Sağ ve sol Kemalist yaklaşımların analizi
Analysis of right and left Kemalist approaches
  1. Tez No: 866890
  2. Yazar: BEYZA KARAOĞLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KARADAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kemâlizm, Sağ ve Sol Kemâlizm, Atatürkçülük, Kemalism, Right and Left Kemalism
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu ideolojisi olarak kabul edilen Kemâlizm, millî mücadeleyi örgütleyen ve sonrasında da Kurtuluş zaferiyle Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran Kemâl Atatürk'ün isminden gelmektedir. Atatürk'ün fikir, söylem ve eylemlerinden oluşan Kemâlizm, Atatürk'ün Türk devrimine bir ideoloji arayışında olmaması nedeniyle büyük ölçüde vefatından sonra cumhuriyet aydınları tarafından oluşturulmuş bir ideolojidir. Cumhuriyetin ilânından Atatürk'ün vefatına kadar yapılan tüm reformlar ve devrimler Kemâlizm ideolojisine dayandırılmıştır. Türk siyasi hayatının her döneminde Kemâlizm, tüm fraksiyonlar tarafından yorumlanmış ve sahiplenilmeye çalışılmıştır. Türk solunun Kemâlizm dozu yüksek seyrederken, milliyetçi sağ için Kemâlizm; Atatürk'ün hatırasına ve milliyetçilik ideolojisine sahip çıkmak anlamına gelmiş, merkez sağ içinse daha çok Atatürk'e atıfta bulunarak söylemlerinde yer vermek suretiyle düşük dozda seyretmiştir. Bu çalışmada, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu ideolojisi olarak kabul edilen Kemâlizm'in sağ ve sol fraksiyonlardaki yorumları karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Bu kapsamda Kemâlizm'in tek bir kesime mâl edilemeyeceği sonucuna varılmış ve Kemâlizm'in sağ ve sol anlamdaki yorumlarından daha fazla yorumu bulunduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Kemalism, which is considered the founding ideology of the Republic of Turkey, comes from the name of Atatürk, who organized the national struggle and then founded the Republic of Turkey with the victory of Liberation. Kemalism, consisting of Atatürk's ideas, rhetoric and actions, is an ideology that was largely created by the republican intellectuals after his death, due to Atatürk's failure to seek an ideology for the Turkish revolution and his early death. All the reforms and revolutions carried out from the proclamation of the Republic until the death of Atatürk have been based on the ideology of Kemalism. Kemalism has been interpreted and tried to be adopted by all factions in every period of Turkish political life. While the dose of Kemalism of the Turkish left was very high, Kemalism for the nationalist right meant to protect the memory of Ataturk and the ideology of nationalism, and for the center-right it was at a low dose by referring more to Ataturk and giving place to his discourses. In this study, the interpretations of Kemalism, which is considered to be the founding ideology of the Republic of Turkey, in the right and left factions have been analyzed comparatively. In this context, it has been concluded that Kemalism cannot be cost to a single segment and it has been found that Kemalism has more interpretations than its interpretations in the right and left sense.