Elektronik vergi uygulamalarının vergileme ilkeleri açısından değerlendirilmesi
Evaluation of electronic tax applications in terms of taxation principles
- Tez No: 866575
- Danışmanlar: PROF. DR. KAMİL TÜĞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Vergi, Vergileme İlkeleri, Elektronik Vergi Uygulamaları, Tax, Taxation Principles, Electronic Tax Applications
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mali Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Teknolojinin hayatın her alanında gelişmesi ile vergi sistemlerinin bu dönüşüme entegre edilmesi kaçınılmaz olmuştur. Bu dönüşüm ile kamu hizmetlerinin vatandaşlara daha hızlı ve pratik ulaştırılması amacıyla elektronik vergi uygulamaları hayata geçmiştir. Bu uygulamalar yıllar itibariyle aşamalı olarak sürekli geliştirilmeye çalışılmıştır. Devletler, kamu hizmetlerini gerçekleştirirken bu harcamalarını karşılamak üzere gelire ihtiyaç duymaktadır. Bu gelirin büyük bölümünü vergiler ile karşılamaktadır. Vergiler geçmişten günümüze önemini hep korumuştur. İyi bir vergi sisteminin sağlanması konusunda vergileme ilkeleri önem arz etmektedir. Elektronik vergi uygulamalarıyla, mükellef ve idare açısından vergi işlemleri konusunda birçok avantaj sağlanarak vergileme ilkelerine uyum konusunda gelişim göstermiştir. Bu çalışmanın amacı ülkemizde 1995 yılından beri uygulanan ve geliştirilen elektronik vergi uygulamalarının tarihsel süreçte önem arz eden klasik ve modern vergileme ilkeleri açısından değerlendirilmesidir.
Özet (Çeviri)
The development of technology in all areas of life, made the integration of tax systems into this transformation inevitable. Through this transformation, electronic tax applications have been implemented to deliver public services to citizens more rapidly and efficiently. These applications have been tried to be developed gradually over the years. States need revenue to meet these expenditures while performing public services. A large part of this income is covered by taxes. Taxes have maintained their significance from the past to the present day. Taxation principles are important in ensuring a good tax system. Thanks to electronic tax applications, many advantages have been provided in tax transactions for both the taxpayer and the administration, and there has been an improvement in compliance with taxation principles. The aim of this study is to evaluate the electronic tax applications that have been applied and developed in our country since 1995 in terms of classical and modern taxation principles, that are important in the historical process.