University instructors' and students' perspectives on multilingual questioning practices in an EMI setting
EDİ ortamında çok dilli soru sorma uygulamalarına üniversite öğretim elemanlarının ve öğrencilerin bakış açıları
  1. Tez No: 866704
  2. Yazar: SELİN ALEYNA GÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN BAYYURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: sınıf etkileşimi, eğitim dili olarak ingilizce, çokkipli konuşma çözümlemesi, sorgulama uygulamaları, dil arası geçişlilik, classroom interaction, english medium instruction, multimodal conversation analysis, questioning practices, translanguaging
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
Eğitim dili olarak İngilizcenin (EDİ) yükselişi Türkiye dahil birçok ülkede açıkça görülmektedir. Bu çalışma, İstanbul'daki bir EDİ vakıf üniversitesinde sınıf içi dil kullanımını incelemektedir. Çalışmadaki veriler, EDİ sınıflarında Elektrik Elektronik ve Bilgisayar Mühendisliği derslerinden toplanan sınıf içi ders kayıtları, derslerinde kayıt alınan alan eğitimi uzmanı öğretim elemanları ile gerçekleştirilen uyarılmış hatırlama oturumları ve lisans öğrencileriyle yapılan yarı yapılandırılmış görüşmelerden oluşmaktadır. Verilerin incelenmesi sonucu EDİ derslerinde öğretim elemanları ve öğrenciler arasındaki iletişimin dersin içeriğinin anlaşılması hususunda katkısı olduğunu ortaya koymaktadır. Sınıf içi kayıtlar ile toplanan veriler, çok modluluğa odaklanan Konuşma Çözümlemesi (CA) yöntemi kullanılarak deşifre edilmiştir (Jefforsan, 2004; Mondada, 2018). Uyarılmış hatırlatma oturumları ve yarı yapılandırılmış görüşmeler Strauss ve Corbin'in (1990, s. 61) kodlama şeması kullanılarak MAXQDA'da yazıya geçirildi ve kodlandı. Biçim (kapalı ve açık uçlu), içerik (olgular, sebep-açıklama, görüş) ve amaç (gönderme, gösterim, retorik) olmak üzere üç kategorideki soru türleri arasındaki ilişki görsel ve istatistiksel verilerle ortaya konmuştur. Bulgular, ana dilleri farklı olan öğretim elemanlarının soru sorma uygulamaları arasında farklılıklar olduğunu ortaya çıkarmaktadır. Her iki öğretim elemanı da çeşitli nedenlerle anlam oluşturma ve içerik bilgisi oluşturma amacıyla sınıf gözlemleri sırasında diller arası geçiş (translanguaging) pratikleri sergilemiştir. Öğrenciler tarafından ders sırasında alan uzmanı olan öğretim elemanına yöneltilen sorular; lisans öğrencilerinin EDİ ortamına ilişkin görüşleri (tercih etme veya etmeme nedenleri) de ele alınmış ve alanyazınla ilişkilendirilerek tartışılmıştır. Araştırmanın bulguları, EDİ dersi veren öğretim elemanlarının ve bu dersleri alan mühendislik lisans öğrencilerinin ders sırasında diller arası geçiş ve anlayamadıkları konulara yönelik sorgulama pratiklerine özel olarak odaklanıp, yüz yüze gerçekleştirilen EDİ sınıf etkileşiminin daha iyi anlaşılmasına yönelik sonuçlar ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The rise of English-medium Instruction (EMI) has been evident in many countries, including Türkiye. This study investigates classroom interaction in an EMI foundation university in Istanbul, Türkiye. The data gathered from classroom observations (i.e., in electrics electronics and computer engineering courses), stimulated recall (SR) sessions with the content instructors, and semi-structured interviews with the undergraduate students revealed how the interaction unfolds in a multilingual EMI classroom setting in higher education (HE). The classroom data was transcribed using Conversation Analysis (CA), focusing on multimodality (Jefforsan, 2004; Mondada, 2018). The SR sessions and semi-structured interviews were transcribed and coded employing Strauss and Corbin's (1990, p. 61) coding scheme in MAXQDA (MAX Qualitative Data Analysis). The relationship among the question types of three categories, namely, form (i.e., closed and open-ended), content (i.e., facts, reason-explanation, opinion), and purpose (i.e., referential, display, rhetorical), was presented with visual and statistical data. The findings revealed differences between the questioning practices of lecturers whose first languages differed. Both lecturers displayed translanguaging practices during classroom observations to achieve meaning-making and create content knowledge with help of instructional strategies. Student-initiated questions and undergraduate students' insights about the EMI setting (i.e., reasons for favoring or not favoring) were also analyzed. The study's findings provide implications for a greater grasp of face-to-face EMI classroom interaction with a particular focus on translanguaging and questioning practices of instructors and undergraduate engineering students.