Ortaoğretim öğrencilerinin kimya okuryazarlıklarının belirlenmesi
Determination of chemical literacy of secondary students
  1. Tez No: 866719
  2. Yazar: MEHMET YUSUF BERK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DUYGU BİLEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kimya, Kimya Okuryazarlığı, Ortaöğretim Öğrencileri, Chemistry, Chemical Literacy, Secondary Education Students
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu araştırmada, ortaöğretim öğrencilerinin kimya okuryazarlıklarının düzeylerinin belirlenmesi ve çeşitli değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma tarama modeline göre yürütülmüştür. Araştırma evrenini Diyarbakır ilinde öğrenim gören ortaöğretim öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırma örneklemi ise 617 öğrenci olarak belirlenmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak Meydan (2022) tarafından geliştirilen“Kimya Okuryazarlık Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmanın bulguları incelendiğinde ortaöğretim öğrencilerinin kimya okuryazarlıklarının orta düzeyin üzerinde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Kız ve erkek öğrencilerin kimya okuryazarlık düzeyleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark bulunmadığı saptanmıştır. Sınıf düzeyi, kimya not ortalaması, anne eğitim durumu, baba eğitim durumu değişkenlerinin ise öğrencilerin kimya okuryazarlık düzeyleri arasında anlamlı farklılık yaratan değişkenler olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the present research, it was aimed to determine the levels of chemistry literacy of secondary school students and to examine them in terms of various variables. The study was conducted according to the survey model. The population of the study consisted of secondary school students studying in Diyarbakır province. The research sample was determined as 617 students.“Chemistry Literacy Scale”developed by Meydan (2022) was used as a data collection tool in the study. When the findings of the study were examined, it was concluded that the chemistry literacy of secondary school students was above the middle level. There was no statistically significant difference between the chemistry literacy levels of male and female students. Class level, chemistry grade point average, and parent's education level were found to be variables that created a significant difference between the chemistry literacy levels of the students.