Geri Dön

Öğrencilerin öykü tamamlama süreçlerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi

Examination of students' story completion processes in terms of various variables

  1. Tez No: 866010
  2. Yazar: EBRU AKMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEHİCE VARIŞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yazma Becerisi, Öykü Tamamlama, Öykü Başlama Unsurları, Öykü Başlama Şekilleri, Öykü Bitiriş Şekilleri, Writing Skill, Story Completion, Story Initiation Elements, Story Initiation Styles, Story Conclusion Styles
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94

Özet

Bu çalışmada; ortaokul kademesinde 5. ve 8. sınıf, lise kademesinde 9. ve 12. sınıf, üniversite kademesinde ise 1. ve 4. sınıf olmak üzere üç ayrı kademede eğitim gören öğrencilerin, tamamlanmamış bir öyküye başlama ve öyküyü bitirme süreçleri incelenmiş; cinsiyet, yaş ve sınıf düzeyi değişkenlerinin başlama ve bitirme süreçlerine etkisi araştırılmıştır. Araştırma verileri nitel yöntemlerden betimsel analiz ve içerik analizi kullanılarak çözümlenmiştir. Çalışma Tokat ilinde bulunan devlet okullarında yapılmış olup 90 kız 60 erkek olmak üzere toplam 150 öğrenci ile yürütülmüştür. Öğrencilerin tamamlanmamış bir öyküye başlama süreçleri, öykü unsurları ile başlama (zaman, mekân, kahraman ve olay) ve öykü başlama şekilleri (dramatik başlangıç, durgun/durağan başlangıç, umutlu başlangıç ve belirsiz başlangıç) olmak üzere iki farklı açıdan değerlendirilmiştir. Öğrencilerin öyküyü bitirme süreci ise öykü bitiriş şekilleri (başlangıç durumuna dönüş, mutlu son, umutsuz acıklı son, acıklı ama umutlu son, devamı olanaklı son, düşündürücü son) olmak üzere tek yönlü değerlendirilmiştir. Araştırma verilerinin incelenmesi sürecinde, öykü unsurları ile başlama, öykü başlama ve bitirme şekilleri kategorilerinden oluşan bir değerlendirme rubriği hazırlanmış ve veriler bu rubriğe göre incelenmiştir. Daha sonra elde edilen bu bulgular ki-kare analizi ile yeniden çözümlenmiştir. Yapılan analiz ile öykü başlama unsurları, öykü başlama ve bitirme şekillerinin cinsiyet, yaş ve sınıf düzeyi değişkenleri açısından dağılımlarının nasıl olduğu ve bu üç değişken ile öykü unsurları ile başlama, öykü başlama ve bitirme şekilleri arasında anlamlı bir farkın olup olmadığı incelenmiştir. Analiz sonucunda cinsiyet değişkeni ile öykü unsurları ile başlama ve öykü başlama şekilleri arasında anlamlı bir fark bulunmazken bu değişken ile öykü bitiriş şekilleri arasındaki farkın anlamlı olduğu bu anlamlı farkın da acıklı ama umutlu sonla bitirme lehine olduğu tespit edilmiştir. Yaş ve sınıf düzeyi değişkenlerinde ise öykü unsurlarıyla başlama, öykü başlama ve bitirme şekilleri olmak üzere üç kategoride de anlamlı bir fark olmadığı tespit edilmiştir.

Özet (Çeviri)

In this study, the initiation and conclusion processes of incomplete stories by students at three different educational levels 5th and 8th grades in middle school, 9th and 12th grades in high school, and 1th and 4th years in university were examined. The impact of gender, age, and grade level variables on the initiation and conclusion processes was investigated. Research data were analyzed using descriptive analysis and content analysis, qualitative methods. The study was conducted in state schools in Tokat, with a total of 150 students, including 90 girls and 60 boys. Students' initiation processes for incomplete stories were evaluated from two perspectives: starting with story elements (time, place, character, and event) and starting styles (dramatic, stagnant/static, hopeful, and ambiguous). The process of students completing the story was evaluated unilaterally in terms of story conclusion styles (returning to the initial state, happy ending, hopeless tragic ending, tragic yet hopeful ending, continuation-possible ending, thought-provoking ending). During the examination of research data, an evaluation rubric consisting of categories for story initiation elements, story initiation and conclusion styles was prepared, and the data were analyzed according to this rubric. Subsequently, these findings were reanalyzed using chi-square analysis. The analysis aimed to determine the distribution of story initiation elements, initiation and conclusion styles concerning gender, age, and grade level variables and whether there was a significant difference between these variables and story initiation elements, initiation, and conclusion styles. The analysis revealed no significant difference between gender and story initiation elements and initiation styles, but a significant difference was found between gender and story conclusion styles, favoring a tragic yet hopeful ending. However, no significant difference was found in terms of age and grade level variables in all three categories: story initiation elements, initiation and conclusion styles.

Benzer Tezler

  1. Yapılandırmacı temelli öykü yazma eğitimi: Bir karma yöntemler araştırması

    Constructivist-based story writing training: A mixed methods research

    FUNDA İNAN YILDIZ

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    Eğitim ve ÖğretimMarmara Üniversitesi

    Temel Eğitim Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ÖZAY KARADAĞ

  2. İkinci dil olarak Türkçe öğretiminde öykü tamamlama etkinliğinin öğrencilerin yazma becerilerine etkisi

    The effect of story completion activity on students' writing skills in teaching Turkish as a second language

    NURCAN ADA ÇETİNKAYA

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    Eğitim ve ÖğretimNevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi

    Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. KÜBRA ŞENGÜL

  3. Minyatür uygulamalarında öykü tamamlama tekniğinin öğrenci yaratıcılığına etkisi

    Impact of story completion technique on student creativity in miniature practices

    KEZİBAN KİBAR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2014

    Eğitim ve ÖğretimNiğde Üniversitesi

    Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. NALAN OKAN AKIN

  4. Görsel sanatlar dersinde duyuşsal davranış eğitiminin öğrenci çalışmalarına yansıması

    The reflection of affective behavior education on student studies in visual arts lesson

    NAGİHAN CANER

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    Eğitim ve ÖğretimGazi Üniversitesi

    Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. HÜSEYİN ELMAS

  5. Dinleme becerilerini kazandırma yöntemlerinin uygulanması

    The Applacation of methods of gaining the listening skills

    NAZMİYE KOÇ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2003

    Eğitim ve ÖğretimÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi

    Türkçenin Eğitimi ve Öğretimi Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. YUSUF AVCI