whether there was a significant difference between these variables and story initiation elements, initiation, and conclusion styles. The analysis revealed no significant difference between gender and story initiation elements and initiation styles, but a significant difference was found between gender and story conclusion styles, favoring a tragic yet hopeful ending. However, no significant difference was found in terms of age and grade level variables in all three categories: story initiation elements, initiation and conclusion styles.