Ekonomik büyüme ve kamu harcamaları arasındaki ilişkinin araştırılması: Türkiye örneği üzerine ekonometrik bir uygulama
Investigating the relationship between economic growth and public expenditures: An application on the example of Turkey
- Tez No: 866032
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET KAHVECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Ekonomi, İşletme, Econometrics, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik Büyüme, Gayri Safi Milli Hasıla, Kamu Harcamaları, Granger Nedensellik Testi ve VAR Analizi, Economic Growth, Net National Deficit, Public Spending, Granger Causality Test and VAR Analysis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Türkiye'de kamu harcamaları ile ekonomik büyüme arasındaki ilişkiye ait araştırmalar 1990'lı yıllardan sonra hız kazanmaya başlamıştır. Kamu harcamaları ve bu harcamaların ekonomik büyümeye olan etkileri, konuyu önemli hale getirmektedir. Türkiye ekonomisi üzerine yapılan çok sayıda çalışma mevcut olmasına rağmen, bu çalışmaların farklı dönemleri ele alması ve farklı yöntemler kullanması nedeniyle ulaşılan sonuçlar birbirinden farklıdır. Bu durumda, sözü edilen ilişkinin araştırılmasında çeşitli dönemlerin, tekniklerin ve değişkenlerin kullanılması, araştırmanın güncelliğini korumaktadır. Konu ile ilgili fazlasıyla ampirik araştırma yapılmıştır. Aralarındaki ilişkinin incelenmesine yönelik literatür incelemesi, bu faaliyetlerin Keynes ve Wagner Hipotezi üzerinde yoğunlaştığını göstermektedir. Wagner, aralarındaki ilişkinin ekonomik büyümeden kamu harcamaları yönünde ilerlediğini, Keynes ise kamu harcamalarından ekonomik büyüme şeklinde ilerlediğini iddia etmektedir. Bu araştırma, Türkiye ekonomisinin bir örneğini inceleyerek, kamu harcamaları ile belirli makroekonomik faktörler arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Veriler, Türkiye'de 2008-2022 yıllarını kapsayan dönemlerde Gayri safi milli hasıla ile kamu harcamaları arasındaki bağlantıyı incelemektedir.
Özet (Çeviri)
In Turkey, research into the relationship between public spending and economic growth began to accelerate after the 1990s. Public spending, and its impact on economic growth, makes the issue important. Although there are numerous studies on the Turkish economy, the results are different because they cover different periods and use different methods. In this case, the use of various periods, techniques and variables in the investigation of the said relationship preserves the timeliness of the research. Too much empirical research has been done on the subject. A literature study of the relationship between them shows that these activities are concentrated on the Keynes and Wagner Hypotheses. Wagner argues that their relationship is moving from economic growth to public spending, while Keynes claims that they are moving from public expenditure to economic growth. The study aims to examine the relationship between public spending and certain macroeconomic factors by examining an example of the Turkish economy. The data examines the link between pure national harvest and public spending in Turkey during the period 2008-2022.