Okulöncesi eğitim kurumu yöneticilerinin perspektifinden orman okulları
Forest schools from the perspective of pre-school education institutions
- Tez No: 866779
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TARIK SÖYLEMİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Orman okulları, Okul öncesi eğitim, Öğretmen, Orman okulu yöneticileri, Forest schools, Preschool education, Teacher, Forest school administrator
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi ve Yönetim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Orman okulları yaklaşımı, geleneksel sınıf içi eğitimden farklı olarak, öğrencilere doğa ile etkileşimli ve deneyimsel öğrenme fırsatları sunmayı amaçlamaktadır. Bu yaklaşımın okulöncesi dönemdeki çocuklara sağladığı merak uyandırma, keşfetme ve çevre duyarlılığı geliştirme gibi faydaları vurgulanmıştır. Orman okulu yaklaşımı, bu dönemdeki çocukların doğayı öğrenme deneyimleri, sürdürülebilir yaşam felsefesi kazanmalarını ve çevre sorunlarına duyarlı bireyler olarak yetişmelerini destekleyebilmektedir. Araştırmanın amacı okulöncesi eğitim kurumu yöneticilerinin perspektifinden orman okullarının rolünü ve etkilerini incelemektir. Araştırmada nitel araştırma yöntemi desenlerinden fenomenoloji (olgu bilim) tercih edilmektedir. Veriler yüz yüze görüşme ve yarı yapılandırılmış mülakat tekniği ile toplanmıştır. Analizde orman okulu yöneticilerinin deneyimlerinden yararlanılmak için yorumlayıcı fenomenoloji yaklaşımdan faydalanılarak, verilerin transkribinde MAXQDA programından yararlanılmıştır. Araştırmanın bazı sonuçlarına göre, orman okulu yöneticilerinin, öğretmen tercihlerinde söz konusu eğitimi almış adayları öncelikli olarak tercih ettiği ortaya çıkmıştır. Orman okulu eğitimi verilen yörelerdeki iklim ve topografik koşulların belirleyici bir faktör olduğu ve yöneticilerin, orman okulu eğitim uygulamalarında ilkeler ve çocuk merkezli olmanın yanı sıra yörenin iklim ve topografik koşullarını da dikkate aldıkları görülmüştür. Yapılan görüşmelerde, okul yöneticilerinin ve öğretmenlerin orman okulu yaklaşımına olumlu baktıkları ve bu yaklaşımın öğrenci merkezli öğrenmeyi desteklediği belirtilmiştir. Projeler ve Reggio Emillia yaklaşımı ile entegre edilen orman okulları, öğrencilere doğayı öğrenme fırsatı sunmanın yanı sıra öğrencilerin ilgi ve ihtiyaçlarına göre öğrenme deneyimleri yaşamalarına imkan verdiği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The forest schools approach, unlike traditional classroom education, aims to provide students with interactive and experiential learning opportunities with nature. The benefits of this approach to preschool children, such as arousing curiosity, discovery and developing environmental awareness, are emphasized. The forest school approach can support children in this period in learning about nature, gaining a sustainable life philosophy, and growing up as individuals who are sensitive to environmental problems. The aim of the research is to examine the role and effects of forest schools from the perspective of preschool education institution administrators. Phenomenology, one of the qualitative research method designs, is preferred in the research. Data were collected by face-to-face interview and semi-structured interview technique. In order to benefit from the experiences of forest school administrators in the analysis, the interpretive phenomenology approach was used and the MAXQDA program was used to transcribe the data. According to some results of the research, it has been revealed that forest school administrators primarily prefer candidates who have received the relevant training in their teacher preferences. It has been observed that the climate and topographic conditions in the regions where forest school education is provided are a determining factor and that administrators, in addition to the principles and child-centered nature of forest school education practices, also take into account the climate and topographic conditions of the region. In the interviews, it was stated that school administrators and teachers viewed the forest school approach positively and that this approach supported student-centered learning. It has been revealed that forest schools integrated with projects and the Reggio Emillia approach not only offer students the opportunity to learn about nature, but also allow students to have learning experiences according to their interests and needs.