Farklılıklar yönetiminin iş motivasyonu üzerindeki etkisi: Kahramanmaraş tekstil sektöründe bir alan çalışması
The effect of differences management on work motivation: A field study in Kahramanmaraş textile sector
- Tez No: 866267
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER OKAN FETTAHLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Farklılıkların yönetimi, iş motivasyonu, işletme, Diversity management, work motivation, business
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Farklılıklar yönetimi, örgüt içerisinde bulunan bireylerin farklı özelliklerine saygı duymak ve onları örgüt hedefleri doğrultusunda faaliyette bulunmaları için oldukça önemlidir. Farklılıklarına saygı duyulan işgören, örgüt içerisinde motivasyonu yüksek olacaktır. Motivasyonu yüksek olan işgörenin performans ve verimliliği de artacaktır. Bu çalışmanın temel amacı farklılıklar yönetiminin iş motivasyonu üzerindeki etkisini ortaya çıkarmaktır. Araştırma kapsamında Kahramanmaraş ilinde tekstil sektöründe faaliyet gösteren işletme çalışanlarına anket uygulanmıştır. Araştırmada farklılıklar yönetimi ölçeği ve iş motivasyonu ölçeği kullanılmıştır. Veriler SPSS ile analiz edilmiştir. Yapılan çalışma sonucunda farklılıkların yönetimi algısının iş motivasyonu üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Differences management is very important for respecting the different characteristics of the individuals in the organization and to enable them to operate in line with the goals of the organization. The employee, whose differences are respected, will be highly motivated within the organization. The performance and efficiency of the highly motivated employee will also increase. The main purpose of this study is to reveal the effect of differences management on business motivation. Within the scope of the research, a questionnaire was applied to the employees of the enterprises operating in the textile sector in KahramanmaraĢ. Diversity management scale and work motivation scale were used in the research. The data were analyzed with SPSS. As a result of the study, it was determined that the perception of diversity management has a positive and significant effect on work motivation.