Z kuşağının siyasal katılıma etkisi
The impact of generation Z on political participation
  1. Tez No: 866351
  2. Yazar: MELEK KAHRAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATEM ETE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Political Participation, Generation Z, Voting Behavior, Politics
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Siyaset kavramı, bir ülkenin gündemini oluşturan unsurların başında gelmektedir. Bu yüzden halk arasında sıkça siyaset konuları konuşulmaktadır. Her geçen gün yetişen Z kuşağı da siyasete dâhil olmakta ve etkilemektedir. Bu yüzden bu araştırmanın amacı: Z kuşağının siyasal katılıma etkilerini belirlemektir. Z kuşağı bireylerin siyasetle ilgili düşüncelerinin şekillenmesinde siyasal toplumsallaşma unsurlarını ne düzeyde dikkate aldıklarının tespit edilmesi de araştırmanın bir diğer amacıdır. Bu amaçlar doğrultusunda araştırmada nicel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Z Kuşağı olarak tanımlanan 1995-2000 yılları arasında doğmuş Türkiye Cumhuriyeti'nin belirttiği 18 yaş oy kullanma yaşını doldurmuş bireyler oluşturmaktadır. TÜİK (2020) verilerine göre Türkiye genelinde bu yaş aralığını oluşturan Z kuşağı bireyler 13 milyonun üzerindedir. Bu doğrultuda 384 kişiye anket uygulanması uygun görülmüştür. Elde edilen verilere normallik testi ve ANOVA uygulanmıştır. Z kuşağına mensup bireylerin siyasete girerken demografik özelliklerine göre siyasal yargıları, siyasal toplumsallaşmayı dikkate almaları, oy verirken dikkat ettikleri faktörler ve katıldıkları etkinliklerin farklılık gösterdiği sonuçlarına ulaşılmıştır. Araştırmanın sonuçları, siyasal yargılara katılma düzeyi, siyasal toplumsallaşma araçlarını dikkate alma düzeyi siyasi parti ya da adaya oy verirken önemli olan faktörler ve siyasal etkinliklere katılım düzeyi eğitim ve gelir düzeylerine göre anlamlı bir şekilde farklılaşmaktadır.
Özet (Çeviri)
The concept of politics is one of the primary elements that constitute a country's agenda. That's why political issues are frequently discussed among the public. Generation Z, which is growing up day by day, is also involved in and influencing politics. Therefore, the purpose of this research is to determine the effects of Generation Z on political participation. Another aim of the research is to determine to what extent Generation Z individuals take political socialization elements into account in shaping their thoughts about politics. For these purposes, quantitative research method was used in the research. The population of the research consists of individuals who were born between 1995-2000, defined as Generation Z, and have completed the 18-year-old voting age specified by the Republic of Turkey. According to TÜİK (2020) data, the number of Generation Z individuals who make up this age range in Turkey is over 13 million. In this regard, it was deemed appropriate to administer a survey to 384 people. Normality test and ANOVA were applied to the data obtained. It has been concluded that individuals belonging to Generation Z differ according to their demographic characteristics when entering politics, their political judgments, their consideration of political socialization, the factors they pay attention to when voting, and the activities they participate in. The results of the research show that the level of participation in political judgments, the level of considering political socialization tools, the factors that are important when voting for a political party or candidate, and the level of participation in political activities vary significantly according to education and income levels.